ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Pathway to Paris: η άφθαρτη νονά της punk Πάτι Σμιθ πέφτει στη μάχη για το κλίμα

Pathway to Paris: η άφθαρτη νονά της punk Πάτι Σμιθ πέφτει στη μάχη για το κλίμα

Ακτιβίστρια και ποιήτρια, νονά της punk και λυρικός θησαυρός μιας εποχής που ζούσαν ιδεαλιστές με ταλέντο, η σπουδαία Πάτι Σμιθ έχει ψηλά στην ατζέντα της τη μάχη για το κλίμα.

Η Σμιθ θα είναι η βασική τραγουδίστρια της φιλανθρωπικής συναυλίας που οργανώνεται για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στο Σαν Φρανσίσκο τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές.

Η συναυλία στις 14 Σεπτεμβρίου θα συμπεριλάβει μια τριήμερη "σύνοδο" για το κλίμα μεταξύ τοπικών ηγετών που θα συνεδριάσουν έπειτα από πρωτοβουλία του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν, την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υιοθετεί αντίθετη στάση στις παγκόσμιες προσπάθειες για την αναχαίτιση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Η "νονά της πανκ" Πάτι Σμιθ, 71 ετών, έπαιξε τα τελευταία χρόνια σε πολλές φιλανθρωπικές συναυλίες. Τη σκηνή στο Σαν Φρανσίσκο θα μοιραστεί με τον κιθαρίστα των Grateful Dead Μπομπ Γουέιρ και τον μπασίστα των Red Hot Chili Peppers, Flea.

"Στον κόσμο της μουσικής ο καλύτερος τρόπος για την πρόοδο και την επιτυχία είναι η συνεργασία. Το ίδιο ισχύει και με το κρίσιμο θέμα της κλιματικής αλλαγής", δήλωσε η κόρη της Πάτι Σμιθ, η Τζέσι Πάρις Σμιθ, η οποία είναι επίσης μια στρατευμένη μουσικός. "Οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να κάνουμε την πιο φιλόδοξη συνεργασία του αιώνα".

Ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη

Η συναυλία θα βοηθήσει να συλλεχθούν δωρεές για οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και υπέρ του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ.

Τρεις ακόμη συναυλίες αυτού του τύπου έχουν ήδη δοθεί στο πλαίσιο του "Pathway to Paris", όπως ονομάζεται το project που εγκαινίασαν αρκετοί καλλιτέχνες στον απόηχο της Διάσκεψης του Παρισιού του 2015 για την κλιματική αλλαγή.

Λίγο μετά την εκλογή του, ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, εκτιμώντας ότι είναι "άδικη" ως προς τα βιομηχανικά συμφέροντα της χώρας του.

Άλλοι καλλιτέχνες στη συναυλία θα είναι η γαλλίδα τραγουδίστρια Imany και ο θιβετιανός τραγουδιστής και ακτιβιστής Tenzin Choegyal.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ