ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Μπομπ Ντίλαν: φωτογραφικό λεύκωμα του τροβαδούρου των Νόμπελ

Μπομπ Ντίλαν: φωτογραφικό λεύκωμα του τροβαδούρου των Νόμπελ

Μια παγωμένη χειμωνιάτικη μέρα του 1966, ο φωτογράφος Τζέρι Σάτζμπεργκ και ο Μπομπ Ντίλαν πήγαν με αυτοκίνητο στην άκρη του West Side Manhattan, να τραβήξουν κάποιες φωτογραφίες για το εξώφυλλο του άλμπουμ «Blonde on Blonde».

Αυτή η φωτογραφία είναι η πιο γνωστή φωτογραφία του Ντίλαν που έβγαλε ο Σάτζμπεργκ πριν τον επισκιάσουν άλλοι συνάδελφοι του ως φωτογράφοι του Ντίλαν τη δεκαετία του 1960.

Όμως ο Τζέρι Σάτζμπεργκ διεκδικεί τη θέση που δικαιούται με το φωτογραφικό άλμπουμ «Dylan by Schatzberg» που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τις γεμάτες από Ντίλαν προσωπογραφίες του τραγουδοποιού.

Για την ημέρα της φωτογράφισης του εξωφύλλου του «Blonde on Blonde», ο Σάτζμπεργκ θυμάται ότι κατέληξαν πλησίον ενός τούβλινου κτιρίου, ακριβώς σε μια κάθετο της West Side Highway.

Θυμάται ότι τραβούσε για μισή ώρα περίπου έως ότου τα παγωμένα του χέρια άρχισαν να τρέμουν και οι φωτογραφίες ήταν φλου.

«Τραβήξαμε πολλές νεταρισμένες εκείνη τη μέρα» λέει ο 91χρονος, σήμερα, Σάτζμπεργκ. «Ενθουσιάστηκα που διάλεξε μια φλου για το εξώφυλλο. Αν είχα κάνει εγώ την τελική επιλογή, δεν νομίζω ότι θα έστελνα αυτή τη φωτογραφία γιατί δεν πιστεύω ότι ήταν τόσο έξυπνοι αυτοί στη δισκογραφική εταιρεία».

Το φωτογραφικό άλμπουμ «Dylan by Schatzberg» πάει πέρα από τη φωτογράφιση για το εξώφυλλο του «Blonde on Blonde».

Καλύπτει τα πάντα από τις ηχογραφήσεις στο στούντιο για το «Highway 61 Revisited» έως τις πρώτες εμφανίσεις του Ντίλαν με ηλεκτρική κιθάρα σε κονσέρτα.

Πρόκειται για ένα λεύκωμα, ιδανικό δώρο για τους θαυμαστές του τραγουδιστή/τραγουδοποιού και κατόχου Νόμπελ Λογοτεχνίας Μπομπ Ντίλαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ