ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ακτιβιστές βανδάλισαν με σφυριά έργο του Ντιέγκο Βελάσκεθ στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου

Ακτιβιστές βανδάλισαν με σφυριά έργο του Ντιέγκο Βελάσκεθ στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου
Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του Just Stop Oil στο X δείχνει τους ακτιβιστές να φορούν λευκά μπλουζάκια Just Stop Oil και να σπάνε το γυαλί στο «Rokeby Venus» του 17ου αιώνα του Ντιέγκο Βελάσκεθ. Associated Press

Δύο ακτιβιστές από την ομάδα Just Stop Oil συνελήφθησαν αφού έσπασαν το γυαλί που προστατεύει έναν διάσημο πίνακα στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου τη Δευτέρα, ανακοίνωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία της πόλης.

Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του Just Stop Oil στο X (πρώην Twitter) δείχνει τους ακτιβιστές να φορούν λευκά μπλουζάκια Just Stop Oil και να σπάνε το γυαλί στο «Rokeby Venus» του 17ου αιώνα του Ντιέγκο Βελάσκεθ με πορτοκαλί σφυριά ασφαλείας.

Ο πίνακας είναι γνωστός ότι είχε προηγουμένως καταστραφεί σε μια πράξη διαμαρτυρίας από τη Mary Raleigh Richardson το 1914.

Η Εθνική Πινακοθήκη ανέφερε στο X ότι η αίθουσα άδειασε από επισκέπτες και κλήθηκε η αστυνομία μετά τη διαδήλωση λίγο πριν τις 11 το πρωί τοπική ώρα τη Δευτέρα.

«Ο πίνακας αφαιρείται τώρα από την έκθεση, ώστε να μπορεί να εξεταστεί από συντηρητές», πρόσθεσε η ανάρτηση.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία έγραψε στο Twitter: «Δύο ακτιβιστές της Just Stop Oil συνελήφθησαν για εγκληματικές ζημιές. Το γυαλί που προστατεύει έναν πίνακα στην Εθνική Πινακοθήκη έχει βανδαλιστεί».

Ορισμένοι ακτιβιστές της Just Stop Oil συγκεντρώθηκαν επίσης στο Whitehall, τη λεωφόρο του Λονδίνου που εκτείνεται από την πλατεία Τραφάλγκαρ έως τα κτήρια του Κοινοβουλίου, τη Δευτέρα. Η ομάδα διαμαρτυρίας είπε ότι περισσότεροι από 100 άνθρωποι πραγματοποιούσαν πορεία στην περιοχή προτού η αστυνομία αρχίσει να τους συλλαμβάνει.

«Μέσα σε 15 λεπτά έχουμε συλλάβει τουλάχιστον 40 ακτιβιστές που έκαναν πορεία», δημοσίευσε η Met στο X. «Το Γουάιτχολ είναι πλέον καθαρό. Θα παράσχουμε ενημερώσεις για τα στοιχεία των συλλήψεων σύντομα».

Το Just Stop Oil έχει στοχεύσει πολλά έργα τέχνης τα τελευταία χρόνια, όπως τα «Ηλιοτρόπια» του Βίνσεντ βαν Γκογκ, ένα αντίγραφο του «Μυστικού δείπνου» του Λεονάρντο ντα Βίντσι και το «Κορίτσι με το μραργαριταρένιο σκουλαρίκι» του Γιοχάνες Βερμέερ.

Η ομάδα ακτιβιστών έχει επίσης διακόψει αρκετές μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις στην Αγγλία φέτος, όπως το Open Championship του γκολφ, το Wimbledon, τη σειρά δοκιμών κρίκετ Ashes και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σνούκερ, καθώς και μια παράσταση του μιούζικαλ "Les Misérables".

Just Stop Oil protesters smash frame of Velázquez’s ‘Rokeby Venus’ in London gallery, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ