ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Κάννες 2019: Στον Αλέν Ντελόν ο Τιμητικός Φοίνικας του Φεστιβάλ - Για χρόνια αρνιόταν την τιμή

Κάννες 2019: Στον Αλέν Ντελόν ο Τιμητικός Φοίνικας του Φεστιβάλ - Για χρόνια αρνιόταν την τιμή
AP Photo

Τον προσεχή Μάιο, το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών θα έχει -εκτός από τις ταινίες και τις εμφανίσεις των διασήμων σε αυτό- ακόμα ένα highlight: Ο Αλέν Ντελόν, ο οποίος επί χρονια δεν δεχόταν τη διάκριση, θα παραλάβει επιτέλους τον Τιμητικό Χρυσό Φοίνικα.  

Η Ζαν Μορό, ο Γούντι Αλεν, ο Μπερνάντο Μπερτολούτσι, η Τζέιν Φόντα, ο Κλιντ Ίστγουντ, ο Ζαν-Πιερ Λεό, ο Μανοέλ ντε Ολιβέιρα, ο Ζαν-Πολ Μπελμοντό και η Ανιές Βαρντά είναι οι ηθοποιοί και σκηνοθέτες τους οποίους οι Κάννες έχουν απονείμει έναν τιμητικό Χρυσό Φοίνικα και από τον ερχόμενο Μάιο, ο Αλέν Ντελόν θα προστεθεί σε αυτούς.

Με μια καριέρα που μετρά περισσότερες από 80 ταινίες, με ρόλους που έχουν μείνει κλασικοί, συνεργασίες με σκηνοθετες όπως ο Αντονιόνι, ο Βισκόντι, ο Λόουζι, ο Μελβίλ, ο Γκοντάρ, με μια εμφάνιση που υπήρξε παροιμιώδης, ο Αλεν Ντελόν είναι κάτι παραπάνω από ένας απλός ηθοποιός, κυριολεκτικά ένας ζωντανός μύθος.

Το φεστιβάλ των Καννών λέει σε δελτίο τύπου ότι ο ηθοποιός «για χρόνια αρνιόταν αφού πίστευε ότι θα έπρεπε να έρχεται στις Κάννες μόνο για να γιορτάσει μαζί με τους σκηνοθέτες των ταινιών του». Η πρώτη του φορά στο φεστιβάλ ήταν το 1961 με το «Che Gioia Vivere» του Ρενέ Κλεμάν κι από τότε βρέθηκε εκεί, δεκάδες φορές, τις περισσότερες ως ηθοποιός, αλλά συχνά και με άλλες ιδιότητες όπως απονεμητής βραβείων, ή απλός θεατής.

Στα 83 του χρόνια πλέον, ο Αλέν Ντελόν, που ζει μόνιμα στην Ελβετία, λέει πως οι μέρες του ως ηθοποιός είναι παρελθόν, και παρ΄ ότι οι απόψεις του για τη ζωή τις γυναίκες τις μειονότητες, την πολιτική δεν ήταν πάντα πολιτικά ορθές (έχει ταχθεί υπέρ του ακροδεξιού κόμματος της Μαρί Λεπέν) δηλώνει πλέον ότι αν μετανιώνει για κάτι «είναι ότι ποτέ δεν έπαιξα σε μια ταινία σκηνοθετημένη από μια γυναίκα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ