ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Gen Z ανησυχεί από τώρα για την πρόωρη γήρανση της

Η Gen Z ανησυχεί από τώρα για την πρόωρη γήρανση της
Αν και ο γηραιότερος ανάμεσά τους είναι μόλις 26 ετών, η Gen-Z είναι ήδη ανήσυχη μήπως φαίνεται μεγαλύτερη σε ηλικία. photo: Pexels

Αν και ο γηραιότερος ανάμεσά τους είναι μόλις 26 ετών, η Gen-Z είναι ήδη ανήσυχη μήπως φαίνεται μεγαλύτερη σε ηλικία. Η πρόληψη, και όχι η διόρθωση, έχει γίνει το status quo. επιλέγουν προϊόντα μακιγιάζ με αντιγηραντικά οφέλη, όπως μείωση λεπτών γραμμών και προστασία SPF, και το 70% χρησιμοποιεί ορούς αντιγήρανσης καθημερινά, σύμφωνα με την εταιρεία πληροφοριών Circana. Η νεοσύστατη εταιρεία Botox Peachy λέει ότι η Gen-Z είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πελάτης της. Νωρίτερα φέτος, σε ένα κάπως δραματικό παράδειγμα της τάσης, ένα TikTok βίντεο με τίτλο «Πράγματα που κάνω για να επιβραδύνω τη διαδικασία γήρανσης από 14 ετών» έγινε viral.

«Αυτή η γενιά αναλαμβάνει τη ρουτίνα περιποίησης του δέρματος τη στιγμή που μάλλον δεν χρειάζεται», είπε η Larissa Jensen, σύμβουλος στον κλάδο ομορφιάς στο Circana.

Τώρα, ακόμα και όταν έρχονται 20άρηδες στη δερματολόγο και ιδρύτρια της μάρκας ομορφιάς Loretta Ciraldo για άλλες ανησυχίες, όπως οι ρυτίδες από το πάχος, οι περισσότεροι καταλήγουν να κατευθύνουν τη συζήτηση προς τη γήρανση.

Χάρη στο Instagram, το TikTok και, φυσικά, το Zoom, οι άνθρωποι ξοδεύουν περισσότερο χρόνο από ποτέ κοιτάζοντας τα πρόσωπά τους. Διαδικτυακά, μοιράζονται ρουτίνες που στοχεύουν στην «προληπτική γήρανση», που περιλαμβάνει τα πάντα, από την εφαρμογή ρετινοειδών, βιταμίνης C και αντηλιακό μέχρι τη χρήση μάσκας προσώπου τη νύχτα και τη λήψη «baby botox» σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν το σχηματισμό ρυτίδων. Οι αναζητήσεις και η κοινωνική φασαρία γύρω από το botox, τα δερματικά συμπληρώματα και τη ρετινόλη αυξήθηκαν κατά 63% φέτος, σύμφωνα με την πλατφόρμα λιανικής νοημοσύνης Trendalytics.

Η Gen-Z θέλει να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης της, αντί να διορθώσει τα προβλήματα αργότερα όπως είναι λογικό, δήλωσε η Diala Haykal, δερματολόγος με έδρα το Παρίσι. Η εκλαΐκευση της «παράξενης» από την ηλικιακή ομάδα - διαδικασίας που εστιάζουν στην πρόληψη - αντιπροσωπεύει την πιο σημαντική αλλαγή στην αισθητική δερματολογία τις τελευταίες δύο δεκαετίες, πρόσθεσε.

Οι επωνυμίες παράγουν περισσότερα προϊόντα για να καλύψουν τη ζήτηση. Ο όγκος των προϊόντων περιποίησης δέρματος ή ομορφιάς που αναφέρονται στην αντιγήρανση αυξήθηκε κατά 10% τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με την Trendalytics. Οι αναζητήσεις για αντηλιακά έχουν υπερτριπλασιαστεί και υπάρχουν σχεδόν τριπλάσια αντηλιακά προϊόντα στην αγορά σήμερα σε σύγκριση με πριν από τρία χρόνια. Η E.l.f Beauty που εστιάζει στην Gen-Z έκανε το ντεμπούτο της με ένα ρετινοειδή πέρυσι και η Bubble κυκλοφόρησε μια νέα κρέμα ματιών τον Νοέμβριο αποκλειστικά για εικοσάρηδες.

Gen-Z is already worried about looking old

ΔΗΜΟΦΙΛΗ