ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ρομάν Πολάνσκι: Δεν θα παραστεί στα βραβεία Σεζάρ - Σφοδρές διαμαρτυρίες για τις υποψηφιότητές του

Ρομάν Πολάνσκι: Δεν θα παραστεί στα βραβεία Σεζάρ - Σφοδρές διαμαρτυρίες για τις υποψηφιότητές του
AP Photo/Jarek Praszkiewicz

Με μια δήλωση, την οποία δημοσίευσε ο ίδιος πριν λίγες ώρες, ο Ρομάν Πολάνσκι ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να μην παρευρεθεί φέτος στα γαλλικά κινηματογραφικά βραβεία Σεζάρ για να «προστατεύσει την οικογένειά του».

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η Γαλλική Ακαδημία τιμώντας την ταινία του Ρομάν Πολάνσκι «Κατηγορώ…!» με 12 υποψηφιότητες στα βραβεία Σεζάρ και την ομαδική παραίτηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της, ο ίδιος ο Πολάνσκι με δήλωσή του ανακοίνωσε ότι δεν θα παρευρεθεί στην τελετή απονομής των βραβείων που θα διεξαχθεί σήμερα Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου.

Στη δήλωση αυτή εξηγεί ότι «για αρκετές μέρες πολλοί με ρωτούσαν αν θα παρευρεθώ στην τελετή απονομής των βραβείων Σεζάρ. Και τους απαντώ με μια ερώτηση “πώς θα μπορούσα να το κάνω;”» Η απόφασή του πάρθηκε, σύμφωνα πάντα με τον ίδιον, για να προστατεύσει τα μέλη της οικογένειάς του, τα οποία «δέχονται συνέχεια προσβολές και έχουν υποστεί ψυχικά τραύματα».

Όσον αφορά την παραίτηση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ακαδημίας ο Πολάνσκι λέει ότι «ο Τύπος και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσίασαν τις 12 υποψηφιότητές μας ως δώρα που μας πρόσφεραν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ακαδημίας. Αυτό είναι προσβολή για τη μυστική ψήφο των 4313 επαγγελματιών οι οποίοι από μόνοι τους αποφασίζουν τις υποψηφιότητες, αλλά και τους πάνω από 1.5 εκατομμύριο θεατές που πήγαν να δουν την ταινία».

Αναφορικά με τις κατηγορίες βιασμού που τον βαραίνουν, ο ίδιος για μια ακόμη φορά δήλωσε αθώος λέγοντας ότι «οι ακτιβιστές ανασύρουν αυτόν τον αριθμό των 12 γυναικών που υποτίθεται ότι κακοποίησα σεξουαλικά μισό αιώνα πριν» και καταλήγει λέγοντας ότι «πρόκειται για φαντασιώσεις αρρωστημένων μυαλών – ένα ψέμα το οποίο έχει ειπωθεί πάνω από 1000 φορές και έφτασε να μοιάζει σαν αλήθεια».

Η απόφαση του Πολάνσκι να μην παρευρεθεί στα βραβεία δεν θα σταματήσει αρκετούς να διαδηλώσουν κατά τη διάρκειά τους για τη στάση της Ακαδημίας απέναντι στο σκηνοθέτη. Απομένει να δούμε εάν η ταινία του θα κερδίσει κάποιο βραβείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ