ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

The Pope's Exorcist: Μία ανατριχιαστική ταινία που βασίστηκε στον αληθινό εξορκιστή του Βατικανού

The Pope's Exorcist: Μία ανατριχιαστική ταινία που βασίστηκε στον αληθινό εξορκιστή του Βατικανού
Ο Εξορκιστής του Βατικανού είναι μία ταινία βασισμένη στον αληθινό εξορκιστή, έναν real life ήρωα της καθολικής εκκλησίας, τον κληρικό Gabriele Amorth.

Ναι, την χάρηκα κι ας μην είναι αριστούργημα, η αλήθεια είναι πως καιρό είχα να δω τον Ράσελ Κρόου σε έναν τόσο αστείο αλλά ταυτόχρονα απολαυστικό ρόλο.

Όχι, κι όμως η ταινία δεν είναι κωμωδία, κάθε άλλο.

Ο Εξορκιστής του Βατικανού είναι μία ταινία βασισμένη στον αληθινό εξορκιστή, έναν real life ήρωα της καθολικής εκκλησίας, τον κληρικό Gabriele Amorth.

Αν έχεις δει την διάσημη ταινία The Exorcist και έχεις αναρωτηθεί αν αυτά τα πράγματα συμβαίνουν στην πραγματικότητα, τότε ίσως θα πρέπει να διαβάσεις την συγκλονιστική ιστορία του αληθινού, του real life εξορκιστεί που ακούει στο όνομα Gabriele Amorth.

Πάμε όμως πρώτα να επικεντρωθούμε τα δεδομένα της ταινίας και μετά θα δούμε αναλυτικά την ζωή του αληθινού Gabriele Amorth.

Η ταινία είναι γυρισμένη με ύφος αρκετά υπερβολικό, κλασικό στυλ ταινίας τρόμου.

Αυτό όμως λειτουργεί πολύ καλά και για τους ηθοποιούς αλλά και για την ιστορία.

Από την πρώτη κιόλας σκηνή ο σκηνοθέτης μας βάζει για τα καλά στο ύφος της ταινίας. Τέρμα καλτίλα τρόμου που σίγουρα δεν τσιγουνεύεται σε ειδικά εφέ και υπερβολικά δυνατό ήχο. Αυτό όμως, όπως είπαμε, κάνει την ταινία ακραία διασκεδαστική.

Η αλήθεια είναι πως ο Ράσελ Κρόου είναι ότι πρέπει για demon slayer, κι αυτό το ανακαλύπτουμε τώρα που ο ίδιος είναι ήδη στα 59 του - ένα δεδομένο αρκετά αστείο από μόνο του. Επίσης κάτι που πραγματικά έδωσε πολλά στην παραγωγή είναι τα ιταλικά που μιλάνε οι ηθοποιοί σε πολλές από τις σκηνές. Πραγματικά ένα στοιχείο που σου μένει αξέχαστο. Χωρίς καμία υπερβολή είναι μία αλλόκοτη (αλλά ευχάριστη!) εμπειρία να ακούς και να βλέπεις τον Ράσελ Κρόου να μιλάει στα ιταλικά και μάλιστα με την δύσκολη προφορά της Ρώμης. Η ταινία προτείνεται σε όλους τους φανς του τρόμου αλλά και σε εκείνους που δεν είναι εξοικειωμένοι με το horror genre, μιας και αφήνει πολλά περιθώρια για του μη μυημένους.

Πάμε όμως να δούμε την αληθινή ιστορία που κρύβεται πίσω από την ταινία.

Το όνομα του Gabriele Amorth μοιάζει να είναι βγαλμένο από κάποιο κόμικ του Costantine, είναι όμως πραγματικό και για χρόνια αυτός ο θρύλος υπηρετούσε μέσα στα άδυτα του Βατικανού. Λέγεται πως ο Amorth έκανε κατά τη διάρκεια της ζωής του δεκάδες χιλιάδες εξορκισμούς, και γι’ αυτό έχει μείνει στην ιστορία του Βατικανού σαν ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος της εκκλησίας. Μπορεί να σου ακούγεται παράξενο, παράδοξο και περίεργο, ο Amorth όμως πίστευε στους δαίμονες και μέχρι τα 91 του ήταν ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο που μπορούσε να διώξει έναν δαίμονα από το σώμα σου με τον κλασικό, χριστιανικό τρόπο των καθολικών.

Θα λες τώρα από μέσα σου πως αυτά τα πράγματα δεν συμβαίνουν στην πραγματικότητα, κι όμως είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου ο Amorth έκανε εξορκισμούς, έγραψε πολλά βιβλία γι' αυτό και μάλιστα έγινε διάσημος για την πρακτική του. Η ζωή του είναι βίος και πολιτεία. Ο ίδιος έμαθε την τέχνη του εξορκισμού μέσα από την εμπειρία που είχε με τις κλειστές κοινότητες όπου έλεγε το κήρυγμα του. Εκεί είχε αρχίσει να εξορκίζει δαίμονες που είχαν μπει στα θύματα από την μαύρη μαγεία της Μακούμπα από την Κολομβία, όπως και δαίμονες από την τεχνική του βουντού από την Αφρική. Τα μάτια του είχαν δει πολλά.

Το 1986 διορίστηκε σαν ο επίσημος εξορκιστής του Βατικανού από τον Καρδινάλιο Ugo Poletti. Οι φήμες λένε πως ο Amorth έκανε στην καριέρα του πάνω από 160.000 εξορκισμούς. Ένα απόλυτα χριστιανικό έργο με το οποίο βοήθησε πολλές δαιμονισμένες και καταραμένες ψυχές. Ο ίδιος έλεγε:

«Ένας εξορκισμός συμβαίνει και είναι αναγκαίος, όταν όλα τα υπόλοιπα αποτυγχάνουν».

Οι καθολικοί ιερείς είναι σε θέση να κάνουν εξορκισμούς σαν μία συνέχεια των ιερατικών τους καθηκόντων. Ο Amorth όμως το είχε κάνει κύρια ασχολία του μιας και είχε ταλέντο σε αυτό.

Όσο αφορά τον Ράσελ Κρόου τώρα, έχουμε να πούμε πως τα πάει πολύ καλά σαν εξορκιστής και μάλιστα βάζει το δικό του χιουμοριστικό στοιχείο στον χαρακτήρα, κάνοντας την ταινία αρκετά cult για τα αρχικά της δεδομένα και το χολυγουντιανό της προφίλ. Ο Ράσελ Κρόου με αυτή την ταινία (αλλά και με το καταπληκτικό Unhinged του 2020) μπορεί άνετα να συναγωνιστεί σε καλτίλα με τον Νίκολας Κέητζ. Αν λοιπόν θέλεις να δεις κάτι αρκετά μαύρο σε χιούμορ, καλή παραγωγή, προσεγμένες ερμηνείες που όμως έχουν φανερή αυτογνωσία των ορίων τους, τότε το Pope's Exorcist είναι μία ταινία που σου κάνει άνετα τη συγκεκριμένη δουλειά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ