ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Yπάλληλος μουσείου στη Γερμανία άλλαξε πρωτότυπο πίνακα με πλαστό και τον πούλησε

Yπάλληλος μουσείου στη Γερμανία άλλαξε πρωτότυπο πίνακα με πλαστό και τον πούλησε
Το Deutsches Museum στο Μόναχο είδε τέσσερις πίνακές του να εξαφανίζονται από έναν υπάλληλο του μουσείου και να προσφέρονται προς πώληση σε δημοπρασία. Associated Press

Ένας Γερμανός υπάλληλος μουσείου αντάλλαξε έναν πίνακα με έναν ψεύτικο και στη συνέχεια πούλησε τον πρωτότυπο για να αγοράσει προϊόντα πολυτελείας, όπως μια Rolls Royce και ακριβά ρολόγια χειρός, σύμφωνα με δικαστήριο του Μονάχου.

Ο 30χρονος άνδρας, ο οποίος παραμένει ανώνυμος λόγω των αυστηρών νόμων περί απορρήτου της Γερμανίας, καταδικάστηκε επίσης για κλοπή άλλων τριών έργων τέχνης. Απέφυγε τη φυλάκιση, αλλά καταδικάστηκε σε ποινή 21 μηνών με αναστολή και του επιβλήθηκε να επιστρέψει στο μουσείο περισσότερα από 60.600 ευρώ (64.200 δολάρια).

Σε δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, το Περιφερειακό Δικαστήριο του Μονάχου είπε ότι έλαβε σοβαρά υπόψη ότι ο άνδρας ομολόγησε και είχε δείξει «ειλικρινή μεταμέλεια».

«Είπε ότι ενήργησε χωρίς να το σκεφτεί», έγραφε η απόφαση του δικαστηρίου. «Δεν μπορεί πλέον να εξηγήσει τη συμπεριφορά του σήμερα»

Ο άνδρας, ο οποίος ήταν υπάλληλος του Deutsches Museum στο Μόναχο, εργάστηκε στη διαχείριση της συλλογής από τον Μάιο του 2016 έως τον Απρίλιο του 2018.

Εκείνη την περίοδο, έκλεψε το «Das Märchen vom Froschkönig» (Η ιστορία του πρίγκιπα βατράχου) του Φραντς φον Στουκ, το αντικατέστησε με ένα ψεύτικο και έβαλε το πρωτότυπο σε δημοπρασία. Είπε ψέματα σε έναν οίκο δημοπρασιών του Μονάχου, λέγοντας ότι ο πίνακας ανήκε κάποτε στους παππούδες ή στους προπαππούδες του. Αργότερα πουλήθηκε σε μια ελβετική γκαλερί για 70.000 ευρώ (74.000 δολάρια) και ο άνδρας έλαβε σχεδόν 50.000 ευρώ (52.000 δολάρια) σε μετρητά, αφού αφαιρέθηκαν τα τέλη δημοπρασίας.

Ο άνδρας προσπάθησε επίσης να δημοπρατήσει τον άλλο κλεμμένο πίνακα, τον «Dirndl» του Franz von Defregger, σε διαφορετικό οίκο δημοπρασιών του Μονάχου, αλλά δεν πουλήθηκε.

Σε μια δήλωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο CNN, ο οίκος δημοπρασιών πίσω από τις τρεις επιτυχημένες πωλήσεις, ο Ketterer Kunst, είπε ότι «απλώς (δεν) ήταν δυνατό να αναγνωριστούν οι πίνακες ως κλεμμένα περιουσιακά στοιχεία».

«Έχουμε εκπληρώσει πλήρως το καθήκον μας και έχουμε ερευνήσει εκτενώς τα έργα που αναφέρονται», πρόσθεσε ένας εκπρόσωπος του οίκου δημοπρασιών. «Λυπούμαστε που τα έργα κλάπηκαν από το μουσείο… (και) συνεργαστήκαμε στενά με την (αστυνομία) σε πρώιμο στάδιο και παραδώσαμε όλα τα έγγραφα για να λυθεί αυτή η υπόθεση».

German museum employee swaps painting for fake and sells original to fund ‘luxury lifestyle’, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ