ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ CNN GREECE ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Για την Κατερίνα Μαούτσου τα πράγματα είναι πάντα προσωπικά

Για την Κατερίνα Μαούτσου τα πράγματα είναι πάντα προσωπικά
Το CNN Greece βρέθηκε με την Κατερίνα Μαούτσου στο θέατρο Κάρολος Κουν και μίλησε μαζί της σχετικά με τη νέα της παράσταση, το πόσο δύσκολο είναι να μεταφέρεις το ρόλο σου στην πραγματική ζωή, το πάθος της ηθοποιίας, τις πρόβες και την αφοσίωση της. photo: Nίκος Ραζής

Το να είσαι ηθοποιός και να επιλέγεις να ερμηνεύσεις έναν ρόλο μοντέρνο, περίπλοκο και δύσκολο, είναι ένα πράγμα που απαιτεί τεράστια ενέργεια, χρόνο, αφοσίωση και μεράκι. Η Κατερίνα Μαούτσου κάνει ακριβώς αυτό για τον ρόλο της στην νέα παράσταση «Love and Money».

Το CNN Greece βρέθηκε με την Κατερίνα Μαούτσου στο θέατρο τέχνης Κάρολος Κουν και μίλησε μαζί της σχετικά με τη νέα της παράσταση, το πόσο δύσκολο είναι να μεταφέρεις το ρόλο σου στην πραγματική ζωή, το πάθος της ηθοποιίας, τις πρόβες, την αφοσίωση της σε αυτό που κάνει και το μέλλον του θεάτρου στην Ελλάδα.

Η Κατερίνα Μαούτσου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Φοίτησε στη Γερμανική Σχολή Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, και στο τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Σπούδασε πιάνο στο Εθνικό Ωδείο, παίζει ακορντεόν και τραγουδάει. Δουλεύει στο θέατρο από το 2010.

untitled.jpg
«Παίζω την Σαντρίν, μία νέα γυναίκα στον κόσμο των εργαζόμενων singles που ψάχνουν να βρουν την συναισθηματική ένωση, χωρίς όμως να το καταφέρνουν καλά, επίσης κάνω και την Βαλ, μία businesswoman πετυχημένη, πολύ κυνική, η οποία έχει καταπιέσει πολλά πράγματα από το παρελθόν της,» photo/Νίκος Ραζής

Η νέα της παράσταση με τίτλο «Love and Money» παίζεται στο υπόγειο του θεάτρου Τέχνης. Τα γεγονότα δεν εξελίσσονται γραμμικά στην παράσταση αλλά ακολουθούν μια φαινομενικά «τυχαία» σειρά. Η χρονική όμως αυτή ανακολουθία, εύστοχα δοσμένη από τον συγγραφέα, φωτίζει με εξαιρετικό τρόπο τους χαρακτήρες και τις επιλογές των ηρώων και αναδεικνύει τον θεματικό πυρήνα.

bc2f488c74ec4c25832969eadb8bf3b1.jpg
Στιγμιότυπο από την παράσταση Love and Money.

Ο Ντέιβιντ, ένας πρώην καθηγητής αγγλικής φιλολογίας που έγινε πωλητής για να βγάζει περισσότερα χρήματα. Η Τζες που παθαίνει νευρικό κλονισμό εξαιτίας του εθισμού της στην υπερκατανάλωση. Ένας γάμος που καταρρέει υπό το βάρος των χρεών και μια σχέση που οδηγείται στον αφανισμό με τραγικές συνέπειες. Δυο γονείς, που ο θρήνος για την κόρη τους και η συνειδητοποίηση τους για την εμπορευματοποίηση του θανάτου, τους οδηγεί στον βανδαλισμό. Μια επιτυχημένη μάνατζερ που έχει αντικαταστήσει την πίστη της στον Θεό με την παραδοχή της αξίας του θαυμαστού κόσμου του χρήματος. Τέλος, η Σαντρίν, στέλεχος σε πολυεθνική, που στην αρχή μιας ερωτικής ιστορίας ανακαλύπτει ένα φριχτό μυστικό.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη με την Κατερίνα Μαούτσου:

Πόσο καιρό ασχολείσαι με το θέατρο και τι ήταν αυτό που σε τράβηξε στο επάγγελμα αυτό;

Κατερίνα Μαούτσου: Ασχολούμαι επαγγελματικά με αυτό από το 2010 που τελείωσα τη σχολή το Εθνικού Θεάτρου, αλλά αγάπησα το θέατρο από πολύ μικρούλα. Έχει πλάκα που είμαστε εδώ στο υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, γιατί εδώ ήταν που πρωτομαγεύτηκα από το θέατρο, όταν ήρθα, παιδάκι, σε παραστάσεις “για μεγάλους”, και τρελάθηκα. Άρχισα μετά να διαβάζω για τον Κουν, για το θέατρο, και κόλλησα. Δουλεύω παράλληλα από τα 18 - σπούδασα ελληνική φιλολογία, μετά πήγα στην Γερμανία για να κάνω διδακτική πάνω στη γερμανική γλώσσα,την οποία έκτοτε διδάσκω. Είναι κάτι που αγαπώ εξίσου. Να δουλεύω το λόγο, τη γλώσσα.

untitled-5.jpg
«Για μένα είναι όλα ένα. Η λειτουργία που έχουμε στη ζωή και στη δουλειά είναι το ίδιο πράγμα. Κάνω ψυχοθεραπεία στην προσωπική μου ζωή και με βοηθάει πολύ στη δουλειά, δεν μπορώ όμως να σου πως έρχομαι στη δουλειά για να κάνω ψυχοθεραπεία, καθόλου, αλλά πιστεύω ότι τελικά συμβαίνει, είναι απόλυτα αλληλένδετα.» photo/Νίκος Ραζής.

Μίλησε μας λίγο για τη νέα σου παράσταση με τίτλο «Love and Money».

Κατερίνα Μαούτσου: Το έργο μας είναι γραμμένο από τον Ντένις Κέλι, ο οποίος έχει μία τρομερή γραφή. Ενώ φαινομενικά δεν εμβαθύνει σε τίποτα συναισθηματικό, το κάνει ξαφνικά εκεί που δεν το περιμένεις. Απεικονίζει μ'αυτό τον τρόπο τις τρελές ταχύτητες με τις οποίες τρέχει η καθημερινότητα μας, στην οποία φαίνεται να μην έχει θέση το συναίσθημα, λόγω αυτής του της καταπίεσης όμως έρχονται στιγμές που αυτό ξεπηδά, χωρίς να ρωτήσει κανέναν. Κι αυτό το κάνει πολύ μαγικά με τη γραφή του ο Ντένις Κέλι. Σαν παράθυρα που ανοίγουν ξαφνικά απελευθερώνοντας το συναίσθημα στον θεατή και τον πιάνουν απροετοίμαστο. Μπορεί να χτίζει μία σκηνή με πολλά κωμικά και κυνικά στοιχεία, σαν μαύρη κωμωδία, αλλά μετά, στο τέλος της σκηνής σου πετάει κάτι πολύ συναισθηματικό και τραγικό.

Ποιος είναι ο ρόλος σου στο «Love and Money»;

Κατερίνα Μαούτσου: Κάνω τρεις διαφορετικούς ρόλους. Τη Σαντρίν, μία νέα γυναίκα στον κόσμο των εργαζόμενων singles, που ψάχνει να βρει την συναισθηματική επαφή, χωρίς όμως να το καταφέρνει, την Βαλ, μία businesswoman πετυχημένη, πολύ κυνική, έχοντας καταπιέσει πολλά πράγματα από το παρελθόν της, και κάνω κι ένα πρόσωπο σε μία ομαδική σκηνή, με πολλές φωνές. Το βασικό στόρι είναι πως ένα ζευγάρι καταστρέφεται λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής. Το έργο ουσιαστικά ασχολείται με τον μεγάλο εθισμό των σύγχρονων ανθρώπων στον υλισμό. Πώς η αγάπη είναι το ζητούμενο, αλλά οι άνθρωποι φοβούμενοι την αμεσότητά της, αναλώνονται στο κυνήγι του χρήματος, που είναι κάτι έμμεσο, και έχουν πεισθεί ότι αυτό θα τους κάνει να κερδίσουν την αγάπη, κάτι που είναι η μεγαλύτερη κοροϊδία της εποχής μας. Μπορεί κάποιος να το δει σαν κλισέ, αλλά όμως αυτό βιώνουμε στην πραγματικότητα κάθε μέρα.

Για τους ρόλους που κάνεις στο έργο, ποιο ήταν το στοιχείο που σε δυσκόλεψε πιο πολύ;

Κατερίνα Μαούτσου: Προσπαθώ γενικά να πειθαρχώ, με δυσκολεύει να μένω στο λιτό, σ'αυτό που χρειάζεται, στην ουσία. Να μην πέφτω σε συναισθηματισμούς. Να μη θέλω να ικανοποιήσω το εγώ μου. Ο συντονισμός. Προσπαθώ να εκτελώ με ακρίβεια και όσο μεγαλύτερη καθετότητα μπορώ, το μέρος που μου αναλογεί, μέσα σε ένα σύνολο που αφηγείται μια ιστορία.

untitled-3.jpg
«Δεν τελειώνει ο ρόλος όταν φεύγεις από το θέατρο. Ειδικά την περίοδο των προβών το φαινόμενο αυτό είναι πολύ έντονο αλλά και την περίοδο των παραστάσεων επίσης.» photo/Νίκος Ραζής

Πιστεύεις πως οι ρόλοι που παίζεις στο θέατρο λειτουργούν κάπως σαν ψυχοθεραπεία στην πραγματική σου ζωή;

Κατερίνα Μαούτσου: Για μένα είναι όλα ένα. Η λειτουργία που έχουμε στη ζωή και στη δουλειά είναι το ίδιο πράγμα. Κάνω ψυχοθεραπεία στην προσωπική μου ζωή και με βοηθάει πολύ στη δουλειά, δεν μπορώ όμως να σου πως έρχομαι στη δουλειά για να κάνω ψυχοθεραπεία, καθόλου, αλλά πιστεύω ότι τελικά συμβαίνει, είναι απόλυτα αλληλένδετο. Μπορώ να σου πω πως η κανονική ψυχοθεραπεία με βοηθάει πολύ στη δουλειά.

Κουβαλάς το ρόλο σου στην προσωπική σου ζωή;

Κατερίνα Μαούτσου: Ναι, θέλοντας και μη το κάνεις. Δεν γίνεται αλλιώς. Γίνεται αυτόματα. Δεν τελειώνει ο ρόλος όταν φεύγεις από το θέατρο. Ειδικά την περίοδο των προβών το φαινόμενο αυτό είναι πολύ έντονο αλλά και την περίοδο των παραστάσεων επίσης. Απλά είσαι λίγο πιο κουλ την περίοδο των παραστάσεων, μιας και ο ρόλος έχει κάπως δρομολογηθεί.

untitled-6.jpg
«Με δυσκόλεψε το να πειθαρχήσω, να μείνω σε έναν αυστηρό ρυθμό, σε κάτι λιτό, που χρειάζεται πολύ αυτό το έργο. Να μην πέφτω σε συναισθηματισμούς. Να μένω σε πειθαρχία πάνω στη σκηνή. Να συντονίσω σώμα αλλά και λόγια με τον κατάλληλο τρόπο έτσι ώστε να είναι ισορροπημένος ο ρόλος.» photo/Νίκος Ραζής

Πως σου φαίνεται το θέατρο στην Ελλάδα. Μπορεί τελικά ένας ηθοποιός να ζήσει αξιοπρεπώς από αυτό;

Κατερίνα Μαούτσου: Πιστεύω ότι τα πράγματα είναι πάντα προσωπικά. Εγώ νιώθω πως ζω αξιοπρεπώς, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Εννοώ θυσίες, δυσκολίες κλπ. Γενικά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Αλλά όμως αυτό ισχύει για όλα τα επαγγέλματα, όχι μόνο για το δικό μας. Το πρόβλημα έγγειται στην ίδια τη φύση του επαγγέλματος, στο οικονομικό σύστημα που θέλοντας και μη, υπηρετούμε. Το επάγγελμα μπορεί να εμπεριέχει τη δημιουργία, την έκφραση, την επικοινωνία, αν τα καταφέρει κανείς, αλλά κατά βάσιν είναι η προσπάθεια απόκτησης χρήματος. Πριν τολμήσω να πω ότι εγώ τα έχω καταφέρει και ζω από αυτό που αγαπάω, κι ας έχω δυσκολευτεί κι ας έχω δουλέψει πάρα πολύ, σκέφτομαι πάντα τους ανθρώπους που στάθηκαν λιγότερο ευνοημένοι. Εγώ μεγάλωσα σε ένα αστικό περιβάλλον και είχα στο σπίτι μου βιβλία. Άλλα παιδιά κοιμούνται και δίπλα τους πέφτουνε βόμβες. Οπότε για ποια αξιοπρέπεια να μιλήσουμε;

Πληροφορίες και εισιτήρια για την παράσταση «Love and Money» εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ