ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το παιδικό τραύμα της Yoko Ono από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που ενέπνευσε το έργο της

Το παιδικό τραύμα της Yoko Ono από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που ενέπνευσε το έργο της
Η Yoko Ono στα μουσικά βραβεία NME 2016 στο Λονδίνο στις 17 Φεβρουαρίου 2016. Associated Press

Το 1945, οι γονείς της Yoko Ono έστειλαν αυτήν και τον μικρότερο αδερφό της στην ιαπωνική ύπαιθρο για να γλιτώσουν από τις επιθέσεις σε μεγάλες πόλεις της Ιαπωνίας κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

https://www.instagram.com/reel/C3XSpEqo22O/

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βομβάρδισαν το Τόκιο, την πατρίδα της Yoko Ono, σκοτώνοντας περίπου 100.000 ανθρώπους. Η 90χρονη πλέον καλλιτέχνης ήταν τότε 12 ετών, από εύπορη οικογένεια, αλλά οι ελλείψεις τροφίμων κατά τη διάρκεια του πολέμου σήμαιναν ότι η Yoko Ono, ο αδερφός της, Keisuke και η αδερφή της, Setsuko, πεινούσαν συχνά.

Η Yoko Ono έπαιζε «φανταστικά παιχνίδια γευμάτων» με τα αδέρφια της όπου προσποιούνταν ότι έτρωγαν φαγητό. «Θα μπορούσατε να πείτε ότι η εννοιολογική προέλευση της δουλειάς της ξεκίνησε κάπου εκεί, στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο – η πείνα και η συνειδητοποίηση της δύναμης της φαντασίας», δήλωσε ο γιος της Sean Lennon.

Ενώ πολλοί αναγνωρίζουν την Yoko Ono απλώς ως τη σύζυγο του John Lennon αλλά αυτό είναι λανθασμένη εντύπωση. Πριν γνωριστεί το ζευγάρι το 1966, η Yoko Ono, η οποία μετακόμισε στη Νέα Υόρκη με την οικογένειά της στις αρχές της δεκαετίας του 1950, ήταν από μόνη της μια επιδραστική καλλιτέχνης πολυμέσων και μουσικός. Στη Νέα Υόρκη, είχε συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως ο αμερικανός συνθέτης John Cage και ο μουσικός και καλλιτέχνης La Monte Young.

Είχε επίσης προσκληθεί να γίνει μέλος του Fluxus, μιας διεθνούς avant-garde συλλογικής τέχνης που ήταν δημοφιλής στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 για τις πειραματικές τους παραστάσεις.

Όπως λέει ο Sean Lennon, το έργο της μητέρας του μπορεί να θεωρηθεί ως ένας τρόπος επεξεργασίας των εμπειριών του πόνου της και ως ένα μέσο για να διερευνηθεί πώς μπορούμε να επιτύχουμε την παγκόσμια ειρήνη. Ο Sean Lennon σημειώνει επίσης ότι «ως παιδί που έφευγε από τους βομβαρδισμούς του Τόκιο κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Yoko Ono βρήκε παρηγοριά στη συνεχή παρουσία του ουρανού».

Επίσης η έμπνευση του τραγουδιού «Imagine» ξεκίνησε με τη Yoko Ono «να πεινάει στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και να πρέπει να φανταστεί γεύματα για τον μικρό αδερφό της που έκλαιγε, με αποτέλεσμα να γίνει εννοιολογική καλλιτέχνις», κάτι που με τη σειρά του επηρέασε τον Lennon και τον έκανε να αρχίσει να γράφει το τραγούδι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ