ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ο Γούντι Άλεν έγραψε την αυτοβιογραφία του - Αλλά κανείς δεν θέλει να την εκδώσει

Ο Γούντι Άλεν έγραψε την αυτοβιογραφία του - Αλλά κανείς δεν θέλει να την εκδώσει
AP Photo/Angelo Carconi

Ο Γούντι Αλεν έχει στα χέρια του ένα χειρόγραφο, τα απομνημονεύματά του. Κανείς, ωστόσο, στην Αμερική δεν θέλει να το εκδώσει, κανείς δεν αναλαμβάνει το ρίσκο, αυτήν την εποχή, να δώσει φωνή στο δημιουργό που, ένας από τους τουλάχιστον τέσσερις εκδοτικούς οίκους στους οποίους απευθύνθηκε, χαρακτήρισε ως «τοξικό».

Η Ντάφνι Μέρκιν, συγγραφέας και φίλη του Γούντι Άλεν, δήλωσε σε σχετικό ρεπορτάζ των New York Times: «Δεν είναι στο στιλ του να προσπαθεί να διαψεύσει φήμες, αλλά, όπως φαίνεται, αυτά τα απομνημονεύματα εκφράζουν τη δική του πλευρά των πραγμάτων. Είναι άνθρωπος που συνεχίζει πεισματικά την πορεία του, καθώς η δουλειά του είναι εκείνο που τον τρέφει. Όσα σκαμπανεβάσματα κι αν αντιμετωπίζει, θεωρώ πως ακολουθεί τη δική του άποψη για το τι τον επηρεάζει και τι όχι».

Έτσι, τουλάχιστον, έχουν τα πράγματα στην Αμερική του σήμερα, του #metoo και της έντονης πίεσης της κοινής γνώμης. Από την άλλη πλευρά, ο Γούντι Άλεν ετοιμάζεται αυτόν τον καιρό να γυρίσει τη νέα ταινία του στην Ισπανία, ενώ φαίνεται πως ένας γαλλικός εκδοτικός οίκος δείχνει ενδιαφέρον για το βιβλίο του. Η Ευρώπη, εξάλλου, αποτελούσε ανέκαθεν πιο γόνιμο έδαφος για, τουλάχιστον, αμφισβήτηση και συζήτηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ