ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ντέιβιντ Μπάουι: 45.000 ευρώ για το χαμένο θησαυρό ενός έφηβου Ziggy Stardust

Ντέιβιντ Μπάουι: 45.000 ευρώ για το χαμένο θησαυρό ενός έφηβου Ziggy Stardust

Ήταν 1963 όταν ένας έφηβος που τότε ακόμη δεν ήταν ο Ziggy Stardust ηχογράφησε με το συγκρότημα του, τους Konrads, το "I Never Dreamed". Το ανέκδοτο demo της πρώτης ηχογράφησης του Ντέιβιντ Μπάουι ως τραγουδιστή ήρθε στο φως και δημοπρατήθηκε ξεπερνώντας τις αρχικές εκτιμήσεις για την τιμή πώλησης του.

Περίπου 40.000 στερλίνες (45.000 ευρώ) πουλήθηκε πρόσφατα σε δημοπρασία στη Βρετανία η πρώτη γνωστή ηχογράφηση του Ντέιβιντ Μπάουι, ο οποίος σε ηλικία 16 ετών ήταν ο τραγουδιστής του συγκροτήματος The Konrads.

Ο οίκος δημοπρασιών Omega Auctions, που ειδικεύεται στη μουσική, ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια της «φρενίτιδας» που ξέσπασε όταν ανακοινώθηκε η δημοπρασία της ιστορικής ηχογράφησης έγιναν τέσσερις απανωτές προσφορές των 10.000 στερλινών πριν πουληθεί τελικά στις 39.360 στερλίνες.

Η ηχογράφηση ανακαλύφθηκε φέτος σε μία σοφίτα. Το τραγούδι, με τίτλο «I Never Dreamed», ηχογραφήθηκε σε στούντιο το 1963 όταν το συγκρότημα ζήτησε από τον Ντέιβιντ Μπάουι που εκείνη την εποχή ήταν γνωστός με το όνομα Ντέιβιντ Τζόουνς, να το ερμηνεύσει μόνος του.

Στη δημοπρασία πουλήθηκαν επίσης σκίτσα που είχε φτιάξει ο Μπάουι την εποχή που ήταν άγνωστος, φωτογραφίες και αντικείμενα του συγκροτήματος αντί 17.130 στερλινών (19.235 ευρώ), ενώ μία αφίσα των The Konrads που χρονολογείται από το 1963 πωλήθηκε 6.600 στερλίνες (6.737 ευρώ). Λίγο αργότερα ο Ντέιβιντ Μπάουι εγκατέλειψε το συγκρότημα και έξι χρόνια μετά, το 1969, απέκτησε διεθνή φήμη με το τραγούδι «Space Oddity».

Ανάμεσα σε άλλα αντικείμενα περιλαμβανόταν ένα άλμπουμ υπογεγραμμένο από το ροκ συγκρότημα Led Zeppelin που πωλήθηκε αντί 14.000 στερλίνες (15.720 ευρώ), καθώς και μία χειρόγραφη παρτιτούρα του Τζίμι Χέντριξ από τη δεκαετία του 1970, η οποία έφθασε στο ποσό των 10.800 στερλινών (12.127 ευρώ).

Ένας χαμένος θησαυρός σε καλάθι για ψωμί

BOWIE BAND 1

O έφηβος Μπόουϊ και οι The Konrads τον Φεβρουάριο του 1963 @recordmecca.com

"Είχαμε αποφασίσει να κάνουμε δύο ινστρουμένταλ με κιθάρες κι ένα τραγούδι... Επιπλέον, αποφάσισα ότι ο Ντέιβιντ ήταν ο καλύτερος να το τραγουδήσει και να δώσει την καλύτερη ερμηνεία. Έτσι αυτό το τραγούδι έγινε η πρώτη πρώτη ηχογράφηση σε στούντιο του Ντέιβιντ Τζόουνς (τότε), πριν 55 χρόνια" εξήγησε, σε ανακοίνωση για την Omega Auctions, ο Ντέιβιντ Χάντφιλντ, ντράμερ του συγκροτήματος.

Το τραγούδι ηχογραφήθηκε για ένα demo και ο Χάντφιλντ ανακάλυψε τη δική του κόπια της ηχογράφησης μέσα σ' ένα καλαθάκι για ψωμί.

Ο Μπόουι ξεκίνησε στους Konrads ως σαξόφωνο. Εγκατέλειψε τη μπάντα και, το 1964, ηχογράφησε το πρώτο του σόλο σιγκλάκι, το "Liza Jane".

bowie tape

@omegaauctions.co.uk/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ