ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιατί τα αστυνομικά σκίτσα είναι μία τέχνη που χάνεται στο χρόνο

Γιατί τα αστυνομικά σκίτσα είναι μία τέχνη που χάνεται στο χρόνο
Στη σύγχρονη εποχή, έχει μετατραπεί πλέον σε μια απαρχαιωμένη τέχνη, αλλά στην ακμή της, τα αστυνομικά σκίτσα ήταν ένα ζωτικό εργαλείο για τη σύλληψη εγκληματιών. photo/FBI/FAR OUT

Η τέχνη είναι πολλά πράγματα, αλλά δεν λέμε συχνά ότι είναι χρηστική. Αυτό ισχύει, εκτός αν μετρήσετε σαν τέχνη τα σύνθετα σκίτσα για την αστυνομική έρευνα. Γνωστά και ως ιατροδικαστική τέχνη του σκίτσου, και αν αυτό δεν σας λέει κάτι, τότε μάλλον δεν έχετε παρακολουθήσει πολλές αστυνομικές ταινίες.

Στη σύγχρονη εποχή, έχει μετατραπεί πλέον σε μάλλον μια απαρχαιωμένη τέχνη, αλλά στην ακμή της, τα αστυνομικά σκίτσα ήταν ένα ζωτικό εργαλείο για τη σύλληψη εγκληματιών. Η τεχνητή νοημοσύνη και το λογισμικό προσώπου στους υπολογιστές είναι πλέον το μόνο εργαλείο που χρησιμοποιείται, αλλά η διανοητική άσκηση της ανάκλησης του πώς έμοιαζε ένας εγκληματίας συχνά αποδεικνύεται χρήσιμη άσκηση που αποκάλυψε ξεχασμένες λεπτομέρειες ενός εγκλήματος.

Όταν οι περισσότεροι μάρτυρες καλούνται να θυμηθούν τι σχήμα είχε το μάτι ενός εγκληματία, τότε ο σκιτσογράφος της αστυνομίας έπιανε δουλειά. Αντί για τη σκίαση ή την αίσθηση της αναλογίας, η πραγματική τέχνη του σκίτσου της αστυνομίας έγκειται στο να ανακαλύπτεις θαμμένες λεπτομέρειες σε αυτά. Προφανώς, βοηθάει να ζητάμε από τα θύματα να κρατούν τα μάτια τους κλειστά, ώστε να μπορούν να εμβαθύνουν στη νοητική εικόνα ενός ατόμου που μπορεί να είχαν δει μόνο για λίγα δευτερόλεπτα. Απαιτείται υπομονή και συνεχείς αναθεωρήσεις μέχρι να αρχίσει να μοιάζει με ένα μόνο πρόσωπο.

Αυτή η επίπονη διαδικασία δεν έχει σχεδιαστεί για να παράγει την εικόνα ενός πιθανού εγκληματία. Η ιδέα είναι ο καλλιτέχνης δημιουργεί ένα πρόσωπο αρκετά συγκεκριμένο ώστε να μπορεί να εξαφανίσει το 90 τοις εκατό του γενικού πληθυσμού και να αφήσει τους αστυνομικούς να περάσουν από κόσκινο τους υπόλοιπους υπόπτους. Εάν σχεδιάσουν έναν ηλικιωμένο άνδρα με γένια, εξαλείφει αποτελεσματικά τους ξυρισμένους νεαρούς άνδρες, ένας πολύ αναγκαίος τρόπος για να εξακριβωθεί ένας ύποπτος.

Η Λόις Γκίμπσον είναι κάτοχος του Παγκόσμιου Ρεκόρ Γκίνες γι' αυτό και τα σχέδια της έχουν λύσει πάνω από 1.000 εγκλήματα στην καριέρα της. Στην ιστορία της καριέρας της, ανακάλυψε ότι τα παιδιά συχνά παρατηρούν τις λεπτομέρειες του προσώπου που δεν παρατηρούν οι ενήλικες. «Είναι οι καλύτεροι», είπε. «Μπορούν να εντοπίσουν ένα μικρό πράγμα στο μάγουλο κάποιου που έχει πλάτος μόλις ένα χιλιοστό».

Η εργασία με παιδιά είναι ένα από τα πολλά ευαίσθητα ψυχολογικά στοιχεία που εμπλέκονται με την αστυνομική τέχνη του σκίτσου. Άλλα απαιτητικά στοιχεία της δουλειάς περιλαμβάνουν τη δημιουργία προσώπων πτωμάτων που είναι τόσο παραμορφωμένα που δεν μπορούν να αναγνωριστούν. «Πολλές υποθέσεις μένουν μαζί σου», συμφωνεί ο εκπαιδευμένος στο FBI καλλιτέχνης Ντετέκτιβ ΜακΦίλιπς. «Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε. Απλά πρέπει να σκεφτείς ότι υπάρχει ένα μέλος της οικογένειας εκεί έξω που θέλει να μάθει πού είναι το αγαπημένο του πρόσωπο».

Ενώ συχνά η αστυνομική έρευνα βασίζεται στην πανταχού παρουσία της τεχνολογίας, μερικές φορές μόνο αυτοί οι καλλιτέχνες είναι ικανοί να διαμορφώσουν ένα πρόσωπο αρκετά καλά ώστε να οδηγήσουν σε μια διαλεύκανση. Ενώ η ανθρώπινη δεξιότητα χρησιμοποιείται όλο και λιγότερο, μερικές φορές αυτό ακριβώς που έχει αντικαταστήσει αυτούς τους καλλιτέχνες είναι λιγότερο χρήσιμο. Η εγγενής κατανόησή τους για την ανθρώπινη πλευρά των εγκληματιών βοηθά να καθοδηγούν μάρτυρες και να δημιουργούν πορτρέτα που είναι πιο αληθινά από οποιαδήποτε δημιουργία υπολογιστή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ