ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το παιδικό σπίτι του Τζορτζ Χάρισον στο Λίβερπουλ αποκτά αναμνηστική πλάκα

Το παιδικό σπίτι του Τζορτζ Χάρισον στο Λίβερπουλ αποκτά αναμνηστική πλάκα

Ο George Harrison στις Μπαχάμες, τον Δεκέμβριο. 11, 1964

AP

Το No 12 Arnold Grove μοιάζει με ένα συνηθισμένο σπίτι από κόκκινο τούβλο στο προάστιο Wavertree του Λίβερπουλ, αναγνωρίσιμο μόνο σε όσους εκτιμούν βαθιά τους πιο διάσημους μουσικούς της πόλης. Τώρα μια «μπλε πλάκα» θα σηματοδοτήσει το μέρος ως το πρώην σπίτι του «ήσυχου» Beatle, George Harrison.

Η πλάκα στη γενέτειρα του κιθαρίστα περιγράφηκε ως «πηγή οικογενειακής υπερηφάνειας» από την Olivia Harrison, τη χήρα του κιθαρίστα, ο οποίος πέθανε από καρκίνο το 2001 σε ηλικία 58 ετών.

Σήμερα, ο υπουργός Πολιτισμού της Μεγάλης Βρετανίας θα αποκαλύψει την επιγραφή στο βικτοριανό σπίτι όπου έζησε ο Harrison από τη γέννησή του το 1943 μέχρι τα επτά του χρόνια.

Στα απομνημονεύματά του, I, Me, Mine, ο Harrison περιέγραψε το σπίτι ως "ΟΚ", θυμίζοντας ότι ήταν «ακριβώς όπως η Coronation Street», «χωρίς κήπο» και μια «με πόρτα κατευθείαν στο δρόμο».

https://www.instagram.com/reel/CjsN2NFLOqo/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Είπε: «Ήταν εντάξει αυτό το σπίτι, πολύ ευχάριστο όταν ήμουν μικρός και ήταν πάντα ηλιόλουστο το καλοκαίρι».

Η Olivia, Αμερικανίδα παραγωγός ταινιών και συγγραφέας, είπε: «Αυτή η αναγνώριση με μπλε πλακέτα του πατρικού σπιτιού του Τζορτζ είναι πηγή οικογενειακής υπερηφάνειας για όλους τους Harrison και κάτι που κανείς από εμάς, κυρίως ο George, δεν θα περίμενε ποτέ.

Αν και η σύνθεση των τραγουδιών του επισκιάστηκε από το έργο του John Lennon και του Paul McCartney, ο Harrison έγραψε τραγούδια όπως το Here Comes the Sun, το While My Guitar Gently Weeps και το Something.

Κατά τη διάρκεια ταξιδιών στην Ινδία έμαθε να παίζει σιτάρ, το οποίο μπορεί να ακουστεί σε πολλές μεταγενέστερες επιτυχίες των Beatles, και απορροφήθηκε από την ανατολική μουσική και τη φιλοσοφία. Μετά το θάνατό του, οι στάχτες του διασκορπίστηκαν στους ποταμούς Γάγγη και Γιαμούνα, σύμφωνα με την παράδοση των Ινδουιστών.

Ιστορικές πλάκες της Αγγλίας είχαν τοποθετηθεί στο παρελθόν για τον Lennon στην πλατεία Montagu 34 στο Marylebone του Λονδίνου και στη λεωφόρο 251 Menlove στο Λίβερπουλ.

Με πληροφορίες από George Harrison’s childhood home in Liverpool gets blue plaque

ΔΗΜΟΦΙΛΗ