ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

To «Oppenheimer» είναι τόσο μεγάλο που σχεδόν δεν χωρούσε στους προτζέκτορες IMAX

To «Oppenheimer» είναι τόσο μεγάλο που σχεδόν δεν χωρούσε στους προτζέκτορες IMAX
Στην περίπτωση του «Oppenheimer», ο Nolan ξεπέρασε πραγματικά τα όρια του, με έναν κύλινδρο φιλμ που ζύγιζε 600 λίβρες και μια απόσταση φιλμ 11 μιλίων. Associated Press

Οι προτζέκτορες φιλμ IMAX έχουν αυτό που αναφέρεται ως «πιατέλα», που είναι ο μηχανισμός που χρησιμοποιείται στους προβολείς για να συγκρατούν και να τροφοδοτούν τους κυλίνδρους φιλμ μεγάλου μεγέθους κατά την προβολή.

Αποτελείται από μια κυκλική πλάκα που συγκρατεί με ασφάλεια το καρούλι του φιλμ και το περιστρέφει καθώς το φιλμ προβάλλεται στην οθόνη.

Η πλάκα του φιλμ είναι βασικό συστατικό των συστημάτων προβολής IMAX, διασφαλίζοντας την ομαλή και συνεχή αναπαραγωγή της ταινίας και επιτρέποντας μια απρόσκοπτη και καθηλωτική εμπειρία θέασης. Ωστόσο, αν κάποιος έχει δει το μέγεθος ορισμένων κυλίνδρων ταινιών, μπορεί κανείς να καταλάβει πως είναι αρκετά επισφαλές εάν η ταινία διαρκεί πολύ.

Στην περίπτωση του «Oppenheimer», ο Nolan ξεπέρασε πραγματικά τα όρια του, με έναν κύλινδρο φιλμ που ζύγιζε 600 λίβρες και μια απόσταση φιλμ 11 μιλίων. Έχοντας ήδη συνεργαστεί με την Kodak για τη δημιουργία μιας νέας κάμερας ικανής να τραβάει μονόχρωμα ασπρόμαυρα, ο σκηνοθέτης βρέθηκε με πάρα πολλά στο πιάτο του — κυριολεκτικά.

Μιλώντας με τον Steve Weintraub του Collider στο ρεπορτάζ του «Oppenheimer», ο Weintraub σημείωσε ότι είχε δει τις εικόνες της σχεδόν υπερφορτωμένης «πιατέλας» και ρώτησε τον Nolan εάν ο χρόνος προβολής της ταινίας είχε όντως υπολογιστεί. Ο σκηνοθέτης αποκάλυψε ότι είχε προηγουμένως συζητήσεις με την IMAX για τις άλλες ταινίες του, οι οποίες περιελάμβαναν διεύρυνση της «πιατέλας» πέρα ​​από τα προηγούμενα όρια της, τα οποία ήταν 150 λεπτά - 167 λεπτά έπιασε μόνο το «Interstellar».

Πόσο θα διαρκεί, λοιπόν, το «Oppenheimer», το νέο project του λατρεμένου σκηνοθέτη των «Interstellar», «Inception», «Tenet», «Dunkirk» και του «Dark Knight»; 3 ώρες. Αυτό σημαίνει, ότι προς το παρόν, ο δίσκος που δέχεται τα φιλμ του IMAX δεν μπορεί να δεχτεί μία ταινία που διαρκεί περισσότερο από 3 ώρες.

Ο Robert Oppenheimer, αποτέλεσε τον επικεφαλής του «Manhattan Project» το οποίο οδήγησε στη δημιουργία της ατομικής βόμβας, του πιο θανατηφόρου όπλου στην ιστορία της ανθρωπότητας, το οποίο έμελλε να αλλάξει το ρου της ιστορίας. Ο ίδιος κουβαλούσε σαν κατάρα αυτό το προσωνύμιο και είχε μετανιώσει που ενεπλάκη στη δημιουργία μιας τόσο καταστροφικής εφεύρεσης.

Ένα απαράμιλλο cast έχει επιστρατεύσει ο Nolan για το «Oppenheimer», που κυριολεκτικά παίζει το μισό Χόλιγουντ. Τα ονόματα περιλαμβάνουν τους: Cillian Murphy, Emily Blunt, Florence Pugh, Robert Downey Jr., Matt Damon, Rami Malek, Benny Safdie, Josh Hartnett, Gary Oldman, Dane DeHaan, Jack Quaid, Gustaf Skarsgard, Matthew Modine. Το cast συμπληρώνουν κι άλλα ηχηρά ονόματα όπως οι: Dylan Arnold, David Krumholtz, Alden Ehrenreich, David Dastmalchian, Olli Haaskivi, Jason Clarke, James D’Arcy, Michael Angarano, Guy Burnet, Danny Deferrari, Matthias Schweighöfer, Harrison Gilbertson, Emma Dumont και Devon Bostick.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ