ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το «The Killer» πετυχαίνει τον στόχο του με μία φρέσκια ματιά στη ζωή ενός δολοφόνου

Το «The Killer» πετυχαίνει τον στόχο του με μία φρέσκια ματιά στη ζωή ενός δολοφόνου
O David Fincher και ο Michael Fassbinder επιστρέφουν με ένα απολαυστικό σχόλιο για τη ζωή μέσω ενός εκπληκτικού χαρακτήρα. photo: Netflix

Τι συμβαίνει όταν ένας δολοφόνος με τέλειο βιογραφικό τελικά δεν κάνει καλά τη δουλειά του;

Το χάος που ακολουθεί μας φέρνει το καθηλωτικό «The Killer» του σκηνοθέτη David Fincher, που πρωταγωνιστεί ο Michael Fassbender, του οποίου η συνεχής αφήγηση μετατρέπει έξυπνα τη δουλειά της εκτέλεσης επί πληρωμή από γοητεία και ίντριγκα σε θανατηφόρα αγγαρεία.

Παρμένο από ένα γαλλικό graphic novel, ο Fincher και ο συγγραφέας Andrew Kevin Walker (επανενώνονται μετά το πρώιμο αριστούργημά τους «Se7en») καθιερώνουν την πλήξη που σχετίζεται με την αναμονή για την ιδανική στιγμή για να δολοφονήσετε κάποιον τρώγοντας γρήγορο φαγητό και σκοτώνοντας χρόνο ακόμα και σε μια διεθνή μητρόπολη όπως το Παρίσι. Ο Fassbender μοιάζει με τουρίστα οπλισμένος με σιγαστήρα.

«Είμαι αυτό που είμαι», αναφέρει ο ανώνυμος χαρακτήρας του Fassbender από την αρχή, πιστώνοντας στον Ποπάι τη σκέψη του. «Δεν είμαι εξαιρετικός».

Στην πραγματικότητα, είναι εξαιρετικά καλός στη δουλειά του, γεγονός που καθιστά την αστοχία του, μετά από τόσο σχολαστικό σχεδιασμό, ιδιαίτερα συγκλονιστικό, ενώ ξαφνικά αλλάζει την ιδιότητά του από αρπακτικό σε θήραμα. Θεωρούμενος ως νεκρός από τους ανθρώπους που του δίνουν δουλειά, ο ανώνυμος δολοφόνος πρέπει να τραπεί σε φυγή πριν ανατρέψει τα δεδομένα, αναγνωρίζοντας ότι η καλύτερη άμυνα είναι μια καλή επίθεση.

Ο χαρακτήρας του Fassbender ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο στη διαδικασία, περνώντας πλαστά διαβατήρια με μια διασκεδαστική ποικιλία ονομάτων της κλασικής τηλεόρασης ως ψευδώνυμα.

Έχει επίσης μια σειρά από συναντήσεις με αρκετούς καλούς ηθοποιούς – την Tilda Swinton και τον Arliss Howard ανάμεσά τους – καθώς και μια σκηνή μάχης σώμα με σώμα που, λαμβάνοντας υπόψη τον σχεδιασμό που προηγείται, πλησιάζει στο να χαρακτηριστεί ως στιγμιαίο κλασικό, ενώ παρουσιάζει νέες «χρήσεις» για αρκετές...από τις οικιακές συσκευές μας.

Λίγοι ηθοποιοί θα μπορούσαν να φέρουν μια τόσο σιωπηλή απειλή σε αυτό το είδος χαρακτήρα ενός ελάχιστα λεκτικού ρόλου όσο ο Fassbender, και ο Fincher τονίζει τη δράση με αργό αλλά σταθερά απορροφητικό ρυθμό, διατηρώντας μια αίσθηση ανησυχίας ακόμα και όταν δεν συμβαίνουν πολλά στην οθόνη.

Προσγειωμένο αναπάντεχα στο Netflix μετά από μια σύντομη εμφάνιση στις αίθουσες, το «The Killer» έχει μια παλιομοδίτικη αίσθηση αλλά εξακολουθεί να καταφέρνει να καρφώσει τον στόχο του φέρνοντας πινελιές φρεσκάδας, εξυπνάδας και απρόβλεπτου χιούμορ σε αυτό το κάπως «πολυφορεμένο» είδος κινηματογράφου.

Κάνοντας πρεμιέρα σε μια περίοδο του Netflix με τις υψηλότερες φιλοδοξίες όσον αφορά την προσέλκυση βραβείων, είναι ωστόσο πιθανό να απολαύσει μακροπρόθεσμα τα είδη με τις περισσότερες προβολές της πλατφόρμας. Αν και αυτό μπορεί να μην είναι τόσο σημαντικό τελικά, το «The Killer» είναι αυτό που είναι, και σχεδόν ακριβώς αυτό που θα έπρεπε να είναι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ