ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Bookreads: O Frank O' Hara και τα εξαίσια ποιήματα που έγραψε καθώς έτρωγε το μεσημεριανό του

Bookreads: O Frank O' Hara και τα εξαίσια ποιήματα που έγραψε καθώς έτρωγε το μεσημεριανό του
Το "Lunch Poems" είναι ακραία αστικό και κοινωνικό, μια χαρούμενη επίπληξη στο πιο αποφασιστικό ακαδημαϊκό ύφος της εποχής

Τα «Lunch Poems» του Frank O'Hara, το μικρό διαμάντι των αμερικανικών ποιητικών βιβλίων, που πλημμυρίζει από κοκτέιλ και τσιγάρα, εισιτήρια θεάτρου και δίσκους φωνογράφου, είναι ένα ανάγνωσμα όχι πολύ γνωστό στο ελληνικό κοινό μιας και ακόμη δεν έχει μεταφραστεί εξ ολοκλήρου. Τα ποιήματα αυτά έχουν τα πάντα, από ανάλαφρη διάθεση μέχρι βαριά μελαγχολία, ο Frank O'Hara τα έγραψε καθώς έτρωγε το μεσημεριανό του σε κάποιο diner της Νέας Υόρκης, πριν από 60 χρόνια.

Ο Frank O'Hara έγραψε αυτά τα ποιήματα, πολλά από αυτά κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού του, ενώ εργαζόταν στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης. Ξεκίνησε στο MoMA ως υπάλληλος γραφείου πληροφοριών και, αν και δεν είχε επίσημη εκπαίδευση, έγινε επιμελητής. Είχε ζωγραφικό μάτι και την έντονη προσωπικότητα ενός ποιητή.

Το "Lunch Poems" είναι ακραία αστικό και κοινωνικό, μια χαρούμενη επίπληξη στο πιο αποφασιστικό ακαδημαϊκό ύφος της εποχής. Η ποίηση μπορεί να είναι τα πάντα, από το κουταλάκι του καφέ μέχρι την σερβιτόρα που σου χαμογελάει. Η ποίηση δεν έχει όρια και δεν θέλει να μπει σε όρια. Το Lunch Poems είναι μια συλλογή από στιγμές του Frank O'Hara, καθώς βυθίζεται σε μία πηχτή καθημερινότητα, μέσα στον κόσμο των υπαλλήλων και των εργατών που κάνουν το διάλειμμα τους, μέσα στον ίδιο του τον εαυτό.

Ουσιαστικά το Lunch Poems είναι η φωνή της εργατικής Αμερικής πριν από μισό αιώνα, πολλά έχουν αλλάξει από τότε σίγουρα, και στη γραφή αλλά και στον κόσμο, τα ποιήματα αυτά όμως παραμένουν ένα ιδιαίτερο βλέμμα της τότε καθημερινής συναναστροφής των ανθρώπων της Νέας Υόρκης.

Κι όλα αυτά σε μία εποχή που ακόμη οι beats δεν είχαν γίνει πολύ γνωστοί και η ποίηση στην Αμερική ήταν απόλυτα συντηρητική από πολλές απόψεις. Ίσως το Lunch Poems να βοήθησε αρκετά ώστε να ανοίξει λίγο ακόμη η χαραμάδα όπου ο μαγικός κόσμος των λέξεων τελικά δεν γνωρίζει τέλος. Ο Frank O' Hara έβαλε την καθημερινή του σκιά στο χαρτί, σαν ένας άλλος ζωγράφος που δεν έγινε ποτέ. Μικρά αριστουργήματα που μπορείς να τα κουβαλάς πάνω σου σαν μικρό φυλαχτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ