Δημοπρατήθηκε μυστηριώδες περιδέραιο με 300 διαμάντια - Πώς συνδέεται με την Μαρία Αντουανέτα
Ένα σπάνιο και μυστηριώδες διαμαντένιο κολιέ, που φέρει πιθανές συνδέσεις με το σκάνδαλο που έπληξε τη φήμη της Μαρίας Αντουανέτας και συνέβαλε στην πτώση της, πωλήθηκε για το εντυπωσιακό ποσό των 4,8 εκατομμυρίων δολαρίων (3,8 εκατομμύρια λίρες) σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's στη Γενεύη.
Το κόσμημα του 18ου αιώνα, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 300 διαμάντια, εκτιμήθηκε ότι θα πουληθεί για 1,8 έως 2,8 εκατομμύρια δολάρια, ωστόσο η τελική τιμή ξεπέρασε τις προσδοκίες, φτάνοντας τα 4,81 εκατομμύρια δολάρια, μετά από εντυπωσιακές προσφορές.
Η δημοπρασία, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πώλησης των «Royal and Noble Jewels» από τον οίκο Sotheby's, παρουσίασε το εντυπωσιακό κόσμημα ως ένα ένα κομμάτι ιστορίας.
Σύμφωνα με τον Andrés White Correal, πρόεδρο του τμήματος κοσμημάτων του Sotheby’s, η άγνωστη αγοραστής, που συμμετείχε μέσω τηλεφώνου στη δημοπρασία, φαινόταν εξαιρετικά ενθουσιασμένη και αποφασισμένη να κερδίσει το περιδέραιο.
Το κολιέ, που αποτελείται από τρεις σειρές διαμαντιών με «φούντα» σε κάθε άκρο, είχε εκτεθεί για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια, αφού είχε βγει από μια ιδιωτική ασιατική συλλογή.
Ο οίκος δημοπρασιών ανέφερε ότι το κόσμημα πιθανότατα δημιουργήθηκε στη δεκαετία πριν από τη Γαλλική Επανάσταση, και ανήκε σε εξέχουσες οικογένειες, όπως οι Μαρκήσιοι του Anglesey. Το περιδέραιο φορέθηκε σε σημαντικές βασιλικές εκδηλώσεις, όπως στη στέψη του Βασιλιά Γεωργίου VI το 1937 και στην στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ το 1953.
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της ιστορίας αυτού του κολιέ είναι η πιθανή σύνδεσή του με το διάσημο σκάνδαλο του διαμαντένιου κολιέ, το οποίο ταρακούνησε τη Γαλλία τη δεκαετία του 1780.
Στο επίκεντρο του σκανδάλου βρέθηκε η Μαρία Αντουανέτα, η οποία κατηγορήθηκε άδικα για την απόκτηση ενός πανάκριβου κολιέ, που είχε κλαπεί από μια γυναίκα ονόματι Jeanne de la Motte.
Παρόλο που η Μαρία Αντουανέτα δεν είχε καμία εμπλοκή στην απάτη, το σκάνδαλο πυροδότησε την οργή του λαού, ενισχύοντας τη δυσαρέσκεια που οδήγησε στην επανάσταση του 1789.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τιτανικός: Στο «φως» χρυσό κολιέ από δόντι προϊστορικού καρχαρία
Με κολιέ της Ελισάβετ και σκουλαρίκια της Νταϊάνα η Κέιτ Μίντλετον στην στέψη του βασιλιά
Σοβαρό τροχαίο στην Πάτρα: Ι.Χ. συγκρούστηκε με μηχανή - Δύο τραυματίες
23:27
Κύμα ψύχους στη Νέα Υόρκη: Τουλάχιστον 13 νεκροί από υποθερμία
23:16
Έκλεισαν προκληπτικά οι είσοδοι στις όχθες του Πηνειού λόγω υπερχείλισης από την κακοκαιρία (pics)
23:09
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: Προσπάθειες αποκλιμάκωσης μέσω της διπλωματίας στο Ιράν για να μην βγουν τα όπλα
23:00