ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Victoria's Secret: Πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση μοντέλων

Victoria's Secret: Πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση μοντέλων
Evan Agostini/Invision/AP, File

Στη θρυλική φίρμα εσωρούχων Victoria’s Secret, δεν έφταναν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τον τελευταίο καιρό και η ραγδαία πτώση των πωλήσεων, έρχεται τώρα και ένα σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης

Ο πρώην υπεύθυνος μάρκετινγκ της Victoria’s Secret, Εντ Ράζεκ, κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση και εκφοβισμό μοντέλων και υπαλλήλων της εταιρίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times.

Για το ρεπορτάζ, το οποίο δημοσιεύτηκε το περασμένο Σάββατο, οι Times μίλησαν με πάνω από 30 υπάλληλους, στελέχη και μοντέλα που δουλεύουν ή δούλευαν για την Victoria’s Secret.

Οι περισσότερες κατηγορίες αφορούν τον Ράζεκ, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του τον Αύγουστο του 2019, μερικούς μήνες μετά τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του για την πιθανή πρόσληψη μοντέλων που είναι transgender ή oversized. O ίδιος ζήτησε συγνώμη για τα ατυχή σχόλιά του.

Μοντέλο που συνεργαζόταν συνεργαζόταν με τη φίρμα, εξομολογείται στην εφημερίδα ότι ο Ράζεκ είχε μια συγκεκριμένη προσέγγιση απέναντι στα μοντέλα λέγοντάς τους συχνά: «Μπορώ να σε κάνω να πετύχεις ή να σε καταστρέψω».

Το μοντέλο Άντι Μουζ, που συμμετείχε στο show για δύο συνεχόμενες χρονιές, είπε στους Times ότι το 2007, όταν ήταν 19 χρονών, είχε απορρίψει πολλές φορές τα υπονοούμενα και τις πιέσεις του Ράζεκ απέναντί της, με συνέπεια να μην τη δεχτούν την επόμενη χρονιά.

AP 07111606694


H Άντι Μουζ, στην επίδειξη του 2007 (AP Photo/Evan Agostini)

Υπήρξαν επίσης καταγγελίες ότι ο Ράζεκ αρκετές φορές ζητούσε τα τηλέφωνα των μοντέλων όσο εκείνες ήταν με τα εσώρουχά τους.

«Αυτήν την κακομεταχείριση κανείς δεν την πήρε σοβαρά και αντιμετωπιζόταν ως κάτι φυσιολογικό. Ήταν σχεδόν σαν πλύση εγκεφάλου. Και όποιος προσπαθούσε να κάνει κάτι για αυτό, όχι μόνο δεν του έδιναν σημασία, αλλά τον τιμωρούσαν», είπε στην εφημερίδα η Κέισι Κρο Τέιλορ, πρώην υπάλληλος δημοσίων σχέσεων.

Αρκετοί υπάλληλοι επίσης παραπονέθηκαν για την απρεπή συμπεριφορά του και τα απαξιωτικά σχόλια που έκανε για τις γυναίκες.

Ο Ράζεκ αρνήθηκε όλους τους ισχυρισμούς, δηλώνοντας στους Times: «Οι κατηγορίες αυτές είναι αναληθείς. Είχα την τύχη να δουλέψω με πολλά μοντέλα παγκόσμιας κλάσης και σοβαρούς επαγγελματίες και νιώθω περήφανος για τον αμοιβαίο σεβασμό που έχουμε ο ένας για τον άλλον».

Εκπρόσωπος του ομίλου έβγαλε μια ανακοίνωση στην οποία λέει μεταξύ άλλων: «Προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε συνεχώς και να αναλαμβάνουμε ευθύνες. Λυπάμαι αν κάποιες φορές αυτό δεν κατέστη δυνατό».

Σύμφωνα με το κομμάτι των Times, αρκετά μοντέλα πόζαραν γυμνά για το φωτογράφο Ράσελ Τζέιμς, που εργαζόταν συχνά για τη φίρμα, και δεν πληρώνονταν για αυτές τις φωτογραφίσεις, ούτε τις κάλυπτε το συμβόλαιό τους. Ορισμένες από αυτές τις φωτογραφίες κυκλοφόρησαν στο βιβλίο του, «Angels» του 2014, το οποίο πωλείται αυτήν την στιγμή για 1000 δολάρια στην ιστοσελίδα του.

Ο δικηγόρος του Τζέιμς, Μάρτιν Σίνγκερ, απάντησε στους Times ότι όλες οι γυναίκες στο βιβλίο ενέκριναν την χρήση των φωτογραφιών τους και ότι τα μοντέλα δεν ήταν υποχρεωμένα να ποζάρουν για τον φωτογράφο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ