ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ο Ίθαν Χοκ «βλέπει» φέτος το πρώτο του Όσκαρ και μιλάει για το #Metoo: «Όλοι ξέραμε τι γινόταν»

Ο Ίθαν Χοκ «βλέπει» φέτος το πρώτο του Όσκαρ και μιλάει για το #Metoo: «Όλοι ξέραμε τι γινόταν»
ALEXANDRA WEY/ΑΠΕ ΜΠΕ

Στα 48 του χρόνια ο Ίθαν Χοκ είχε μια πολύ καλή χρονιά, τόσο καλή που μάλλον φέτος θα γίνει πραγματικότητα γι αυτόν το όνειρο κάθε κινηματογραφικού πρωταγωνιστή: Μια υποψηφιότητα για Όσκαρ για την ερμηνεία του στην ταινία «First Reformed»  (Ακρότητες) του Πολ Σρέιντερ. Ο ηθοποιός, που η πρώην σύζυγός του, Ούμα Θέρμαν ήταν ανάμεσα στις γυναίκες που κατηγόρησαν τον Γουάινσταϊν, δεν διστάζει να παραδεχτεί ότι όλοι ήξεραν όσα γίνονταν στη βιομηχανία του θεάματος... 

Την ίδια στιγμή, έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές για την ερμηνεία του στο κλασικό θεατρικό έργο «True West» του Σαμ Σέπαρντ που παίζεται στο Μπρόντγουεϊ ενώ ήδη παίζεται και η ταινία «Blaze» σε δική του σκηνοθεσία, ένα χρονικό της ζωής ενός από τους πιο επιδραστικούς (και από τους πιο άγνωστους) θρύλους της μουσικής country, του Blaze Foley.

Αυτές τις μέρες ο Ίθαν Χοκ πρωταγωνιστεί και στις σελίδες του νέου τεύχους του εμβληματικού περιοδικού «W», το οποίο έκανε ειδικό αφιέρωμα στις πιο σημαντικές ερμηνείες της χρονιάς που έληξε. Στη συνέντευξή του στο περιοδικό αναφέρθηκε καταρχάς στην ταινία του Σρέιντερ, στην οποία υποδύεται έναν κλονισμένο ιερέα μιας μικρής κοινότητας στα προάστια της Νέας Υόρκης που παλεύει για να αντιμετωπίσει τη θλίψη που του προκάλεσε μια προσωπική τραγωδία και το τραυματικό παρελθόν του. «Ένιωσα τρομερή συγκίνηση που μου προτάθηκε ρόλος σε ταινία του Πολ Σρέιντερ, του ανθρώπου που μεταξύ άλλων έγραψε το σενάριο του 'Ταξιτζή'. Όταν μετακόμισα μικρός στη Νέα Υόρκη, θυμάμαι έτρεξα να δω μια διπλή προβολή στο σινεμά, όπου παιζόταν στην ίδια αίθουσα ο 'Ταξιτζής' και το 'Οργισμένο Είδωλο' του Σκορσέζε. Κατόπιν, με είχε πιάσει ένα δέος κι ένας τρόμος καθώς αναλογίστηκα πως ό,τι ήθελα να κάνω δημιουργικά στη ζωή μου είχε ήδη γίνει σ΄ αυτές τις δύο ταινίες. Ευτυχώς το ξεπέρασα...»

Η πρώην σύζυγος του Χοκ, η Ούμα Θέρμαν, είναι μια από τις γυναίκες που κατηόρησαν τον Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν για σεξουαλική παρενόχληση. Ο ίδιος είναι πολύ αυστηρός όταν μιλάει για το #Metoo σε συνέντευξη που έδωσε στο Vanity Fair. «Υπάρχει μια ολόκληρη γενιά που 'δικάζεται' αυτή τη στιγμή, μια γενιά με την οποία μεγάλωσα κάνοντας ταινίες. Υπήρξαν τρομερά κακές συμπεριφορές. Μόλις αλλάξει ο τρόπος σκέψης μας, θα σπάσουν πολλά πιάτα και ποτήρια, αλλά χρειάζεται να σπάσουν. Θέλω να πω, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μου ότι -μεγαλώνοντας την εποχή που μεγάλωσα στη βιομηχανία του κινηματογράφου- ήμουν συμμέτοχος, έγινα μάρτυρας, ήμουν μέρος του 'ποταμού'. Του 'ποταμού' που ήταν ουσιστικά ένα αντρικό κλαμπ. Δεν το κάναμε όλοι, αλλά όλοι ξέραμε γι αυτό. Και όλοι θέλουμε να ξεφύγουμε απ' αυτό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ