ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Τζον Λένον και ο Σαλβαδόρ Νταλί είχαν κάποτε την πιο παράξενη συνάντηση στο Παρίσι

Ο Τζον Λένον και ο Σαλβαδόρ Νταλί είχαν κάποτε την πιο παράξενη συνάντηση στο Παρίσι
Στις 24 Μαρτίου του 1969, χάρη στον κοινό τους φίλο φωτογράφο Ρόμπερτ Γούιτακερ, ο Τζον Λένον και ο Νταλί συναντήθηκαν για μεσημεριανό γεύμα στο Παρίσι. photo - Associated Press

Δεν θα ήταν πολύ σοκαριστικό να ανακαλύψουμε ότι οι πρωτοπόροι του πολιτιστικού φαινομένου της δεκαετίας του '60, του ψυχεδελικού ροκ, οι Beatles, μπορεί να έχουν διασταυρωθεί με τον άνθρωπο πίσω από μερικούς από τους πιο παραισθησιογόνους ελιγμούς που κοσμούν έναν καμβά: τον Σαλβαδόρ Νταλί. Από τα διάσημα Σκαθάρια, μόνο ο Τζον Λένον, όμως, είχε τη χαρά να απολαύσει την παρέα του εκκεντρικού ζωγράφου.

Η τετράδα του Λίβερπουλ ήταν γνωστή για την αδελφοποίηση με τους πολιτιστικούς, φιλοσοφικούς και πνευματικούς πρωτοπόρους στα τέλη της δεκαετίας του 1960, κάνοντας παρέα με ανθρώπους όπως ο Άλεν Γκίνσμπεργκ, ο Τίμοθι Λίρι και ο Δαλάι Λάμα. Δυστυχώς, ο Πολ, ο Τζορτζ και ο Ρίνγκο δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να συναντηθούν με τον παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνη Νταλί. Όμως, στις 24 Μαρτίου του 1969, χάρη στον κοινό τους φίλο φωτογράφο Ρόμπερτ Γούιτακερ, ο Τζον Λένον και ο Νταλί συναντήθηκαν για μεσημεριανό γεύμα στο Παρίσι.

Οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες αυτής της συνάντησης μεταξύ δύο γιγάντιων μορφών στους αντίστοιχους καλλιτεχνικούς τους τομείς παραμένουν άγνωστες σε όλους εκτός από τους ίδιους. Μπορεί κανείς μόνο να μαντέψει τι είπαν μεταξύ τους για την τέχνη, τη μουσική και για το που πάει τελικά ο κόσμος. Στην πραγματικότητα όμως, υπάρχει κάθε πιθανότητα να μην κάλυψαν κανένα από αυτά τα θέματα ούτε στο ελάχιστο. Ό,τι και να ειπώθηκε, δεν θα μάθουμε ποτέ, αλλά αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι δύο αυτοί καλλιτεχνικοί ογκόλιθοι είχαν περισσότερα κοινά από όσα μπορεί κάποιος να φανταστεί.

Οι παιδικές αναμνήσεις συνήθως δίνουν ψωμί στη δουλειά οποιουδήποτε καλλιτέχνη, αλλά ο Λένον και ο Νταλί είχαν και οι δύο αντισυμβατικές και μερικές φορές δυσάρεστες εμπειρίες μεγαλώνοντας, ιδιαίτερα σε σχέση με τους γονείς τους. Ο Νταλί ήταν το δεύτερο παιδί στην οικογένειά του που γεννήθηκε αλλά το πρώτο που έζησε περισσότερο από δύο χρόνια. Γεννημένος ακριβώς εννέα μήνες μετά τον θάνατο του αδερφού του και έχοντας μια απίστευτη ομοιότητα, οι γονείς του Νταλί πείστηκαν ότι ήταν η μετενσάρκωση του νεκρού παιδιού τους, γι' αυτό και του έδωσαν το ίδιο όνομα: Σαλβαδόρ. Από μικρό τον πήγαιναν στον τάφο του αδερφού του και οι γονείς του υπενθύμισαν την υποτιθέμενη ενσαρκωμένη καταγωγή του.

Τα πρώτα χρόνια του Λένον δεν ήταν λιγότερο στενάχωρα. Μεγαλωμένος από τη θεία του αφού η μητέρα του έχασε την επιμέλεια, ο Λένον απολάμβανε σχετική γαλήνη προτού ο εν διαστάσει πατέρας του, που υποτίθεται ότι αγνοείτο στα πεδία των μαχών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, εμφανιστεί από το πουθενά για να διεκδικήσει τον γιο του. Αυτό που ακολούθησε ήταν μια τεταμένη και τραυματική διαμάχη μεταξύ της μητέρας και του πατέρα του, στην οποία ο πατέρας του απαίτησε από τον Λένον, μόλις έξι ετών τότε, να αποφασίσει με ποιον ήθελε να ζήσει. Ο Λένον έμεινε με την μητρική του οικογένεια, αλλά τα ψυχολογικά σημάδια από το περιστατικό παρέμειναν.

Επίσης ο Λένον και ο Νταλί είχαν και οι δύο μια ξεχωριστή κλίση στο να παίζουν τα media της εποχής στα δάχτυλα τους. Ο Νταλί, με την παράξενη εμμονή του με τα κουνουπίδια, έφτανε τακτικά σε εκδηλώσεις με λιμουζίνες γεμάτες με το συγκεκριμένο λαχανικό. Σε μια άλλη περίπτωση, έδωσε μια διάλεξη σε μια αίθουσα πανεπιστημίου γεμάτη φοιτητές φορώντας...μια στολή καταδύσεων.

Ο Λένον, από την άλλη πλευρά, διοργάνωσε με μαεστρία το «Bed-ins for Peace» με τη Γιόκο Όνο, μια διαμαρτυρία ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ, που περιελάμβανε την κατάκλιση σε ένα ξενοδοχείο για δύο συνεχόμενες εβδομάδες. Και ποιος θα μπορούσε να ξεχάσει το αστείο του στους δημοσιογράφους το 1966:

«Είμαστε πιο δημοφιλείς από τον Ιησού», δήλωσε ο Λένον προκαλώντας σάλο στη Χριστιανική Αμερική, κάνωντας εκατοντάδες δίσκους τους να καούν.

Από την αχαλίνωτη υποστήριξη που είχαν από τους κηδεμόνες τους για να επιδιώξουν τη δημιουργικότητα μέχρι την άρνησή τους να καθίσουν πίσω από το τιμόνι και να οδηγήσουν τις εξελίξεις στην ποπ κουλτούρα, οι ομοιότητες μεταξύ των δύο είναι πολλές. Και ενώ δεν μπορούμε να ξέρουμε τι συνέβη όταν οι δυο τους συναντήθηκαν τελικά στο Παρίσι, το γεγονός ότι ο Νταλί είχε μια φωτογραφία του Λένον κρεμασμένη από τον τοίχο του μπορεί να επιβεβαιώσει ότι τουλάχιστον ο ένας από αυτούς έκανε εντύπωση στον άλλο.

Εδώ μπορείς να δεις το trailer από την ταινία Daliland, η οποία θα κυκλοφορήσει σύντομα και πρωταγωνιστεί ο Ben Kingsley στο ρόλο του μεγάλου ζωγράφου:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ