ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ίντρις Έλμπα: Οι ρατσιστικές ταινίες δεν πρέπει να λογοκρίνονται, αλλά να αξιολογούνται

Ίντρις Έλμπα: Οι ρατσιστικές ταινίες δεν πρέπει να λογοκρίνονται, αλλά να αξιολογούνται
Matt Sayles/Invision for FIJI Water/AP Images

Ένας μαύρος ηθοποιός, πολύ ενεργός στο αντιρατσιστικό κίνημα, ο Ίντρις Έλμπα, έκανε μια μάλλον απρόσμενη δήλωση, λέγοντας ότι είναι κατά της λογοκρισίας και οι τανίες με ρατσιστικό περιεχόμενο θα έπερεπε να παίζονται ελεύθερα με ένα σύστημα αξιολόγησης και προειδοποίησης του κοινού. 

Ο Ίντρις Έλμπα είπε ότι το ρατσιστικό περιεχόμενο στις ταινίες και τις τηλεοπτικές σειρές πρέπει να συνοδεύεται από μια προειδοποίηση και ότι αντί για λογοκρισία πρέπει να δημιουργηθεί ένα σύστημα αξιολόγησης.

Η τοποθέτηση του Βρετανού ηθοποιού ήρθε μετά την απομάκρυνση ταινιών, όπως το Όσα Παίρνει Ο Άνεμος και σειρών από πλατφόρμες streaming, οι οποίες είχαν ή θεωρήθηκε ότι είχαν ρατσιστικό περιεχόμενο. Ο ίδιος υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα αξιολόγησης που θα προειδοποιεί τους θεατές ότι μία ταινία ή τηλεοπτική σειρά περιέχει ξεπερασμένες ή προσβλητικές απόψεις.

«Είμαι οπαδός της ελευθερίας του λόγου» δήλωσε ο Έλμπα στο Radio Times. «Αλλά το θέμα της ελευθερίας του λόγου είναι ότι κάτι μπορεί να μην είναι κατάλληλο για όλους. Γι' αυτό θα έπρεπε να έχουμε ένα σύστημα αξιολόγησης», είπε και εξήγησε οτι έχει στο μυαλό του κάτι σαν αυτό που αφορά την καταλληλότητα των προγραμμάτων με βάση την ηλικία.

«Για να διακωμωδήσεις την αλήθεια, πρέπει να ξέρεις την αλήθεια. Αντιστοίχως, για να λογοκρίνεις ρατσιστικά θέματα σε μια εκπομπή, νομίζω ότι οι θεατές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι έκαναν τις εκπομπές μ' αυτόν τον τρόπο σε μια άλλη εποχή, με άλλα δεδομένα και γιατί το έκαναν» είπε και συνέχισε:

«Από σεβασμό για την εποχή μας και το κίνημα υπέρ της ισότητας, οι έχοντες τα αρχεία αφαιρούν κομμάτια νομίζοντας ότι είναι ακατάλληλα γι αυτήν την περίοδο... Προσωπικά νομίζω, ότι για να πάμε μπροστά οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι η ελευθερία του λόγου είναι αποδεκτή και το κοινό θα πρέπει απλώς να γνωρίζει τι περιέχει αυτό που βλέπει».

«Δεν πιστεύω στη λογοκρισία. Πιστεύω ότι πρέπει να λέμε αυτό που θέλουμε να πούμε. Διότι, τελικά, είμαστε οι δημιουργοί ιστοριών», κατέληξε ο ηθοποιός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ