ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η εικαστική έκθεση Cornucopia εκφράζει την αγωνία των καλλιτεχνών στην Ελλάδα

Η εικαστική έκθεση Cornucopia εκφράζει την αγωνία των καλλιτεχνών στην Ελλάδα
Οι οκτώ καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση, αναστοχάζονται πάνω στην ίδια τους τη θέση εντός μιας κοινωνίας του θεάματος. photo: S.Papagrigoriou

Η έκθεση Cornucopia μαζεύει καλλιτέχνες, νέους και πολλά υποσχόμενους, για να διηγηθούν το αφήγημα που στην Ελλάδα είναι μία πονεμένη κάπως ιστορία: το κατά πόσο οι καλλιτέχνες στη χώρα μας έχουν την οικονομική στήριξη που τους αρμόζει.

Το CNN Greece πήγε στο preview της έκθεσης και είδε την άποψη των ίδιων των καλλιτεχνών, μία άποψη όμως απόλυτα εσωτερική και με καταβολές από την μυθολογία.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, το «Κέρας της Αμάλθειας» (στα λατινικά cornu copiae), αποτελούσε σύμβολο της αφθονίας των αγαθών και ως εικονογραφικός τύπος απεικονίζεται συνήθως ως ένα μεγάλο δοχείο σε σχήμα κέρατος ζώου, το οποίο ξεχειλίζει από τρόφιμα έτοιμα προς κατανάλωση.

Είναι ο καλλιτέχνης ένα προϊόν; Είναι το έργο του κάτι που αντιμετωπίζεται κάπως αδικημένα από το κράτος; Γιατί στην Ελλάδα οι καλλιτέχνες δεν είναι σε θέση να στηρίξουν οικονομικά τον εαυτό τους; Ερωτήματα καίρια που απασχολούν όλους τους εικαστικούς. H έκθεση έχει επιμεληθεί από την curator Έλλη Λεβεντάκη, της οποίας η εμπλοκή, η συμβολή και τα κείμενα αποτέλεσαν βασικούς παράγοντες για να γίνει η έκθεση, καθώς έχει πραγματοποιήσει το σύνολο της επιμέλειας

Η έκθεση «Cornucopia», εμπνευσμένη σε μεγάλο βαθμό από τις ολοένα και πιο επισφαλείς συνθήκες εργασίας για εικαστικούς και επαγγελματίες της τέχνης στην Ελλάδα, επιδιώκει να σχολιάσει τη συνεχή ζήτηση και κατανάλωση δημιουργικών προϊόντων, τη στιγμή που τα ίδια τα υποκείμενα που ασχολούνται με τις τέχνες δεν μπορούν να συντηρηθούν οικονομικά.

Γιατί οι Έλληνες καλλιτέχνες είναι τόσο παραγκωνισμένοι στη χώρα μας;

Τι είναι αυτό που αποτρέπει τον κρατικό μηχανισμό να δώσει περισσότερα κονδύλια στον καλλιτεχνικό χώρο; Μοιάζει να είναι σχεδόν παράδοση ο καλλιτέχνης να απεικονίζεται σαν ένας φτωχός άνθρωπος που παλεύει με νύχια και με δόντια να επιβιώσει. Πλέον όμως αυτή η εικόνα είναι μόνο ένα κλισέ.

Η καλλιτεχνική παραγωγή θεωρείται δεδομένη σε μια χώρα που υπερηφανεύεται για τον πλούσιο πολιτισμό της, όταν οι άνθρωποι που εργάζονται στον πολιτιστικό τομέα λαμβάνουν από ελάχιστη, έως καθόλου χρηματοδότηση για να μπορέσουν να στηρίξουν τον εαυτό τους και την τέχνη τους. Σε αυτό ακριβώς το θέμα επικεντρώνονται όλα τα έργα της έκθεσης. Μπορεί να δει κανείς από βίντεο μέχρι πρωτότυπες εγκαταστάσεις, σε έναν νέο σχετικά χώρο ο οποίος βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας, στα Εξάρχεια. Το ΚΥΑΝ ATHENS είναι ένα παλιό σπίτι που έχει μεταλλαχθεί σε εκθεσιακό χώρο.

Οι οκτώ καλλιτέχνες/ιδες που συμμετέχουν στην έκθεση, αναστοχάζονται πάνω στην ίδια τους τη θέση εντός μιας κοινωνίας του θεάματος, παρουσιάζοντας δημιουργικές ερμηνείες μιας βιωμένης εμπειρίας στο χώρο των τεχνών. Διατηρώντας το δικό του στυλ, μέσο και ύφος, το κάθε άτομο επιλέγει να προσεγγίσουν το θέμα με συμβολικό, αιχμηρό ή και παιχνιδιάρικο τρόπο, επιδιώκοντας κατ’ επέκταση να επαναδιαπραγματευτεί την ταυτότητά του σε μια εποχή επίπλαστης ευμάρειας.

Μία καλή επιλογή για όποιον είναι στο κέντρο το Σάββατο και θέλει να δει κάτι από εικαστικές τέχνες που όμως πάνε παραπέρα και βάζουν το μυαλό να προβληματιστεί.

Καλλιτέχνες:

Vasilis Galanis, Markellos Kolofotias, Kostis Kontogeorgos, Kleopatra Tsali, Fiona Spathopoulou, Dimitris Tampakis, Dimitris Kontodimos, Athina Pavlou - Benazi

Διάρκεια: 28 / 04 - 27 / 05 / 2023

Πέμπτη - Σάββατο: 14:00 - 19:00

Το ΚΥΑΝ θα το βρει κανείς στην Οδό Μπενάκη 60.

Φωτογραφίες: Σ. Παπαγρηγορίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ