ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Οι πιο παράξενες δημοπρασίες του 2018

Οι πιο παράξενες δημοπρασίες του 2018
PAOLO AGUILAR/AΠΕ ΜΠΕ

Είτε σκοπεύεις ν’ αγοράσεις, είτε απλώς παρακολουθείς τους άλλους να προσπαθούν, μια δημοπρασία είναι πάντα ενδιαφέρουσα. Ιδιαίτερα δε αν το αντικείμενό της είναι μια πέτρα από το φεγγάρι, ή ο σκελετός ενός σπάνιου δεινόσαυρου. ΟΙ παρακάτω είναι οι πιο παράξενες δημοπρασίες που έγιναν μέσα στο 2018

Το μεγαλύτερο φυσικό μαργαριτάρι

Το μεγαλύτερο φυσικό μαργαριτάρι που έχει ανακαλυφθεί ποτέ, γνωστό και ως «ο κοιμισμένος Λέων» πουλήθηκε έναντι 320.000 ευρώ από τον οίκοι δημοπρασιών Venduehuis στην Ολλανδία, τον περασμένο Μάιο. Είναι κινεζικής προέλευσης και πιστεύεται ότι σχηματίστηκε το 17ο αιώνα. Πέρα από το μέγεθός του και το σχήμα του που θυμίζει ζώο, το μαργαριτάρι είναι περίφημο και για τα πολλά χέρια που άλλαξε τα τελευταία 300 χρόνια, περνώντας από αποικιοκράτες εμπόρους σε ευγενείς κοσμηματοποιούς και Ευρωπαίους βασιλείς -ανάμεσα στους οποίους και η Μεγάλη Αικατερίνη.

1

Venduehuis

Σεληνιακές πέτρες

Τρεις μικρές πέτρες που έφεραν από το φεγγάρι οι αστροναύτες της Σοβιετικής αποστολής Λούνα, το 1970, πωλήθηκαν έναντι 855.000 δολαρίων από τον οίκο Sotheby's στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Νοέμβριο. Είναι οι μόνες σεληνιακές πέτρες που βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών και αρχικά δόθηκαν ως δώρο από τη σοβιατική κυβέρνηση στη Νίνα Ιβάνκοβα Κορόλεβα, χήρα του διευθυντή του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος, Σεργκέι Πάβλοβιτς Κορόλεφ. Εκείνη τις πούλησε στον οίκο Sotheby's το 1993, και ήταν η «πρώτη φορά που κομμάτι ενός άλλου κόσμου πουλήθηκε σε αυτόν», όπως είπε εκπρόσωπος του οίκου.

2

Sothebys

Ο αναπηρικό αμαξίδιο του Στίβεν Χόκινγκ

Το πρώτο αναπηρικό αμαξίδιο του Στίβεν Χόκινγκ πωλήθηκε έναντι 296,750 λιρών σε μια ονλάιν δημοπρασία του οίκου Christie's το Νοέμβριο και τα έσοδα πήγαν στο Ίδρυμα που φέρει το όνομά του και στην Ένωση για τη νευροκινητική ασθένεια από την οποία υπέφερε σε όλη του τη ζωή. Ο Χόκινγκ οδηγούσε συχνά με ταχύτητα τα αμαξίδιά του και μια φορά λέγεται ότι πέρασε με ένα από αυτά πάνω από το πόδι του πρίγκιπα Κάρολου. Το συγκεκριμένο αμαξίδιο χρησιμοποιήθηκε από τη δεκαετία του ’60 έως το 1990 περίπου, όταν πλέον ο επιστήμονας δεν μπορούσε να το κινήσει με τα χέρια του.

3

Christie's

Δαχτυλίδι από ατόφιο διαμάντι

Ένα ολόκληρο δαχτυλίδι που «κόπηκε» από ένα διαμάντι και δημιουργήθηκε από τον αρχισχεδιαστή της Apple, Jony Ive, πωλήθηκε προς 256,000 δολάρια το Δεκέμβριο. Το αντικείμενο έχει περίπου 3.000 έδρες, κάτι πρωτοφανές για ένα μοναδικό διαμάντι και πλειστηριάστηκε από τον οίκο Sotheby's στο Μαϊάμι. Τα έσοδα διατέθηκαν στο (RED), μια πρωτοβουλία για το HIV/AIDS που δημιούργησε ο τραγουδιστής των U2, Μπόνο.

4

Sotheby's

Ασσυριακό γλυπτό, 3.000 ετών

Ένα σπάνιο γλυπτό, ηλικίας 3.000 ετών πωλήθηκε προς 31 εκατομμύρια δολάρια από τους Christie's στη Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο, σπάζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ για τις Ασσυριακές αρχαιότητες και φέρνοντας στον οίκο τρεις φορές περισσότερα χρήματα απ’ όσα υπολόγιζαν οι υπεύθυνοι. Πρόκειται για ένα γύψινο κομμάτι, που ήρθε στην επιφάνεια σε ανασκαφή του 19ου αιώνα. Το Ιρακινό υπουργείο Πολιτισμού ζήτησε να επιστραφεί το έργο στο Ιράκ και ο οίκος απάντησε ότι παρά την «ευαισθησία του σε τέτοιου είδους ζητήματα, έχει πάρει διαβεβαιώσεις από τις Αρχές ότι δεν υπάρχουν νομικά ζητήματα που να υποστηρίζουν το αίτημα του Ιράκ».

5 copy

CHRISTIE'S

Ζαφείρι 5,655 καρατίων

Το ζαφείρι των 5,655 καρατίων βρέθηκε στη Ζάμπια τον Οκτώβριο κι πωλήθηκε στη Σιγκαπούρη προς 28,4 εκατομμύρια δολάρια, το Νοέμβριο. Ζυγίζει περίπου 1,1 κιλό και έχει εκπληκτική καθαρότητα και μια υπόχρυση λάμψη που το κάνει μοναδικό. Το 2010 οι εργάτες στο ίδιο ορυχείο είχαν βρει ένα ζαφείρι 6,225 καρατίων, το οποίο για ευνόητους λόγους ονομάστηκε «ο ελέφαντας».

6

Gemfields

Το ουίσκι του ενός εκατομμυρίου

Ένα πολύ σπάνιο μπουκάλι ουίσκι πουλήθηκε προς 1,1 εκατομμύριο δολάρια από τον οίκο Bonhams στο Εδιμβούργο της Σκοτίας, τον Οκτώβριο. Το 60χρονο Macallan Valerio Adami, του 1926, είναι το πιο ακριβό ουίσκι που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία. Το μπουκάλι είναι ένα από τα μόλις 24 που υπήρξαν, αν και πιθανώς είναι το μόνο που υπάρχει πλέον.

7

Bonhams

Τέχνη από AI

Το έργο «Edmond de Belamy» έγραψε ιστορία, καθώς είναι το πρώτο έργο Τέχνης που παράγεται από Τεχνητή Νοημοσύνη και πωλείται σε δημοπρασία. Έπιασε 432,500 δολάρια στη δημοπρασία των Christie's στη Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο, ξεπερνώντας κατά πολύ την αρχική εκτίμηση των 10.000 δολαρίων. Το έργο υπογράφει ο καλλιτέχνης ως… «min G max D x [log (D(x))] + z [log(1 -- D (G(z)))]» (είναι ένα τμήμα του αλγόριθμου), και δημιουργήθηκε όταν 15.000 φωτογραφίες περάστηκαν σε έναν αλγόριθμο δύο μερών. Ο πρώτος αλγόριθμος σκάναρε τις φωτογραφίες και άρχισε να δημιουργεί δικές του έως ότου ξεγελάσει τον δεύτερο και τον κάνει να πιστέψει ότι το έργο είναι ανθρώπινο δημιούργημα.

8

Obvious

Αυθεντικός χάρτης Γουίνι το αρκουδάκι

Ένας αυθεντικός χάρτης από τη σειρά «Γουίνι το αρκουδάκι» πουλήθηκε για σχεδόν 600,000 δολάρια από τον οίκο Sotheby's τον Ιούλιο, δημιουργώντας νέο ρεκόρ για αντικείμενο του είδους. Ο χάρτης δημιουργήθηκε από τον E.H. Shepard το 1926, και σύμφωνα με τον οίκο είναι ο διασημότερος χάρτης από παιδικό παραμύθι.

9

Sotheby's

Σκελετός δεινοσαύρου

Ο σκελετός ενός δεινοσαύρου 150 εκατομμυρίων ετών, πουλήθηκε για περισσότερα από 2,36 εκατομμύρια, στο Παρίσι τον Ιούλιο. Έχει ύψος 2,6 μέτρα, σχεδόν 9 μέτρα μήκος και μοιάζει με Αλόσαυρο, αν και οι επιστήμονες δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν ότι ήταν πράγματι τέτοιος. Ήταν πάντως σε καλή κατάσταση, με το 70% των οστών να είναι στη θέση τους. Πριν από ένα χρόνο ένας ατόφιος σκελετός μαμούθ πουλήθηκε για 641,000 δολάρια.

Philippe Wojazer TPX IMAGES OF THE DAY

Philippe Wojazer/Reuters

Σκάλα του πύργου του Άιφελ

Ένα τμήμα της σκάλας του πύργου του Άιφελ πουλήθηκε για 169,000 ευρώ από τον οίκο Artcurial, το Νοέμβριο. Έχει 25 σκαλοπάτια και ύψος 4,3 μέτρα και προέρχεται από το τμήμα που κάποτε ένωνε το δεύτερο με τον τρίτο όροφο του πύργου, πριν εγκατασταθούν ασανσέρ.

Benoit TessierREUTERS

Benoit Tessier/REUTERS

Η Rolls-Royce της βασίλισσας Ελισάβετ

Η Rolls-Royce της βασίλισσας Ελισάβετ πουλήθηκε για περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια σε μια δημοπρασία στο Λονδίνο, το Σεπτέμβριο. Πρόκειται για ένα μοντέλο Phantom IV State Landaulette του 1953, το οποίο η βασίλισσα χρησιμοποιούσε σε επίσημες εμφανίσεις της και έμεινε στη βασιλική οικογένεια για περισσότερα από 40 χρόνια. Φτιάχτηκαν μόνο 18 τέτοια αυτοκίνητα και όλα αγοράστηκαν από αρχηγούς κρατών.

Bonhams

Bonhams

Ο αυτοκαταστρεφόμενος πίνακας του Banksy

Ο πίνακας του Banksy, «Το κορίτσι με το μπαλόνι», έγινε λωρίδες μόλις αγοράστηκε έναντι 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία των Sotheby's το Λονδίνο τον Οκτώβριο. Η εμβληματική εικόνα του κοριτσιού που προσπαθεί να πιάσει το κόκκινο μπαλόνι σε σχήμα καρδιάς αυτοκαταστράφηκε με έναν μηχανισμό που ήταν κρυμμένος στην κορνίζα. Λίγο αργότερα ο ίδιος ο καλλιτέχνης έγραψε «Going, going, gone ...» στο λογαριασμό του στο Instagram, επιβεβαιώνοντας ότι έστησε ο ίδιος το κόλπο. Ο αγοραστής προχώρησε με την αγοραπωλησία, καθώς η τιμή του έργου, στη νέα του κατάσταση, αναμένεται ν’ ανέβει κι άλλο.

PAOLO AGUILAR

PAOLO AGUILAR/ΑΠΕ ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ