ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια σουρεαλιστική συνταγή κοκτέιλ που επινόησε ο Σαλβαδόρ Νταλί

Μια σουρεαλιστική συνταγή κοκτέιλ που επινόησε ο Σαλβαδόρ Νταλί
Associated Press

Όταν δεν έλιωνε τα ρολόγια ή δεν ισορροπούσε τους αστακούς στα τηλέφωνα, ο Ισπανός σουρεαλιστής Σαλβαδόρ Νταλί απολάμβανε να χαλαρώνει με τους φίλους του που κατά κύριο λόγο εκλεπτυσμένοι καλλιτεχνικοί τύποι, τους οποίους δύσκολα ικανοποιούσε μία κρύα lager ή ένα Pinot Grigio.

Όπως προδίδει η τέχνη του, ο Νταλί ήταν ένας άνθρωπος με χρώμα, υπερβολή και εκκεντρικότητα. Πιστεύουμε ότι η προσωπικότητά του συνοψίζεται αρκετά καλά σε αυτό το κοκτέιλ με το όνομα Casanova.

Παρόλο που αργότερα θα χρησιμοποιούσε τους αστακούς ως πολύχρωμο θέμα τέχνης, ο Νταλί μεγάλωσε με σκοπό να γίνει μάγειρας. Περήφανος για την ισπανική του κληρονομιά, το πάθος του καλλιτέχνη για την πολιτιστική κουζίνα αντισταθμίστηκε από τις καλλιτεχνικές του προσπάθειες. Αρκετά συχνά, όμως, έβλεπε τα δύο πάθη ως ίσα.

«Η μαγειρική είναι πολύ κοντά στη ζωγραφική. Όταν είμαι απασχολημένος να φτιάξω ένα πιάτο, προσθέτω λίγο από αυτό και λίγο από εκείνο. Είναι σαν να αναμειγνύεις χρώματα», είχε πει κάποτε ο Νταλί. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στον Ισπανό δημιουργό άρεσε να φτιάχνει τις δικές του συνταγές στην κουζίνα, είτε μαγειρικές είτε στην τέχνη της μιξολογίας.

Στο καλλιτεχνικό του έργο, ο Νταλί συχνά αναφερόταν στο φαγητό σαν να ήταν κι αυτό ένα είδος τέχνης.

«Η αισθησιακή νοημοσύνη που βρίσκεται στην κορυφή του ουρανίσκου μου με παρακινεί να δώσω τη μεγαλύτερη προσοχή στο φαγητό», σημείωσε κάποτε. Το κρίσιμα προοδευτικό έργο του σουρεαλιστή φαινόταν να αντικατοπτρίζει μια παρόμοια προοπτική σε όλους τους τομείς της ζωής, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και των ποτών.

Ποια θα ήταν, λοιπόν, η γεύση του ιδανικού κοκτέιλ αυτού του εκκεντρικού καλλιτέχνη; Το 1973, ο Νταλί δημοσίευσε το δικό του βιβλίο μαγειρικής, Les Diners de Gala. Περιείχε 136 συνταγές που συγκεντρώθηκαν από τον ζωγράφο και τη σύζυγό του, Gala. Χωρισμένο σε 12 κεφάλαια, περιλάμβανε ενότητες σχετικά με τις «Πρώτες λιλιπούτειες δυσφορίες» (κρέας), τον «δεοξυριβονουκλεϊκό αταβισμό» (λαχανικά) και άλλα.

Ανάμεσα στις πολλές παράξενες και υπέροχες συνταγές ήταν και μια για το κοκτέιλ Casanova του Νταλί. Όπως περιγράφεται παρακάτω, το μεθυστικό παρασκεύασμα περιλαμβάνει Campari και κονιάκ με νότες μπαχαρικών και πορτοκαλιού. Απολαύστε υπεύθυνα!

Κοκτέιλ Casanova του Salvador Dalí:

Χυμός από 1 πορτοκάλι

1 κουταλιά της σούπας bitters (Campari)

1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ

4 κουταλιές της σούπας κονιάκ

1 πρέζα πιπέρι καγιέν

ΔΗΜΟΦΙΛΗ