ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Όσκαρ 2020: Θα υπάρξουν εκπλήξεις στις υποψηφιότητες;

Όσκαρ 2020: Θα υπάρξουν εκπλήξεις στις υποψηφιότητες;
Pixabay

Μετρώντας αντίστροφα για την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων των φετινών βραβείων Όσκαρ, οι πιθανότητες να υπάρξουν κάποιες εκπλήξεις ανάμεσα σε αυτές, είναι όλο και λιγότερες... 

Οι Χρυσές Σφαίρες έδωσαν τον τόνο, τα Όσκαρ θα ολοκληρώσουν το χορό των βραβείων της χρονιάς που πέρασε. Τα γραφεία στοιχημάτων ήδη ποντάρουν στα φαβορί για στις βασικές κατηγορίες των βραβείων.

Ο Κουέντιν Ταραντίνο με την ταινία «Κάποτε…στο Χόλιγουντ» και τα «Παράσιτα» του Μπονγκ Τζουν Χο, που κέρδισαν τη Χρυσή Σφαίρα είναι οι επικρατέστερες ταινίες για την κορυφαία κατηγορία, ενώ πολύ κοντά βρίσκεται και η ταινία του Σαμ Μέντες «1917», η οποία έκανε πρεμιέρα στις αίθουσες την περασμένη εβδομάδα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η ταινία να αποτελέσει την μεγάλη έκπληξη της φετινής τελετής απονομής των Όσκαρ που θα πραγματοποιηθεί, νωρίτερα φέτος από κάθε άλλη χρονιά, στις 9 Φεβρουαρίου. Βέβαια, όταν μιλάμε για έκπληξη, δεν μπορούμε να τη βάζουμε στην ίδια πρόταση με τη συγκεκριμένη ταινία, η οποία κατά γενική ομολογία είναι μια από τις καλύτερες του είδους που γυρίστηκαν ποτέ. Φαβορί αλλά με μικρότερες πιθανότητες είναι και ο Ιρλανδός του Μάρτιν Σκορτσέζε και ο Τζόκερ του Τοντ Φίλιπς.

Αν ο Τζόκερ πάρει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, αυτό ναι, θα είναι κάποιου είδους έκπληξη. όχι επειδή δεν το αξίζει, αλλά επειδή δεν είναι σε καμία περίπτωση το είδος της ταινίας που επιβραβεύει παραδοσιακά η Ακαδημία.

Μετά τη Χρυσή Σφαίρα, ο Χοακίν Φίνιξ φαίνεται ότι θα κρατήσει στα χέρια του και το Όσκαρ για τον ‘Α αντρικό ρόλο, ενώ φαβορί που μπήκε προς το τέλος της χρονιάς είναι και ο Άνταμ Ντράιβερ, από την ταινία «Ιστορία Γάμου». Οι υπόλοιποι υποψήφιοι είναι ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο για την ερμηνεία του «Κάποτε στο Χόλιγουντ», ο Τάρον Έτζερτον από το «Rocketman» και ο Κρίστιαν Μπέιλ από το «Ford εναντίον Ferrari».

Παρόλο που η ταινία «Τζούντι» δεν πήρε τις καλύτερες κριτικές η Ρενέ Ζελβέγκερ είναι το φαβορί για το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου, ενώ οι άλλες δυναμικές υποψήφιες είναι η Σκάρλετ Γιόχανσον και η Σαρλίζ Θερόν. Κι αυτό επειδή φέτος δεν είχαμε κορυφαίες γυναικείες ερμηνείες. Είχαμε πέρυσι, βέβαια, αυτή της Γκλεν Κλόουζ, ας πούμε, η οποία όμως στερήθηκε τη χαρά να κρατήσει το βραβείο στα χέρια της.

Το 1917 και ο σκηνοθέτης Σαμ Μέντες είναι φαβορί για το Όσκαρ σκηνοθεσίας, ενώ στην οσκαρική κούρσα ακολουθούν ο Μπονγκ Τζουν Χο, ο Κουέντιν Ταραντίνο, ο Μάρτιν Σκορσέζε και ο Νόα Μπόμπακ, ενώ δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε το αγαλματίδιο και στα χέρια του Τοντ Φίλιπς.

Όχι, μεγάλες εκπλήξεις δεν περιμένουμε, ούτε στις υποψηφιότητες, αλλά ούτε και στις τελικές βραβεύσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ