ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Γιώργος Λάνθιμος: η χούντα, η διαφθορά & γιατί έπρεπε να εγκαταλείψει την Ελλάδα

Γιώργος Λάνθιμος: η χούντα, η διαφθορά & γιατί έπρεπε να εγκαταλείψει την Ελλάδα

"Θέλω να κάνω σωστές ταινίες. Εάν ως σκηνοθέτης ήθελα να προοδεύσω, έπρεπε να εγκαταλείψω την πατρίδα μου" λέει ανάμεσα σε άλλα ο σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος σε συνέντευξη του στη Die Welt.

Η γερμανική ιστοσελίδα δημοσιεύει κριτική για τη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου "Ο Θάνατος του ιερού Ελαφιού" και φιλοξενεί συνέντευξη του σκηνοθέτη. Τίτλος της; "Δεν θέλω να περάσω κανένα μήνυμα".

Στη συνέντευξή του ο σκηνοθέτης αναφέρει ότι δεν επιθυμεί να ερμηνεύσει ο ίδιος την ταινία του, αλλά δημιουργεί τον χώρο για να σχηματίσει τη δική του άποψη το κοινό.

"Παρουσιάζω το έργο στον κόσμο και μετά ο θεατής μπορεί να το καταναλώσει ή να το ερμηνεύσει ή να το αγαπήσει ή να το μισήσει. Δεν μπορώ να προβώ σε αυτοανάλυση (…) η αμφισημία προετοιμάζει τον θεατή για περισσότερη σκέψη. Ναι, εάν με αναγκάσει κανείς, θα μπορούσα να δώσω μια ερμηνεία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχει μεγαλύτερη αξία από εκείνη του θεατή" λέει.

Ο Λάνθιμος αναφέρει ακόμα ότι εμπιστεύεται το ένστικτό του, ενώ σε καμία περίπτωση δεν μπαίνει στη διαδικασία να περάσει συγκεκριμένα μηνύματα με τις ταινίες του. Επισημαίνει ότι τον ενδιαφέρει η δυναμική της κατάστασης που εξελίσσεται στο έργο του "The Killing of the sacred deer", και όχι η θεματική της ενοχής που θέτει ο δημοσιογράφος.

Επιπλέον υπογραμμίζει την αξία που έχουν για τον ίδιο οι διάλογοι της ταινίας, οι οποίοι δεν περιέχουν φράσεις ασυνήθιστες στην καθημερινότητα, αλλά το πλαίσιο στο οποίο εξελίσσονται τούς δίνει μια σουρεαλιστική αίσθηση.

"Η δυσπιστία έφερε τη διαφθορά"

lanthi

Σε ερώτηση για το τι έχει αφήσει πίσω της η δικτατορία στην Ελλάδα, ο Λάνθιμος απαντά: τη δυσπιστία των Ελλήνων απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή εξουσίας. "Αυτή είναι και η αιτία της ευρέως διαδεδομένης διαφθοράς. Ο Έλληνας φοβάται ότι θα φανεί ανόητος, εάν ακολουθήσει τους κανόνες του παιχνιδιού".

Τέλος, σε ερώτηση, γιατί τις δύο τελευταίες ταινίες του τις έχει γυρίσει εκτός Ελλάδας, ο Λάνθιμος απαντά ότι δεν τον ικανοποιούσε πλέον ο τρόπος εργασίας στην Ελλάδα.

"Μόνο μια χούφτα ανθρώπων κάνει ταινίες, επειδή πραγματικά είναι κάτι που αγαπά" αναφέρει ο Λάνθιμος, προσθέτοντας ότι κανείς δεν πληρώνεται. "Θέλω να κάνω σωστές ταινίες. Εάν ως σκηνοθέτης ήθελα να προοδεύσω, έπρεπε να εγκαταλείψω την πατρίδα μου".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ