ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Record Digging: Ο Jasper Marsalis με το project Slauson Malone 1 ανανεώνει τον indie ήχο

Record Digging: Ο Jasper Marsalis με το project Slauson Malone 1 ανανεώνει τον indie ήχο
Ο Jasper Marsalis (ο άνθρωπος πίσω από την περσόνα Slauson Malone 1) φτιάχνει ένα άλμπουμ που αποτελείται από διάφορα μικρά μουσικά σκίτσα και βινιέτες. μια συλλογή προσωπικών δοκιμίων που παρέχουν μια πλήρης εικόνα για συγκεκριμένες βιωμένες εμπειρίες. photo: Warp Records

Στο Excelsior, το ντεμπούτο του Slauson Malone 1 για την Warp Records, επίπεδα μεγάλης γνώσης για το είδος του ανεξάρτητου ροκ και την ηλεκτρονική φόρμα συνδυάζονται με μια σπάνια λειτουργικότητα που προσφέρει ένα απροσδόκητο επίπεδο οικειότητας στον ακροατή.

Ο Jasper Marsalis (ο άνθρωπος πίσω από την περσόνα Slauson Malone 1) φτιάχνει ένα άλμπουμ που αποτελείται από διάφορα μικρά μουσικά σκίτσα και βινιέτες. Mια συλλογή προσωπικών δοκιμίων που παρέχουν την πλήρης εικόνα για συγκεκριμένες βιωμένες εμπειρίες του.

Ο ίδιος ο τίτλος του δίσκου, Excelsior, είναι μια αναφορά στη συνεχή ανάπτυξη, ο Slauson Malone 1 στρέφει τον φακό στον εαυτό του για να επιτρέψει μια σπάνια ματιά σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη και μεταλλασσόμενη εξερεύνηση του ψυχισμού του. Κατά τόπους είναι σκόπιμα χαοτικό και «σκελετικό», αλλά όταν τα ασύνδετα κομμάτια θεωρούνται τελικά ένα, ακούγεται ένα άλμπουμ που είναι συναρπαστικό και απίστευτα υπνωτιστικό.

Δεν μπορούμε σε στιγμές να μην παρατηρήσουμε πως θυμίζει (υπερβολικά σε σημεία) Deerhunter και Bradford Cox, κάτι που όμως τελικά λειτουργεί θετικά στο όλο σύνολο που είναι αρκετά χαοτικό και διάσπαρτο με μουσικές επιρροές πολλών ειδών και τάσεων. Όλες όμως αυτές οι τάσεις συνδέονται αριστουργηματικά μαζί, φτιάχνοντας ένα σύνολο αληθινά πρωτοποριακό. Το Excelsior είναι ένα άλμπουμ που μπορεί να καυχιέται πως ίσως «κατάλαβε» και μετουσίωσε τον όρο «meta», που τόσο πολύ ακούγεται γύρω μας τελευταία.

Τίποτα πλέον δεν είναι μοντέρνο και τίποτα πλέον δεν είναι παλιό, όλα κινούνται παράλληλα, κι όχι πίσω ή μπροστά. Ο χρόνος απλά δεν υπάρχει στο «meta».

Ο Marsalis εξελίσσει γρήγορα τον δικό του ήχο και η δουλειά του συνεχίζει να απευθύνεται σε πειραματικούς καλλιτέχνες όπως ο King Krule, επεκτείνοντας το εύρος των συνεργατών του και τις αναφορές του για να ταιριάζει με τους διευρυνόμενους ορίζοντές των νέων μουσικών τάσεων.

Το Excelsior είναι ένα πυκνό κι αρκετά περίπλοκο μουσικό έργο, ένα ιλιγγιώδες ταξίδι στον μοντέρνο ήχο. Ένα από τα πιο σημαντικά άλμπουμ για το 2023.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ