ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ρόδα, οργή & το αμερικανικό όνειρο του Bruno Mars: οι νικητές & highlights των Grammys 2018

Ρόδα, οργή & το αμερικανικό όνειρο του Bruno Mars: οι νικητές & highlights των Grammys 2018

Bruno Mars και Kendrick Lamar έκλεψαν την παράσταση στα χθεσινά Grammys με τον πρώτο να "κλέβει" από τον δεύτερο το πολυπόθητο βραβείο του καλύτερου album της χρονιάς.

Πολλοί όμως αναρωτιούνται που είναι οι γυναίκες στα βραβεία της τελετής απονομής των μουσικών βραβείων καθώς μόλις 17 από τα 86 τρόπαια πήγαν σε γυναίκες ή γυναικεία μουσικά σχήματα.

Η Alessia Cara έγινε η μόνη γυναίκα καλλιτέχνιδα που κέρδισε σε κύρια κατηγορία των μουσικών βραβείων (τιμήθγηκε με το βραβείο καλύτερης νέας καλλιτέχνιδας) ενώ οι Lady Gaga, Kesha, Lorde και SZA δεν έφυγαν από τη βραδιά με ένα πολυπόθητο βραβείο.

Η διαπίστωση αυτή δείχνει ότι σε μια βραδιά που τα κινήματα #TimesUp και #MeToo έδωσαν παρών στην εκδήλωση το αποτέλεσμα δεν τη δικαίωσε.

Η Kesha εντυπωσίασε στην επάνοδο της στη μουσική σκηνή μετά την κακοποίηση της από μουσικό παραγωγό με μια δυνατή στιγμή στη σκηνή για το single της Praying -σε δεύτερες φωνές οι Cyndi Lauper και Camila Cabello- και στη βραδιά τιμήθηκαν τα θύματα των πρόσφατων τραγωδιών σε συναυλιακούς χώρους στο Μάντσεστερ και το Λας Βέγκας.

Ο Mars κέρδισε έξι βραβεία ως ο αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής της βραδιάς (ανάμεσα τους και τα μεγάλα βραβεία των GRAMMY, Album of the year, Song of the year και Record of the year) και μίλησε για το Αμερικανικό Όνειρο ενός 15χρονου ονειροπόλου από τη Hawaii που έκανε το όνειρο του πραγματικότητα.

Η νίκη του Mars "έκλεψε" τη δικαίωση στα μουσικά βραβεία του πολιτικοποιημένου Kendrick Lamar που πολλοί περίμεναν να είναι ο πραγματικός πρωταγωνιστής της μεγάλης νύχτας και ο Jay-Z ήταν ο μεγάλος χαμένος καθώς δεν κέρδισε ούτε ένα βραβείο από τα οκτώ που είχε προταθεί.

Δύο βραβεία Γκράμι δόθηκαν μεταθανάτια. Το ένα στην Κάρι Φίσερ, για την ηχογραφημένη εκδοχή του βιβλίου της Princess Diarist, το οποίο έχει θέμα την κινηματογραφική σάγκα "Ο πόλεμος των Άστρων".

Το δεύτερο, για την "καλύτερη ροκ ερμηνεία" πήγε στον Λέοναρντ Κοέν, που πέθανε τον Νοέμβριο του 2016, στα 82 του, για το τραγούδι και το ομώνυμο άλμπουμ You Want it Darker, που κυκλοφόρησε τρεις εβδομάδες πριν από τον θάνατό του.

Oργή και ονειροπόλοι

Επιπλέον όπως αναφέρει το BBC οργή έχει ξεσπάσει στο Λευκό Οίκο με την εμφάνιση της Χίλαρι Κλίντον σε video που προβλήθηκε στα Grammy. Σε αυτό η πρώην υποψήφια των Δημοκρατικών στις τελευταίες προεδρικές εκλογές διάβασε ένα απόσπασμα από το αμφιλεγόμενο βιβλίο του Μάικλ Γουλφ, "Φωτιά και Οργή".

"Ένας λόγος που του αρέσει να τρώει στα Μακντόναλντς: κανείς δεν ξέρει ότι θα πάει εκεί και το φαγητό έχει προμαγειρευτεί με ασφαλή τρόπο" λέει η υποψήφια των δημοκρατικών για τον Τραμπ στο σατιρικό sketch που ενόχλησε μέλη της οικογένειας του ρεπουμπλικάνου προέδρου και στελέχη της κυβέρνησής του.

Ο γιος του, Ντόναλντ Τραμπ ο νεότερος, έγραψε στο Twitter ότι το να "διαβάζεις ένα βιβλίο γεμάτο ψευδείς ειδήσεις στα Grammy μοιάζει σπουδαίο βραβείο παρηγοριάς αν έχασες την προεδρία" πριν συμπληρώσει "όσο περισσότερο βγαίνει στην τηλεόραση η Χίλαρι, τόσο περισσότερο ο αμερικανικός λαός συνειδητοποιεί πόσο φοβερό είναι που έχει τον Ντόναλντ Τραμπ πρόεδρο" ενώ η Νίκι Χέιλι, αμερικανίδα διπλωμάτης στον ΟΗΕ, έκρινε επίσης μέσω Twitter ότι η ανάγνωση του βιβλίου "κατέστρεψε" την τελετή.

Η 60η τελετή απονομής των βραβείων Grammy έφερε στη μεγάλη σκηνή και αισιόδοξους μετανάστες στις ΗΠΑ που εναντιώνεται στο μεταναστευτικό κίνημα.

H κουβανο-μεξικανή τραγουδίστρια Καμίλια Καμπέγιο, συνθέτρια του τραγουδιού "Havana" υποστήριξε αυτούς τους ονειροπόλους (aka Dreamers) που παιδιά ακόμη έφθασαν παράνομα στις ΗΠΑ και τους οποίους η κυβέρνηση Τραμπ προτίθεται πλέον να απελάσει, ενώ παρουσίασε βίντεο των U2 που τραγουδούν πάνω σε πλοίο, με το Άγαλμα της Ελευθερίας, σύμβολο του ανοίγματος στους μετανάστες, να διακρίνεται στο βάθος.

Grammys 2018: όλοι οι νικητές

Album of the year: Bruno Mars - 24K Magic

Record of the year: Bruno Mars - 24K Magic

Song of the year: Bruno Mars - That's What I Like

Best new artist: Alessia Cara

Best pop album: Ed Sheeran - ÷ (Divide)

Best rock album: The War On Drugs - A Deeper Understanding

Best R&B album: Bruno Mars - 24k Magic

Best rap album: Kendrick Lamar - Damn

Best pop solo performance: Ed Sheeran - Shape Of You

Best Pop Duo/Group Performance: Portugal. The Man - Feel It Still

Best Dance Recording: LCD Soundsystem - Tonite

Best Dance/Electronic Album: Kraftwerk - 3-D The Catalogue

Best alternative album: The National - Sleep Well Beast

Best R&B Performance: Bruno Mars - That's What I Like

Best Urban Contemporary Album: The Weeknd - Starboy

Best Rap Performance: Kendrick Lamar - Humble

Best Rap/Sung Performance: Kendrick Lamar feat Rihanna - Loyalty

Best Rap Song: Kendrick Lamar - Humble

Best Country Album: Chris Stapleton - From A Room: Volume 1

Best Musical Theatre Album: Dear Evan Hansen

Best Compilation Soundtrack For Visual Media: La La Land

Best Score Soundtrack For Visual Media: La La Land (Justin Hurwitz)

Best Song Written For Visual Media: How Far I'll Go - Moana

Best Producer: Greg Kurstin

Best Music Video: Kendrick Lamar - Humble

Best Music Film: Various Artists - The Defiant Ones

ΔΗΜΟΦΙΛΗ