ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«Έχω όπλο από τα 12 μου. Φτάνει πια!»: Άστον Κούτσερ μαινόμενος για το Λας Βέγκας

«Έχω όπλο από τα 12 μου. Φτάνει πια!»: Άστον Κούτσερ μαινόμενος για το Λας Βέγκας

Ο 'Αστον Κούτσερ υψώνει τη δική του φωνή διαμαρτυρίας για τους νόμους οπλοκατοχής και οπλοφορίας στις ΗΠΑ μετά το μακελειό στο Λας Βέγκας που κόστισε τη ζωή σε 58 ανθρώπους.

Με αναρτήσεις του στο Τwitter ο Κούτσερ απαιτεί αυστηρότερη νομοθεσία, ως κάτοχος όπλου ο ίδιος. Ο επιχειρηματίας της ψηφιακής τεχνολογίας, ακτιβιστής και ηθοποιός Κούτσερ αποκάλυψε ότι έχει όπλο στην κατοχή από 12 χρονών.

"Ας προσευχηθούμε. Και μετά ας αλλάξουμε το νόμο" έγραψε σέ ένα από τα tweets του. "Φτάνει πια. Είμαι κυνηγός και αθλητής αλλά κανείς δεν έχει ανάγκη αυτά τα όπλα" τόνισε.

"Υπάρχει κοινός τόπος, πρέπει να κάτσουμε στο τραπέζι και να τον ανακαλύψουμε" πρόσθεσε.

kutcher

Ο τραγουδιστής της country Κάλεμπ Κίτερ που ήταν στο αιματοβαμμένο μουσικό φεστιβάλ μίλησε ανοιχτά για το σοκ και την επόμενη μέρα μετά το τραγικό συμβάν που τον άλλαξε.

"Ήμουν από πάντα ένθερμος υποστηρικτής της δεύτερης τροπολογίας του Συντάγματος. Μέχρι όλα όσα συνέβησαν εχθές. Δεν βρίσκω λόγια να εκφράσω το πόσο λάθος ήμουν" δήλωσε σε επίσημη ανακοίνωση του.

caleb

Εδώ και χρόνια όσοι υπερασπίζονται την οπλοκατοχή ως δικαίωμα του Αμερικανού πολίτη δικαιολογούν τη στάση τους ως απάντηση στη βία που απειλεί την καθημερινότητα τους. Για αυτούς τα όπλα είναι μια προστασία απέναντι στον κίνδυνο.

"Εκείνο το βράδυ είχαμε ανάμεσα μας νομοταγείς πολίτες που οπλοφορούσαν. Όμως δεν μπόρεσαν να τα χρησιμοποιήσουν. Υπήρχε φόβος ότι η Αστυνομία θα τους παρεξηγούσε ως ελεύθερους σκοπευτές. Θα τους πυροβολούσαν ως θύτες" τόνισε.

Η Αριάνα Γκράντε είναι μία από ακόμη star που απαιτεί αλλαγή στη νομοθεσία για οπλοκατοχή στις ΗΠΑ.

Νωρίτερα φέτος 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από τρομοκρατική επίθεση σε συναυλία της στο Μάντσεστερ.

Τι είναι η δεύτερη τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος

Η δεύτερη τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος που διχάζει χρόνια τις ΗΠΑ υιοθετήθηκε το 1791. Σε αυτή αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι "δεν μπορεί να παραβιαστεί το δικαίωμα του λαού να κατέχει και να φέρει όπλα" δεδομένου ότι "η καλά οργανωμένη εθνοφυλακή είναι απαραίτητη για την ασφάλεια ενός ελεύθερου κράτους".

Για την υπεράσπιση της Δεύτερης Τροπολογίας δημιουργήθηκε το 1871 η Εθνική Ένωση Όπλων, η οποία έχει ως στόχο της την προστασία των δικαιωμάτων της κατοχής όπλων από την πλευρά των πολιτών. Βάσει των αποφάσεων του 2008 και του 2010 του Ανώτατου Δικαστηρίου η ερμηνεία της Τροποποίησης δεν αμφισβητεί το δικαίωμα στην οπλοφορία για νόμιμο σκοπό, όπως η προστασία της ζωής εντός της κατοικίας. Παράλληλα, αποσύνδεσε το δικαίωμα της οπλοφορίας από τη δημιουργία σωμάτων πολιτοφυλακής. Η τροποποίηση δεν επιτρέπει την εφαρμογή ελεγκτικών μέτρων για οπλοκατοχή.

Το 2013, όταν μετά την αιματηρή επίθεση στο σχολείο Σάντι Χουκ, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ομπάμα ζήτησε να χρηματοδοτηθεί η έρευνα για τους ελέγχους που αφορούν την οπλοκατοχή. Βρήκε τους Ρεπουμπλικάνους απέναντι του.

"Όλοι μας χρειάζεται να απαιτήσουμε ηγέτες αρκετά γενναίους για να πάρουν θέση ενάντια στα ψέμματα του λόμπι των όπλων" έγραψε ο ίδιος σε άρθρο του στους New York Times. "Όλοι μας πρέπει να απαιτήσουμε ότι κυβερνήτες, δήμαρχοι και αντιπρόσωποί μας στο Κογκρέσο θα αναλάβουν τις ευθύνες τους".

Τι απαντά ο Λευκός Οίκος

Ερωτηθείς εάν θεωρεί αναγκαίο να ξεκινήσει διάλογος για τον έλεγχο της οπλοκατοχής, ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε "ίσως αυτό να έρθει" αλλά "όχι τώρα". Τη θέση αυτή είχε προβάλει ο Λευκός Οίκος και τη Δευτέρα.

Η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς είχε χαρακτηρίσει "πρόωρη" την επανέναρξη του διαλόγου για τον έλεγχο των πωλήσεων όπλων αμέσως μετά το μακελειό στο Λας Βέγκας, με τους 59 νεκρούς και τους περισσότερους από 500 τραυματίες. "Νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση, αλλά σήμερα δεν είναι καλή στιγμή" επέμεινε.

Ο Τραμπ, ο οποίος υποστηρίχθηκε σθεναρά από την NRA, είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας φλογερός υποστηρικτής της αμφιλεγόμενης Δεύτερης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, η ερμηνεία της οποίας συνεχίζει να προκαλεί πολιτικές διενέξεις στις ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ