ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Είσαι τρελός». Ο Ομπάμα θέλει από τον ΝτιΚάπριο να έρθει στα συγκαλά του

«Είσαι τρελός». Ο Ομπάμα θέλει από τον ΝτιΚάπριο να έρθει στα συγκαλά του
REUTERS/Yuri Gripas

Λίγες ημέρες πριν το trailer του ντοκιμαντέρ “Πριν από τον Κατακλυσμό” (Βefore the Flood) για την κλιματική αλλαγή που βρίσκει τον ηθοποιό και ακτιβιστή του περιβάλλοντος Λεονάρντο ΝτιΚάπριο στη θέση του παραγωγού και αφηγητή γέμισε τις μικρές μας οθόνες με ανησυχία. Εχθές, ο Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε μαζί του σε μια δημόσια συζήτηση που προκάλεσε αίσθηση καλλιεργώντας μια αφύπνιση που έχουμε ανάγκη.

Μιλώντας για τις προκλήσεις που δημιουργεί η κλιματική ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, και ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός, Λεονάρντο ΝτιΚάπριο στο πλαίσιο του φεστιβάλ ιδεών, South By South Lawn, που διοργανώνεται στη νότια πλευρά του κήπου του Λευκού Οίκου οι δύο άντρες ήταν απόλυτοι.

“Η επιστημονική συναίνεση είναι υπαρκτή και η διαφωνία έχει πλέον τερματιστεί. Εάν δεν πιστεύεις στην κλιματική αλλαγή, δεν πιστεύεις στα γεγονότα, ή στην επιστήμη, ή στην εμπειρική αλήθεια και για αυτό δεν πρέπει να κατέχεις ένα δημόσιο αξίωμα” είπε ο ηθοποιός.

O Mπαράκ Ομπάμα ήταν εξίσου απόλυτος. “Η κλιματική αλλαγή μπορεί να δημιουργήσει μεταναστευτικό κύμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε σημαντικές συγκρούσεις” τόνισε ο 44ος ένοικος του Λευκού Οίκου.

Στη ανοιχτή συζήτηση τους, η επιστήμονας Dr Katharine Hayhoe ανέφερε ότι η ανθρωπότητα πρέπει να κατανοήσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να συνειδητοποιήσουμε όλοι τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Παράλληλα η επιστήμονας αναφέρθηκε στα μεγαλόπνοα σχέδια του Elon Musk να εποικήσει τον Άρη.

“Αυτή είναι η πραγματικότητα, αν είσαι άνθρωπος και ζεις πάνω σε αυτόν τον πλανήτη- το οποίο και συμβαίνει στους περισσότερους από εμάς, σωστά;” είπε αστειευόμενη. “Eκτός και αν έχουμε υπογράψει για το ταξίδι στον Άρη. Δεν θέλω να ξέρω αν κάποιος από εμάς έχει κάνει κάτι τέτοιο – νομίζω μόνο ένας τρελός” θα έκανε κάτι τέτοιο.

“Εγώ έχω υπογράψει” είπε ο ΝτιΚάπριο. “Νομίζω ότι αναγνωρίζει ότι είναι τρελός!” συμπλήρωσε ο Ομπάμα. Ολόκληρη η συζήτηση τους εδώ.

Μια επιστημονική αλήθεια, ένα διχασμένο έθνος

Παράλληλα, με τις προεδρικές εκλογές να πλησιάζουν, δημοσκόπηση στις ΗΠΑ προβληματίζει με το πολιτικό πρόσημο ενός περιβαλλοντικού εγκλήματος.

Οι Αμερικανοί παραμένουν διχασμένοι όσον αφορά την κλιματική αλλαγή με τους Δημοκρατικούς να θεωρούν ότι η επιστήμη έχει αποδείξει ξεκάθαρα την ευθύνη του ανθρώπου στην υπερθέρμανση του πλανήτη και τους Ρεπουμπλικάνους να διαφωνούν. Επτά στους δέκα προοδευτικούς Δημοκρατικούς πιστεύουν ότι οι εξηγήσεις για τις αιτίες της κλιματικής αλλαγής είναι αξιόπιστες με μόλις ένα 15% των συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων να πείθονται από όλα όσα υποστηρίζουν οι κλιματολόγοι σύμφωνα με την έρευνα του Pew Research Center που διενεργήθηκε σε δείγμα 1.500 ενηλίκων στο διάστημα από τις 10 Μαΐου μέχρι τις 6 Ιουνίου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι πιστεύουν ότι οι δυσοίωνες προβλέψεις των επιστημόνων εξυπηρετούν φιλοδοξίες καριέρας των επιστημόνων (57%) ή τις πολιτικές πεποιθήσεις τους (54%). Επιπλέον αν και τρεις στους τέσσερις Δημοκρατικούς (76%) πιστεύουν ότι οι περιορισμοί στις εκπομπές καυσαερίων είναι ένα μέτρο που πρέπει να υιοθετηθεί άμεσα από τα κράτη, τις οικονομίες και βιομηχανίες τους, μόλις ένα 29% των Ρεπουμπλικάνων συμφωνεί μαζί τους.

Ο Ντικάπριο έχει να πει κάτι ακόμη σε όλους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ