ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

A Small Light: Η μίνι σειρά της Disney που ρίχνει νέο «φως» στη ζωή της Άννα Φρανκ

A Small Light: Η μίνι σειρά της Disney που ρίχνει νέο «φως» στη ζωή της Άννα Φρανκ
Η νέα σειρά για την Άννα Φρανκ είναι μια συμπαραγωγή της Disney+ και του Νational Geographic. Disney+

Ο μεγαλύτερος ηρωισμός βρίσκεται συχνά στις πράξεις των απλών ανθρώπων σε εξαιρετικές καταστάσεις και στιγμές, και το ίδιο συμβαίνει με το «A Small Light», το οποίο αφηγείται την ιστορία της Άννα Φρανκ μέσα από τα μάτια της Miep Gies, της γυναίκας που την βοήθησε να κρυφτεί.

Μοιρασμένη σε οκτώ μέρη, η μίνι σειρά του National Geographic/Disney+ αναπτύσσεται σταθερά, με έναν τρόπο που είναι τελικά συγκινητικός και κυριολεκτικά σου σπαράσσει η καρδιά.

Η ιστορία ξεκινά με την Miep Gies (Bel Powley) που χρειάζεται απεγνωσμένα μια δουλειά για να αποφύγει την προσπάθεια της υιοθετημένης οικογένειάς της να την παντρέψει με τον αδερφό της.

Προσλαμβάνεται από τον Όττο Φρανκ (Liev Schreiber, φοβερός στην ερμηνεία του αν και μετά βίας αναγνωρίσιμος), έναν επιτυχημένο επιχειρηματία που ετοιμάζεται να φέρει την οικογένειά του στο Άμστερνταμ για να την συναντήσει.

Και κάπου εκεί μπαίνουν στην ιστορία οι Γερμανοί, αφήνοντας τελικά τον Φρανκ, όπως λέει, με «κανένα μέρος για να κρυφτεί», εκτός από τον χώρο του παραρτήματος πάνω από το γραφείο του, όπου η οικογένειά του και τέσσερις άλλοι θα περνούσαν περισσότερα από δύο χρόνια κρυμμένοι.

«Αυτό που σου ζητάω να κάνεις είναι επικίνδυνο», προειδοποιεί η Gies, και εκείνη βρίσκει τη δύναμη για να τους βοηθήσει, μαζί με τον σύζυγό της Jan (Joe Cole) και μια χούφτα άλλους, οι οποίοι δοκιμάζονται από την σκληρή πραγματικότητα του πολέμου χωρίς να ξέρουν ποιον μπορούν να εμπιστευτούν.

Η μορφή της ιστορίας επιτρέπει στους παραγωγούς (μια ομάδα με επικεφαλής τον Tony Phelan και την Joan Rater) να αφιερώσουν χρόνο για να γνωρίσουν τους διάφορους χαρακτήρες, συμπεριλαμβανομένης της γλυκιάς, αμήχανης ερωτοτροπίας του Miep και του Jan. Αυτό αποδίδει οφέλη αργότερα καθώς οι δύο δοκιμάζονται, χωριστά και μαζί, όταν επιδιώκουν να βοηθήσουν όσους έχουν κρυφτεί και κινδυνεύουν από τις θηριωδίες των Ναζί.

Η νέα μίνι σειρά της Disney μας μεταφέρει στον κόσμο της Άννας Φρανκ και των Ναζί του Β' Παγκοσμίου πολέμου. Photo: Disney+

Το «A Small Light» επιδεικνύει σημαντική αυτοσυγκράτηση στη δημιουργία έντασης χωρίς τη χρήση ωμής βίας, αλλά με την επίμονη απειλή των Ναζί.

Η σειρά μεταφέρει επίσης τη δίψα για μια φυσιολογική ζωή των κατατρεγμένων εκ καιρώ πολέμου και δείχνει τις στιγμές ελαφρότητας μέσα στον περιορισμό και τον συνεχή φόβο της ανακάλυψης τους, που διανθίζεται από τον πόνο όσων έχουν χωρίσει από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ειδικά τα παιδιά.

Ανάμεσα στις πιο αθόρυβα καταστροφικές σκηνές, η Miep χαρίζει στη νεαρή Άννα Φρανκ (Billie Boullet) με ορθάνοιχτα μάτια ένα ζευγάρι παπούτσια, λέγοντας της όλα τα περίεργα και υπέροχα πράγματα που θα κάνει με αυτά καθώς μεγαλώνει - ένα ταξίδι που δεν θα έρθει ποτέ τελικά.

Το ίδιο ισχύει και για τους Frank που πανηγυρίζουν τους βομβαρδισμούς που κροταλίζουν το αυτοσχέδιο σπίτι τους, προσευχόμενοι για την άφιξη των συμμάχων.

‘A Small Light’ puts a heartbreaking spotlight on Anne Frank’s protectors

ΔΗΜΟΦΙΛΗ