ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μενδώνη: Σχέδιο αποκατάστασης για το Τατόι έως το 2025 - Τι είπε για την επιστροφή των Γλυπτών

Μενδώνη: Σχέδιο αποκατάστασης για το Τατόι έως το 2025 - Τι είπε για την επιστροφή των Γλυπτών
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ανέφερε ότι η συζήτηση για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα «τίθεται σε ανώτατο επίπεδο» Eurokinissi / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Για «σχέδιο αποκατάστασης στο Τατόι» με αφορμή τις εικόνες εγκατάλειψης μετά την καταστροφική φωτιά στα πρώην βασιλικά κτήματα, μίλησε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η υπουργός, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε μεταξύ άλλων για το Τατόι ότι, «το Υπουργείο Πολιτισμού έχει αρμοδιότητα τον ιστορικό πυρήνα, δηλαδή τον χώρο όπου υπάρχει το ανάκτορο, υπάρχουν όλα τα κτίσματα εκ των οποίων τα 27 είναι ήδη χαρακτηρισμένα μνημεία από το Υπουργείο Πολιτισμού από το 2003», ενώ για τα γλυπτά του Παρθενώνα, υποστήριξε ότι «η επιστροφή τους τίθεται σε ανώτατο επίπεδο».

Σύμφωνα με την κα Μενδώνη από τον Ιούλιο του 2019, που ο πρωθυπουργός είχε εντάξει την αποκατάσταση του κτήματος στο Τατόι στα έργα της κυβέρνησης, έχουν ξεκινήσει οι μελέτες και μετά η αποκατάσταση του πολιτιστικού αποθέματος του κτήματος.

«Το κτήμα αυτό ήταν εγκαταλελειμμένο 50 – 60 χρόνια» πρόσθεσε η υπουργός επισημαίνοντας ότι οι άλλοτε θαυμαστοί κήποι έγιναν δάσος και τα κτήρια εγκαταλείφθηκαν, λεηλατήθηκαν.

«Αυτή τη στιγμή το υπουργείο Πολιτισμού έχει εξασφαλίσει όλους τους πόρους, λίγο παραπάνω από 75 εκατομμύρια που είναι απαραίτητοι για τη δική του παρέμβαση, για την αποκατάσταση δηλαδή των κτηρίων. Ήδη αυτή τη στιγμή ο επισκέπτης του Τατοΐου μπορεί να δει το ανάκτορο, το οποίο είναι σε πλήρη εξέλιξη το έργο της αποκατάστασής του» είπε η υπουργός.

Μιλώντας για τις επόμενες ενέργειες του υπουργείου Πολιτισμού σημείωσε ότι εκτός από το ανάκτορο ο στάβλος του Γεωργίου θα δημοπρατηθεί τις επόμενες μέρες ενώ η οικία του δασοφύλακα, η οποία θα παραδοθεί τέλος Φεβρουαρίου, θα είναι το κέντρο της πληροφόρησης για όποιους σήμερα πηγαίνουν στο Τατόι για την ιστορία του κτήματος.

Ορόσημο το 2025 για τη δημιουργία του Μουσείου

«Είναι μια σειρά άλλων κτηρίων, το παλιό, το νέο βουστάσιο, το οποίο και αυτό είναι σε διαδικασία δημοπράτησης. Η πρώτη φάση είναι στο τέλος του 2023 για μια σειρά μικρότερων κτηρίων, τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν και χρηματοδοτούνται από το τρέχον ΕΣΠΑ. Έχουμε το 2025 ως ένα ορόσημο, καθώς τότε θα έχει ολοκληρωθεί το ανάκτορο με τους Κήπους και θα έχει ήδη δημιουργηθεί το μουσείο μέσα στον χώρο του πρώην ανακτόρου. Αυτή τη στιγμή τα πράγματα η εξέλιξη των έργων στο Τατόι είναι στα κανονικά χρονοδιαγράμματά της» διευκρίνισε η κα Μενδώνη.

Αποκάλυψε ότι συγχρόνως, υπάρχει ένα άλλο πολύ μεγάλο έργο της τεκμηρίωσης και της συντήρησης προκειμένου να εκτεθούν στις μουσειακές υποδομές πληθώρα αντικειμένων, τα οποία βρέθηκαν στοιβαγμένα και σε πολύ κακή κατάσταση μέσα στα εγκαταλελειμμένα κτήρια.

Χώρος πολιτισμού, ψυχαγωγίας και ευεξίας

Όπως είπε η ίδια, η πυρκαγιά του Αυγούστου του 2021, κατέστρεψε ένα πολύ μεγάλο μέρος του δάσους διευκρινίζοντας ότι σύντομα θα αποκατασταθεί ο χώρος.

«Η περιβαλλοντική καταστροφή είναι πολύ μεγάλη. Δεν έπληξε ευτυχώς το πολιτιστικό απόθεμα είτε ήταν τα κτήρια είτε ήταν τα κινητά. Θέλουμε λοιπόν ένα χώρο που θα είναι πολιτισμού, ψυχαγωγίας, ευεξίας. Μέσα από τη μελέτη βιωσιμότητας προβλέπονται αποκαταστάσεις κτηρίων για να χρησιμοποιηθούν ως μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, προβλέπονται χώροι εστίασης, προβλέπονται χώροι ευεξίας. Θα γίνει ένας χώρος ψυχαγωγίας και πολιτισμού, ένας τουριστικός πόλος και ανάπτυξης».

Μιλώντας για τη συνεργασία που έχει το υπουργείο Πολιτισμού με το Ντάμφρις Χάουζ στη Σκωτία, ιδιοκτησίας του βασιλιά Καρόλου διευκρίνισε ότι η συνεργασία έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμιση χρόνο και πλέον είναι έτοιμοι να υπογράψουν ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ιδρύματος του Πρίγκιπα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ