ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Bookreads: Ο José Revueltas στέλνει ένα μήνυμα απόγνωσης από την πιο σκληρή φυλακή του Μεξικού

Bookreads: Ο José Revueltas στέλνει ένα μήνυμα απόγνωσης από την πιο σκληρή φυλακή του Μεξικού

Ένα συγκλονιστικό κείμενο γραμμένο από έναν ακτιβιστή συγγραφέα.

Λίγα είναι τα κείμενα που έχουν την δύναμη να ρίξουν ολόκληρους τοίχους, στην συγκεκριμένη περίπτωση τοίχους μίας πολύ σκληρής φυλακής. Ο José Revueltas γράφει για να επιβιώσει από την μιζέρια ενός μικρού κελιού το οποίο και μοιράζεται με άλλους δύο κρατούμενους, εξαρτημένος από ουσίες, βυθισμένος σε ένα σκοτάδι που δεν έχει τελειωμό. Η δύναμη της γραφής του βρίσκεται στην ίδια την ανάγκη των πρωταγωνιστών για την σίγαση της αρρώστιας τους. Οι ίδιοι κάνουν τα πάντα για να βάλουν μέσα στο κελί τους την πολυπόθητη ουσία που θα τους κάνει καλά. Η "Τρύπα" διαδραματίζεται στη μεξικανική Φυλακή Λεκουμπέρι στο τέλος της δεκαετίας του 1960.

Παρακολουθεί την προσπάθεια τριών ποινικών κρατουμένων να βάλουν κρυφά ναρκωτικά, κάτω απ' τη μύτη των δεσμοφυλάκων. Απελπισμένοι να εξασφαλίσουν τη δόση τους, σκαρφίζονται ένα σχέδιο όπου η μητέρα του ενός εκ των τριών συναινεί να μεταφέρει τα ναρκωτικά.

Ο ρυθμός του κειμένου είναι ακατάπαυστος, χειμαρρώδης, χωρίς τεχνικά χαρακτηριστικά, η πλοκή υπάρχει στην κάθε λέξη, στην κάθε κίνηση των “ηρώων”, η μυρωδιά των λέξεων δηλώνει απομόνωση, απελπισία, θάνατο, λησμονιά.

Η "Τρύπα", γραμμένη σε μία και μόνο παράγραφο, είναι ένας προφορικός ποταμός λέξεων, μια φυλακή μέσα στη φυλακή και μια δυσοίωνη παραβολή για τους παραμορφωμένους και άθλιους θεσμούς, που δημιουργούν ακόμη πιο παραμορφωμένους και άθλιους ανθρώπους. Η "Τρύπα" είναι το πρώτο βιβλίο του Jose Revueltas που μεταφράζεται στα ελληνικά.

Πίσω όμως από την σκληρή εικόνα της φυλακής, υπάρχει η παραβολή που δηλώνει ξεκάθαρα πως το σύστημα της ποινικής δικαιοσύνης είναι λάθος, προσεγγίζοντας τον άνθρωπο περισσότερο σαν σώμα, σαν ζώο, σαν ένστικτο, παρά σαν λογική ή συναισθήματα. Ο José Revueltas υπήρξε πολιτικός κρατούμενος και φυλακίστηκε την δεκαετία του '30 σε διάφορα ποινικά ιδρύματα του Μεξικού με την κατηγορία της πολιτικής εξέγερσης. Το 1958 φυλακίστηκε ξανά για την συμμετοχή του στο Railwaymen's Movement, όπως επίσης και το 1968 μιας και κρίθηκε σαν ένας από τους συγγραφείς που εμπνεύστηκαν την διαμαρτυρία που οδήγησε στο μακελειό του Tlatelolco, όπου Μεξικάνοι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ κατά φοιτητών.

Η “Τρύπα”, το πλέον διάσημο κείμενο του Revueltas γράφτηκε στο Palacio de Lecumberri, μία από τις πιο σκληρές φυλακές του Μεξικού, κάνοντας τον διάσημο σε όλο τον λογοτεχνικό κόσμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ