ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Οι ταινίες της εβδομάδας 12/12 - 18-12 (trailers)

Οι ταινίες της εβδομάδας 12/12 - 18-12 (trailers)
Imdb

«Αν μπορούσατε να ξαναζήσετε μια εποχή, ποια θα επιλέγατε;». Ρομαντισμός, επιστημονική φαντασία, ένα ελληνικό παραμύθι, ένα ντοκιμαντέρερ για την Ύδρα του Λέοναρντ Κοέν και αρκετές ακόμα κινηματογραφικές επιλογές για την εβδομάδα που έρχεται στις αίθουσες

Ραντεβού στο Belle Époque (La Belle Époque), Νικολά Μπεντό

Η ήσυχη ζωή του 60άρη Βικτόρ ανατρέπεται τη μέρα που ο νεαρός Αντουάν τού προσφέρει μια μοναδική, πρωτοποριακή μορφή ψυχαγωγίας. Χάρη σε έναν μοναδικό συνδυασμό θεατρικών τεχνασμάτων και ιστορικής αναπαράστασης, η εταιρεία του Αντουάν χαρίζει την ευκαιρία στους πελάτες της να επιστρέψουν σε όποια χρονική περίοδο επιλέξουν. Ο Βίκτορ αποφασίζει να ταξιδέψει στη Λυόν του 1974 και να ξαναζήσει την πιο αξέχαστη εβδομάδα της ζωής του: όταν συνάντησε τον μεγάλο έρωτα της ζωής του 40 χρόνια πριν. Μπορεί, όμως, να νιώσει όπως τότε; Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Καννών, εκτός συναγωνισμού.

Ζίζοτεκ (Zizotek), Βαρδής Μαρινάκης

Πώς μπορεί η τυχαία συνάντηση ενός εγκαταλελειμμένου εννιάχρονου αγοριού και ενός ιδιότροπου μεσήλικα που επικοινωνεί με νοήματα, να τους χαρίσει αυτό που τους λείπει περισσότερο; Ο μικρός Ιάσονας προσπαθεί μάταια να φροντίσει την καταθλιπτική του μητέρα όταν μια μέρα εκείνη αποφασίζει να τον εγκαταλείψει σε ένα πανηγύρι στη Βόρεια Ελλάδα. Ο φοβισμένος μικρός βρίσκει καταφύγιο σε μια καλύβα στο δάσος, όπου ζει ο μοναχικός Μηνάς, ο οποίος κρύβει τα δικά του σκοτεινά μυστικά, όπως το «Ζίζοτεκ», και μαζί θα ζήσουν το δικό τους παραμύθι. Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Βαρδή Μαρινάκη, ένα αινιγματικό παραμύθι από την πραγματικότητα στη φαντασία. Επίσημη συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα East of the West του Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι.

Marianne

Ο Λέοναρντ Κοέν γνώρισε και ερωτεύτηκε στην Ύδρα την πανέμορφη Νορβηγίδα μουσικό, Μάριαν Ίλεν που στάθηκε Μούσα του για χρόνια και ενέπνευσε τα τραγούδια «So Long, Marianne», «Hey, That’s No Way to Say Goodbye» και «Bird on the Wire». Η πολύχρονη στενή σχέση τους ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1960 στην Υδρα. Μέλη και οι δύο της μποέμικης καλλιτεχνικής κοινότητας στο ελληνικό νησί, μιας μεγάλης, πολυσυλλεκτικής παρέας που αποτελούσαν συγγραφείς, ζωγράφοι, μουσικοί αλλά και ντόπιοι. Η ταινία ακολουθεί βήμα προς βήμα τον δεσμό τους από τις πρώτες μέρες του μεγάλου έρωτα στην Ύδρα, την εσωτερική πάλη του Λέοναρντ Κοέν καθώς δημιουργεί, το σεξ και τα ναρκωτικά ως κομμάτι της δημιουργικής διαδικασίας, τον ανοιχτό γάμο και την εξέλιξή του μέσα στα χρόνια, καθώς ο Κοέν γνώριζε την παγκόσμια καταξίωση. Στην Ύδρα το 1968, ο 20χρονος τότε σκηνοθέτης, Νικ Μπρούμφιλντ γνώρισε την Marianne, η οποία τον συνέστησε στη μουσική του Cohen και τον ώθησε να σκηνοθετήσει την πρώτη του ταινία, αποτελώντας μεγάλη έμπνευση και για τον ίδιο.

Οι Δύο Πάπες (The Two Popes), Φερνάντο Μεϊρέλες

Πίσω από τα τείχη του Βατικανού, ο συντηρητικός Πάπας Βενέδικτος και ο φιλελεύθερος μελλοντικός Πάπας Φραγκίσκος πρέπει να βρουν κοινό έδαφος για να συνεχίσουν την πορεία της Καθολικής Εκκλησίας. Τζόναθαν Πράις και Άντονι Χόπκινς σε μια ερμηνευτική σύγκρουση οσκαρικών διαστάσεων από τον Φερνάντο Μεϊρέλες της «Πόλης του Θεού». Στις αίθουσες στις 12 Δεκεμβρίου. Στο Netflix με ελληνικούς υπότιτλους στις 20 Δεκεμβρίου.

Τσάρλι, Θανάσης Τσαλταμπάσης

Ο Τσάρλι ξεπηδά από το παρελθόν και προσγειώνεται στο σύγχρονο παρόν. Eνας ρομαντικός περιπλανώμενος, διαχρονικός ονειροπόλος, μια ύπαρξη ευαίσθητη και τρυφερή που βρίσκεται διαρκώς σε κίνηση. Eνα μεσημέρι, καθισμένος στο παγκάκι ενός πάρκου, ξεφυλλίζει μια εφημερίδα στην οποία υπάρχει ένα μήνυμα αποκλειστικά για αυτόν. Εάν περάσει πέντε δοκιμασίες με επιτυχία, τότε ένας πολύ μεγάλος θησαυρός θα γίνει δικός του. Χωρίς να χάσει χρόνο, αποδέχεται την πρόκληση και από αυτό το σημείο ξεκινάνε οι περιπέτειες του. Θα κερδίσει το έπαθλο; Πόσο μεγάλος είναι στα αλήθεια ο θησαυρός; Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης σκηνοθετεί για δεύτερη φορά τον εαυτό του.

Μαύρα Χριστούγεννα (Black Christmas), Σοφία Τακάλ

Τα κορίτσια του κολεγίου ετοιμάζονται να υποδεχτούν την εορταστική περίοδο. Όμως τότε θα αρχίσουν οι φόνοι από έναν ψυχοπαθή με μια ανατριχιαστική μάσκα, που έχει διεισδύσει στο κολλέγιο. Οσο οι φόνοι συνεχίζονται, ξεσπάει ο πανικός και η αμοιβαία καχυποψία. Όμως ο δολοφόνος δεν έχει υπολογίσει ότι η αυτή η παρέα γυναικών, είναι πιο δυναμική απ’ όσο θα περίμενε. | 'Ενας μανιακός δολοφόνος σκοτώνει τα μέλη μιας αδελφότητας. Τα κορίτσια όμως θα έχουν τον τελικό λόγο στο ριμέικ της καλτ ταινίας του 1974.

Η Ναυμαχία του Μίντγουεϊ (Midway), Ρόλαντ Έμεριχ

Η Ναυμαχία του Μίντγουεϊ εξιστορεί μία από τις πιο φημισμένες μάχες μεταξύ του αμερικανικού και ιαπωνικού στόλου, η οποία έδωσε στις αμερικανικές δυνάμεις το προβάδισμα στο μέτωπο του Ειρηνικού στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ταινία, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, αφηγείται την ιστορία των αξιωματικών και των στρατιωτών που χρησιμοποίησαν το ένστικτο τους, το σθένος τους και τον ηρωισμό τους για να νικήσουν τον εχθρό, παρά τις αντίξοες συνθήκες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ