ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο «χαμένος» πίνακας του Ρούμπενς δημοπρατείται για 7,7 εκατομμύρια δολάρια

Ο «χαμένος» πίνακας του Ρούμπενς δημοπρατείται για 7,7 εκατομμύρια δολάρια
Ο πίνακας εξαφανίστηκε από την καταγεγραμμένη ιστορία τη δεκαετία του 1730 έως ότου εμφανίστηκε ξανά στο Μιζούρι το 1963. photo: Sotheby's

Ένας πίνακας του Ρούμπενς που χάθηκε στην ιστορία και είχε λανθασμένα διαγραφεί για σχεδόν 300 χρόνια, επανεμφανίστηκε με τη βοήθεια ανάλυσης ακτίνων Χ και θα μπορούσε τώρα να φτάσει τα 6 εκατομμύρια λίρες (7,7 εκατομμύρια δολάρια) σε δημοπρασία τον επόμενο μήνα.

Ο Φλαμανδός ζωγράφος Peter Paul Rubens ολοκλήρωσε το «Saint Sebastian Tended by Two Angels» πριν από περισσότερα από 400 χρόνια.

Οι πινελιές του απεικονίζουν την ιστορία του Ρωμαίου στρατιώτη Σεμπάστιαν, τον οποίο τρύπησαν τα βέλη των στρατιωτών και τον άφησαν να πεθάνει αφού ασπάστηκε τον Χριστιανισμό, προτού επέμβουν ως εκ θαύματος οι άγγελοι.

Άφησε μια «ισχυρή εντύπωση» στον George Gordon, τον μπρόεδρο του Sotheby's των παλαιών αριστουργημάτων ζωγραφικής παγκοσμίως, όταν το είδε για πρώτη φορά σε μια έκθεση.

«Είναι η ζωντάνια του πινέλου», είπε ο Gordon στο CNN. «Έτσι ήταν εύκολο να εκτιμήσω την ταχύτητα και τη ζωντάνια με την οποία ήταν βαμμένο, κάτι που μου φάνηκε να μιλάει πολύ έντονα για το ταλαντούχο πινέλο του Ρούμπενς».

Πιθανώς το έργο ανατέθηκε από τον Ιταλό ευγενή και στρατιωτικό διοικητή Ambrogio Spinola, ο πίνακας πιστεύεται ότι ολοκληρώθηκε γύρω στο 1606-8 στην Ιταλία ή γύρω στο 1609-10 στην Αμβέρσα όταν ο Ρούμπενς είχε επιστρέψει στην πατρίδα του.

«Ο Ambrogio Spinola ήταν ένας στρατιώτης που πολεμούσε έναν θρησκευτικό πόλεμο. Ήταν ένας ευσεβής καθολικός», είπε ο Gordon, «επειδή όταν η πίστη (του Σεμπάστιαν) έγινε εμφανής και αρνήθηκε να την καταγγείλει, καταδικάστηκε σε θάνατο».

Η οικογένεια Spinola ήταν μεγάλοι θαυμαστές και συλλέκτες του Ρούμπενς, πρόσθεσε ο Gordon.

Ο πίνακας εξαφανίστηκε από την καταγεγραμμένη ιστορία τη δεκαετία του 1730 έως ότου εμφανίστηκε ξανά στο Μιζούρι το 1963. Αργότερα αποκτήθηκε από τον σημερινό ιδιοκτήτη σε μια δημοπρασία το 2008, όπου αναγνωρίστηκε λάθος ως πίνακας του Laurent de la Hyre, ενός Γάλλου καλλιτέχνη.

Η ανάλυση αποκάλυψε αλλαγές κάτω από τον τελικό πίνακα καθώς ο Ρούμπενς σμίλεψε και διαμόρφωσε το σχέδιό του στην τελειότητα για πρώτη φορά. Αρχικά, για παράδειγμα, ο Ρούμπενς ζωγράφισε τον Άγιο Σεμπάστιαν προς την αντίθετη πλευρά, ενώ παρέλειψε ένα άλλο βέλος που διαπερνούσε τον δεξιό μηρό του αγίου στην τελική μορφή του πίνακα.

«Ο Ρούμπενς ήταν ένας από τους πιο διάσημους ζωγράφους του 17ου αιώνα», είπε ο Γκόρντον, «και ένας ζωγράφος που ήταν πραγματικά στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης του μπαρόκ ως στυλ τέχνης».

Το έργο τέχνης θα βγει στο σφυρί στο Λονδίνο στις 5 Ιουλίου και εκτιμάται ότι θα κοστίσει μεταξύ 4 και 6 εκατομμυρίων στερλινών (5,1 και 7,7 εκατομμύρια δολάρια).

Rubens painting ‘lost’ for centuries could sell for $7.7 million

ΔΗΜΟΦΙΛΗ