ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ CNN GREECE ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

H Τζόυς ΝτιΝτονάτο τραγουδάει όπερα μαζί με τα παιδιά μεταναστών

H Τζόυς ΝτιΝτονάτο τραγουδάει όπερα μαζί με τα παιδιά μεταναστών
H Τζόυς ΝτιΝτονάτo είναι μια από τις πιο διάσημες Αμερικανίδες mezzo-soprano.

H Τζόυς ΝτιΝτονάτo είναι μια από τις πιο διάσημες Αμερικανίδες mezzo-soprano.

Είναι αξιοσημείωτη για τις ερμηνείες της σε όπερες και έργα συναυλιών στη ρομαντική εποχή του 19ου αιώνα, όπως επίσης και για τις ερμηνείες της σε έργα των Χέντελ και Μότσαρτ.

Έχει εμφανιστεί με πολλές από τις κορυφαίες εταιρείες όπερας και ορχήστρες του κόσμου και έχει κερδίσει πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένων των βραβείων Grammy 2012, 2016 και 2020 για το καλύτερο κλασικό φωνητικό σόλο.

Mετά το βραβευμένo πρότζεκτ «Σε πόλεμο και ειρήνη: αρμονία μέσα από τη μουσική», που παρακολούθησαν περισσότεροι από τρία εκατομμύρια θεατές παγκοσμίως, η Τζόυς ΝτιΝτονάτο διοχετεύει την ενορατική της δημιουργικότητα και μαεστρία στο νέο της πάθος: την EDEN. Εξερευνώντας το μεγαλείο, τη δύναμη και το μυστήριο της φύσης μέσα από συγκλονιστικά μουσικά και θεατρικά θέματα, η μεγάλη μεσόφωνος οδηγεί τον θεατή σε ένα συναισθηματικό ταξίδι με σκοπό να επανασυνδεθεί με τη δύναμη και το εύθραυστο της φύσης και να αντιληφθεί τη θέση του εντός του θαυμαστού καλειδοσκοπικού κόσμου μας. Mαζί με την Ορχήστρα Il Pomo d’Oro, τη γαλλίδα σκηνοθέτιδα Μαρί Λαμπέρ και τους μουσικούς συνεργάτες της, η Τζόυς ΝτιΝτονάτο παρουσιάζει ένα πρότζεκτ που ευελπιστεί ότι θα αποτελέσει ορόσημο, μιλώντας στην καρδιά των ανθρώπων ακριβώς τη στιγμή που χρειάζεται.

Η Τζόυς μας μίλησε για την συνεργασία της με τις παιδικές χορωδίες μεταναστών στην Ελλάδα.

To CNN Greece μίλησε μαζί της εν όψει της σημερινής της εμφάνισης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κι εκείνη μας ανοίχτηκε για τη ζωή, το έργο της και την αγάπη της για την Ελλάδα.

Γιατί επιλέξατε την όπερα ως καριέρα; Τι είναι αυτό με την όπερα που σας ενθουσιάζει;

Τζόυς ΝτιΝτονάτο: Πάντα μου άρεσε η σκηνή, μεγάλωσα στο Κάνσας των ΗΠΑ στην δεκαετία του '80 και φυσικά μου άρεσε η Μαντόνα και η Σίντι Λόπερ, αλλά όμως την ίδια στιγμή ήμουν στη χορωδία του σχολείου. Ποτέ μου όμως δεν φαντάστηκα πως θα κάνω όπερα στη ζωή μου. Όταν όμως πήγα στο πανεπιστήμιο για να σπουδάσω κλασική φωνή, κατάλαβα πως για να κάνεις όπερα όπως πρέπει, και γενικότερα κλασική μουσική, πρέπει να είσαι ο κυρίαρχος του σώματος σου, όχι μόνο της φωνής, πρέπει να ξέρεις πολλές γλώσσες, πρέπει να γνωρίζεις όλα τα στυλ της μουσικής από όλες τις χώρες, πρέπει ακόμη και να ξέρεις από ανθρώπινη ψυχολογία. Γιατί εδώ μιλάμε για ανθρώπινα πάθη, μίσος, αγάπη, απελπισία. Νομίζω πως είναι κάτι πολύ ξεχωριστό να τραγουδάς χωρίς μικρόφωνο, μπροστά από την ορχήστρα, και φυσικά μπροστά από τόσο κόσμο και να μπορείς να τους αγγίξεις στην καρδιά, να τους κάνεις να κλάψουν ή να γελάσουν.

Πόσο δύσκολο είναι για τους μαθητές να μελετήσουν αυτό που κάνατε;

Τζόυς ΝτιΝτονάτο: Οι σπουδές ενός τραγουδιστή της όπερας είναι ανάλογες με εκείνες ενός γιατρού ή ενός πυρηνικού επιστήμονα. Συνήθως η εκπαίδευση μας διαρκεί 10 χρόνια. Έχεις να μάθεις γλώσσες, έχεις να μάθεις να δίνεις με τη φωνή σου τον παλμό ενός έργου. Είναι σαν να είσαι αθλητής κατά μία έννοια. Πρέπει να δουλεύεις σε πολύ υψηλούς ρυθμούς. Ένας αθλητής μπορεί να χάσει λίγο τη φόρμα του αλλά να είναι και πάλι πρωταθλητής, ένας τραγουδιστής της όπερας πρέπει να είναι πάντα τέλειος, γιατί αν κάτι πάει στραβά στη σκηνή τότε όλα καταστρέφονται και καταρρέουν. Η όπερα είναι μία πολύ περίπλοκη επιστήμη. Ακόμη και σήμερα όμως συνεχίζω να μαθαίνω πράγματα.

Η Τζόυς ΝτιΝτονάτο περιοδεύει σε όλο τον κόσμο και δουλεύειε μαζί με παιδιά από κλειστές κοινότητες μεταναστών που τραγουδάνε στη χορωδία της, ζωντανά πάνω στη σκηνή.

Πώς είναι ο κόσμος της μουσικής στις ΗΠΑ; Ακούτε άλλους καλλιτέχνες της όπερας; Τι μουσική σας αρέσει;

Τζόυς ΝτιΝτονάτο: Δεν ακούω πολύ όπερα στον ελεύθερο χρόνο μου γιατί για μένα αυτό είναι δουλειά. Για να χαλαρώσω, το πρωί ακούω Μπαχ, είναι κάτι πολύ καλό για να ξεκινήσεις τη μέρα σου. Επίσης ακούω πολύ μουσική από την λατινική Αμερική, όπως για παράδειγμα cumbia. Λατρεύω ένα γκρουπ που ονομάζονται Beautiful Chorus, θα ήθελα κάποια στιγμή να συνεργαστώ μαζί τους. Είναι εκπληκτικοί και κάνουν μόνοι τους παραγωγή στα άλμπουμ τους. Επίσης ακούω πολύ world music, μουσική από το Νεπάλ και γενικά από την Ασία. Σίγουρα δεν είμαι ειδικός στη ραπ, για παράδειγμα.

Είναι η πρώτη φορά που παίζεις στην Ελλάδα; Έχεις ξαναέρθει στην Αθήνα;

Τζόυς ΝτιΝτονάτο: Έχω έρθει μερικές φορές στην Αθήνα, πριν από 5 χρόνια είχαμε παίξει εδώ το War and Piece, επίσης στην Αθήνα έχω συνεργαστεί με το El Systema Group, οι οποίοι δουλεύουν με μετανάστες, και κυρίως με παιδιά μεταναστών, βάζουν τα παιδιά να τραγουδήσουν, όπως επίσης θα γίνει και αύριο στο Μέγαρο, η χορωδία από τα παιδιά του El Systema θα τραγουδήσουν μαζί μου στο φινάλε της παράστασης.

Την Τετάρτη επίσης θα πάμε στο Σχιστό, κι εκεί θα δουλέψουμε και θα τραγουδήσουμε με περισσότερα παιδιά μεταναστών. Ουσιαστικά θα κάνουμε όλοι μαζί εκεί ένα παιχνίδι. Πραγματικά για εμένα είναι αποστολή να δώσω στον κόσμο να καταλάβει το πόσο θεραπευτική είναι η μουσική.

Η μουσική είναι μία από τις πιο μεγάλες θεραπευτικές δυνάμεις. Οι μετανάστες που βρίσκονται στα camps που επισκεπτόμαστε προσπαθούν να δείξουν στα παιδιά τους την ομορφιά της μουσικής, και τραγουδάνε μαζί τους για να τους δώσουν το παράδειγμα.

Ποια είναι η αγαπημένη σου όπερα όλων των εποχών;

Τζόυς ΝτιΝτονάτο: Λατρεύω τον Χέντελ. Είναι ο αγαπημένος μου. Μπορώ όμως να τραγουδήσω ένα μεγάλο εύρος από όπερες μιας και είμαι mezzo soprano.

Αγοράζετε δίσκους; Πόσο μουσική ακούτε στο διαδίκτυο;

Τζόυς ΝτιΝτονάτο:Τα πάντα έχουν τα καλά και τα κακά τους. Το καλό με το ίντερνετ είναι πως μπορεί ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση σε άπειρη μουσική. Μπορεί κανείς να ακούσει τα πάντα, κι αυτό είναι μία πόρτα για τους νέους και όχι μόνο. Πλέον μπορεί κανείς να ακούσει κλασική μουσική στο ίντερνετ και να μάθει. Αυτό που λείπει ουσιαστικά από τα παλιά χρόνια είναι το τελετουργικό της μουσικής, έβαζες το δίσκο στο πικάπ και περίμενες, έπρεπε να βάλεις τη βελόνα στη σωστή θέση κλπ. Οπότε γενικά κάτι χάνεις αλλά και κάτι κερδίζεις.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον; Ηχογραφείτε νέα μουσική;

Τζόυς ΝτιΝτονάτο: Περιοδεύουμε τώρα και καιρό. Έχουμε πάει σε 28 πόλεις μέχρι τώρα. Και φυσικά μαζί μας είναι και οι παιδικές χορωδίες των μεταναστών. Αυτό δυναμώνει τις τοπικές κοινότητες και τα παιδιά καταλαβαίνουν πως έχουν μέσα τους μεγάλη δύναμη και μπορούν να κάνουν τη διαφορά με τη φωνή τους. Του χρόνου αυτό θα συνεχιστεί στην Λατινική Αμερική και στην Ασία. Επίσης το 2024 θα συμμετέχω σε μία νέα όπερα στο Metropolitan της Νέας Υόρκης με τίτλο Dead Man Walking.

H Τζόυς ΝτιΝτονάτο θα εμφανιστεί απόψε το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ