ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Βox Office: Το «The Favourite» βάζει τον Λάνθιμο και στις (μεγάλες) εισπρακτικές επιτυχίες

Βox Office: Το «The Favourite» βάζει τον Λάνθιμο και στις (μεγάλες) εισπρακτικές επιτυχίες
CLAUDIO ONORATI/ΑΠΕ ΜΠΕ

Με τα βραβεία έως τώρα το «The Favourite» δημιουργεί ένα παράδοξο: Σαρώνει στις υποψηφιότητες, αλλά όχι και τις ίδιες τις βραβεύσεις. Όμως, ίσως αυτό δεν απασχολεί και τόσο το Γιώργο Λάνθιμο, αφού η νέα του ταινία κάνει κάτι που -κακά τα ψέματα- κάθε σκηνοθέτης επιθυμεί: Βγάζει χρήματα. Πολλά χρήματα για την ακρίβεια...

Ο Γιώργος Λάνθιμος προέρχεται από τον κόσμο της διαφήμισης και ξέρει καλά το παιχνίδι της προβολής, αλλά και τη σημασία του να βγάζεις χρήματα. Το προϊόν σου κατ’ αρχήν και συνεπακολούθως κι εσύ. Η ταινία του Λάνθιμου θα βγει τους κινηματογράφους στην Ελλάδα στις 7 Φεβρουαρίου, για να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την οσκαρική δημοσιότητά της, αλλά προβάλλεται ήδη στην Αμερική, καθώς αυτό είναι προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή της στα φετινά βραβεία. Προβάλλεται επίσης στην Αγγλία, όπου ο σκηνοθέτης είναι πολύ αγαπητός και προβεβλημένος και το συμπέρασμα έως τώρα είναι το εξής: Αυτή είναι -μέχρι τώρα- ταινία του Λάνθιμου που σπεύδει να δει ο περισσότερος κόσμος. Είναι μια εισπρακτική επιτυχία.

Στην Αμερική, το «The Favourite» άνοιξε σε περιορισμένο κύκλωμα αιθουσών στις 23 Νοεμβρίου και σε ευρύ ένα μήνα αργότερα, στις 21 Δεκεμβρίου, κι έχει ήδη συγκεντρώσει 21.481.355 δολάρια στα ταμεία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ταινία ξεκίνησε να προβάλλεται την 1η Ιανουαρίου κι έκανε εισπράξεις 2,2 εκ. λιρών το πρώτο της Σαββατοκύριακο - 3,97 εκατομμύρια λίρες μαζί με τα previews της, που ξεκίνησαν την επομένη των Χριστουγέννων.

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, ο «Αστακός» έκανε εισπράξεις 1,52 εκατομμυρίων λιρών σε ολόκληρη την καριέρα του στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ από τις περσινές οσκαρικές ταινίες, οι πιο επιτυχημένες εμπορικά στη χώρα ήταν «Η πιο Σκοτεινή Ώρα», που άνοιξε πιο θεαματικά, με 4,06 εκατομμύρια λίρες και το «Οι Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι» που ξεκίνησε την πορεία του στις βρετανικές αίθουσες με 2,36 εκατομμύρια λίρες.

Ο Γιώργος Λάνθιμος, με το «The Favourite», καταφέρνει να μπει και στο box office - πράγμα καθόλου αυτονόητο για την καλλιτεχνική ταυτότητα που έχει δημιουργήσει έως τώρα. Αυτό θα πουν τουλάχιστον όσοι δεν τον ξέρουν και δεν γνωρίζουν τις καταβολές του. Οι άλλοι, εκείνοι που παρακολουθούν την καριέρα του από παλιά, πριν αποφασίσει να μπει στο χώρο του κινηματογράφου, θα διακρίνουν την πατέντα:

Πρόκειται σαφέστατα για έναν άνθρωπο που πραγματώνει το όνειρο κάθε δημιουργού:

«Χτίζει» με όπλο την ποιότητα και εξαργυρώνει όταν έλθει η ώρα…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ