ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο κώδικας Morse που είναι κρυμμένος μέσα στο πιο γνωστό τραγούδι των Pink Floyd

Ο κώδικας Morse που είναι κρυμμένος μέσα στο πιο γνωστό τραγούδι των Pink Floyd
Μεταξύ των πιο συναρπαστικών πτυχών του κομματιού είναι οι αρχικές νότες, που θυμίζουν κώδικα Μορς, οι οποίες, παραδόξως, δεν είναι αυτό που φαίνονται αρχικά. Associated Press

Οι Pink Floyd παραμένουν μια απαράμιλλη δύναμη στην ιστορία της μουσικής, που αναγνωρίζονται για τη βαθιά τους επιρροή. Κατά τη διάρκεια του εκτεταμένου και ένδοξου ταξιδιού τους, το συγκρότημα εξελίχθηκε από την ωμή ψυχεδέλεια της πρώιμης φάσης τους, με επικεφαλής τον Syd Barrett, σε μια εξερεύνηση περίπλοκων μουσικών τοπίων και καινοτόμου πειραματισμού στο στούντιο.

Κατά τη διάρκεια της εκτεταμένης καριέρας τους, οι Pink Floyd είχαν κι αυτοί το μερίδιό τους σε λιγότερο εντυπωσιακές κυκλοφορίες. Ωστόσο, οι στιγμές που ξεχωρίζουν είναι πραγματικά εξαιρετικές. Είτε πρόκειται για το Meddle, το The Dark Side of the Moon ή το Wish You Were Here, η συνεχιζόμενη συζήτηση για το καλύτερο άλμπουμ των Pink Floyd πιθανότατα θα συνεχιστεί πολύ πέρα ​​από την εποχή μας - μια απόδειξη της απόλυτης λαμπρότητας του μουσικού τους ζενίθ.

Το 1967, το συγκρότημα κυκλοφόρησε το ντεμπούτο του άλμπουμ, The Piper at the Gates of Dawn, σηματοδοτώντας την αρχική τους εμφάνιση στη μουσική σκηνή και καθιερώνοντας μια κομβική θέση στην ιστορία της ψυχεδελικής ροκ. Καθοδηγούμενη από τη δημιουργική κατεύθυνση του Barrett, το συγκρότημα έγινε πρωτοπόρο στο εκκολαπτόμενο είδος της ψυχεδέλειας, ωθούμενο από καινοτόμους στίχους και μια ξεχωριστή μουσική προσέγγιση.

Μια από τις πιο ψυχεδελικές στιγμές του άλμπουμ βρίσκεται στη σφαίρα του κομματιού τους «Astronomy Domine», που έγραψε ο Barrett. Το τραγούδι ξεκινά με μια σειρά από μαγευτικές νότες προτού η παράφωνη κιθάρα μπει μέσα στο σύνολο. Μέσα σε μια χαριτωμένη κακοφωνία ήχων, ο Barrett και ο Richard Wright μοιράζονται τα φωνητικά, δημιουργώντας μια σχεδόν υπερβατική, γρηγοριανή αρμονία που προσθέτει μια μαγευτική διάσταση στο κομμάτι.

Με αυτή την συναρπαστική μουσική σύνθεση, οι ουράνιες αναφορές του Barrett ριζώνουν σταθερά αυτό το κομμάτι στον ψυχεδελικό τομέα. Προκαλώντας εικόνες που σχετίζονται με το διάστημα - γαλαξίες, διαστρικά ταξίδια - οι στίχοι απεικονίζουν ζωντανά την κοσμική εξερεύνηση, ευθυγραμμιζόμενο τέλεια με τα απόκοσμα και εκτεταμένα ηχητικά τοπία του τραγουδιού.

Μεταξύ των πιο συναρπαστικών πτυχών του κομματιού είναι οι αρχικές νότες, που θυμίζουν κώδικα Μορς, οι οποίες, παραδόξως, δεν είναι αυτό που φαίνονται αρχικά. Αυτές οι εναρκτήριες στιγμές είναι στην πραγματικότητα μια ηλεκτρονική εξομοίωση του κώδικα Μορς. Ο Wright χρησιμοποιώντας το όργανό Farfisa και χειριζόμενος τις ρυθμίσεις του οργάνου, δημιούργησε μια ακολουθία ηλεκτρονικών παλμών που μιμούνται τον ρυθμό και τη δομή του κώδικα Μορς. Αυτοί οι παλμοί δημιουργούν μια απόκοσμη και σαγηνευτική εισαγωγή στο τραγούδι, δημιουργώντας μια μυστηριώδη ατμόσφαιρα που ενισχύει την κοσμική του γοητεία.

Το τραγούδι παραμένει μια μαγευτική εισαγωγή στην τεχνογνωσία των Pink Floyd, επιβεβαιώνοντας το ανάστημά τους ως ένα από τα πλέον επιδραστικότερα ψυχεδελικά ροκ συγκροτήματα στον κόσμο. Οι λάτρεις της μουσικής επαινούν σταθερά το «Astronomy Domine», ιδιαίτερα όσον αφορά το ηχητικό τοπίο που αντικατοπτρίζει τον πειραματισμό και την οραματική μουσικότητα του συγκροτήματος κατά τα πρώτα του χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ