ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι στίχοι της Τέιλορ Σουίφτ θα διδάσκονται σε πανεπιστήμιο του Βελγίου

Οι στίχοι της Τέιλορ Σουίφτ θα διδάσκονται σε πανεπιστήμιο του Βελγίου
Η Τέιλορ Σουίφτ σε συναυλία της περιοδείας της με τίτλο «The Eras Tour», τον περασμένο Μάιο AP Photo/George Walker IV

Ποίηση, πεζογραφία και τώρα τραγουδοποιία: Το Πανεπιστήμιο της Γάνδης στο Βέλγιο εγκαινιάζει ένα νέο μάθημα αφιερωμένο στη λογοτεχνική αξία της δισκογραφίας της Τέιλορ Σουίφτ. Αυτό το φθινόπωρο, το μάθημα «Λογοτεχνία: Η εκδοχή της Τέιλορ» – τίτλος εμπνευσμένος από τα επανηχογραφημένα άλμπουμ της Σουίφτ που κυκλοφορούν με την προσθήκη «Taylor’s Version» στους τίτλους τους – θα είναι διαθέσιμο στους φοιτητές, από την επίκουρη καθηγήτρια Έλι ΜακΚόζλαντ.

Η ΜακΚόζλαντ – συγγραφέας του blog «Swifterature», το οποίο συγκρίνει τα θέματα, τις εικόνες και τη χρήση της γλώσσας της ποπ σταρ με συγγραφείς όπως η Σίλβια Πλαθ, ο Κάρολος Ντίκενς και ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ – θα χρησιμοποιήσει το έργο της Σουίφτ για να ασχοληθεί με τη λογοτεχνία «από τη μεσαιωνική περίοδο έως τη βικτοριανή» και έργα όπως τα «Τρωίλος και Χρυσηίδα» του Τζόφρι Τσόσερ, «Η Τρικυμία» του Σαίξπηρ και «Βιλέτ» της Σαρλότ Μπροντέ, καθώς και με το έργο σύγχρονων συγγραφέων όπως η Μάργκαρετ Άτγουντ και ο Σάιμον Άρμιταζ.

Αναφορές στην κλασική λογοτεχνία

«Εξαιρετικά παραγωγική και αυτοβιογραφική στην τραγουδοποιία της, η Σουίφτ κάνει συχνές αναφορές σε κλασικά λογοτεχνικά κείμενα στη μουσική της», αναφέρεται στην περιγραφή του μαθήματος. «Χρησιμοποιώντας το έργο της Σουίφτ ως εφαλτήριο, θα εξερευνήσουμε θέματα όπως ο λογοτεχνικός φεμινισμός, η οικοκριτική, οι θαυμαστές και οι αντιήρωες. Η συνεχιζόμενη δημοφιλία της Σουίφτ οφείλεται, τουλάχιστον εν μέρει, στην έντονα διακειμενική πτυχή του έργου της, και αυτό το μάθημα θα σκάψει βαθύτερα για να εξερευνήσει τις λογοτεχνικές ρίζες της».

Η ΜακΚόζλαντ, απόφοιτος της Οξφόρδης και του Πανεπιστημίου του Γιορκ, που έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Όσλο στη Νορβηγία, δήλωσε στο CNNi ότι η τραγουδοποιία της Σουίφτ την απασχολούσε ως θέμα άξιο επιστημονικής ανάλυσης για αρκετό καιρό, αλλά ακόμη πιο έντονα μετά την κυκλοφορία του τελευταίου άλμπουμ της «Midnights» το περασμένο φθινόπωρο.

«Υπάρχει ένα τραγούδι εκεί που λέγεται "The Great War", το οποίο χρησιμοποιεί τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ως αναλογία για τη ραγισμένη καρδιά... Αυτό με έκανε να σκεφτώ το ποίημα της Σίλβια Πλαθ "Daddy", στο οποίο χρησιμοποιεί το Ολοκαύτωμα για να συζητήσει την προβληματική σχέση της με τον πατέρα της», εξήγησε η ΜακΚόζλαντ. «Στη συνέχεια εντόπισα και άλλους λογοτεχνικούς παραλληλισμούς, και από εκεί προέκυψε το μάθημα».

Αν και είναι το πρώτο μάθημα του είδους του σε ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο, οι στίχοι της Σουίφτ διδάσκονται ήδη σε αρκετά κολέγια στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ τον οποίων το Στάνφορντ, το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, το Μπέρκλι και το Πανεπιστήμιο Ράις στο Χιούστον.

Μάλιστα, η Σουίφτ δεν είναι η πρώτη σούπερ σταρ της οποίας το έργο έχει απασχολήσει τους ακαδημαϊκούς κύκλους. Το 2016, το Πανεπιστήμιο του Τέξας εγκαινίασε ένα μάθημα Αγγλικής Φιλολογίας που ανέλυε το άλμπουμ «Lemonade» της Μπιγιονσέ και τη σχέση του με τον φεμινισμό των μαύρων. Την επόμενη χρονιά, το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης άρχισε να προσφέρει το μάθημα «Μπιγιονσέ, Φύλο και Φυλή».

Με πληροφορίες από: ‘Swifterature:’ Belgian university launches course to analyze Taylor Swift lyrics by Leah Dolan, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ