ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Μια τολμηρή αρχιτεκτονική πρόταση: Το Μπάκιγχαμ μπορεί να στεγάσει 50.000 ανθρώπους

Μια τολμηρή αρχιτεκτονική πρόταση: Το Μπάκιγχαμ μπορεί να στεγάσει 50.000 ανθρώπους
oppositeoffice.com

Με την οικιστική κρίση στο Λονδίνο να χτυπάει «κόκκινο», η Ελισάβετ εξακολουθεί να έχει στη διάθεσή της 775 δωμάτια και 79 μπάνια. Τι θα γινόταν, όμως, αν το Μπάκιγχαμ γινόταν κατοικίες; Πάνω από 50.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να στεγαστούν αξιοπρεπώς και μάλιστα χωρίς η βασίλισσα να ξεσπιτωθεί, όπως λέει μια ομάδα μάλλον τολμηρών αρχιτεκτόνων...  

Το Opposite Office είναι ένα αρχιτεκτονικό γραφείο, με βάση το Μόναχο. Πρόσφατα εκπόνησε ένα αρχιτεκτονικό σχέδιο με το οποίο πρότεινε να επανασχεδιαστεί και να επεκταθεί το παλάτι του Μπάκιγχαμ, στο Λονδίνο, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας οικιστικός χώρος στον οποίο 50.000 άνθρωποι θα συνυπάρχουν με τη βασίλισσα.

Οι εμπνευστές του σχεδίου αυτού έγραψαν και μια ανοιχτή επιστολή στη βασίλισσα, ζητώντας να εξετάσει το ενδεχόμενο να μοιραστεί το παλάτι της με τους λιγότερο τυχερούς συμπολίτες της. Η ιδέα του αρχιτεκτονικού γραφείου -στην εντελώς απίθανη περίπτωση που θα γίνει δεκτή από την Ελισάβετ- θα μετατρέψει το βασιλικό παλάτι σε κατοικίες, ως καινοτόμο λύση για την οικιστική κρίση του Λονδίνου. «Με τα 775 δωμάτια και τα 79 μπάνια, η πυκνότητα του πληθυσμού του Μπάκιγχαμ δεν είναι ακριβώς αντιπροσωπευτική αυτής του υπόλοιπου Λονδίνου», είπε ο συνιδρυτής των Opposite Office, Benedikt Hartl. «Είναι δωμάτια γεμάτα με κηροπήγια, πολυτελή χαλιά, μαρμάρινους κίονες, γλυπτά και ακριβά έργα τέχνης», συνέχισε. «Γιατί να μη χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση της οικιστικής κρίσης;»

Λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες διαστάσεις του παλατιού, το Opposite Office φαντάζεται μια πολυώροφη επέκταση πάνω από το κτίριο του παλατιού που θα χωρίζεται σε υπνοδωμάτια, με κοινόχρηστο καθιστικό.

Έως και 50.000 άτομα θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν τη ζωή τους κατ 'αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γραφείου, ενώ η βασίλισσα θα μπορεί να διατηρήσει τους δικούς της χώρους. Μάλιστα δημοσίευσαν και τα επαναστατικά τους σχέδια στο site τους στο internet.

Ακούγεται κάπως τρελό. Είναι όμως;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ