ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«Τα δάση των πόλεων»: Οι τοιχογραφίες που απορροφούν τη ρύπανση της ατμόσφαιρας

«Τα δάση των πόλεων»: Οι τοιχογραφίες που απορροφούν τη ρύπανση της ατμόσφαιρας
Facebook

Μια τοιχογραφία στη Βαρσοβία κάνει τον κοσμο όχι μόνο ομορφότερο, αλλά και καθαρότερο, καθώς τα ειδικά χρώματα με τα οποία είναι φτιαγμένη, απορροφούν την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Το πρότζεκτ στο οποίο εντάσσεται η συγκεκριμένη τοιχογραφία είναι παγκόσμιο και μέχρι στιγμής έχουν δημιουργηθεί παρόμοιες τοιχογραφίες σε αρκετές πόλεις του κόσμου.

Οι Πολωνοί καλλιτέχνες Ντάβιντ Ρίσκι και Μάτσεκ Πόλακ δημιούργησαν την τοιχογραφία στην πρωτεύουσα της χώρας τους, με στόχο το αποτέλεσμα να μην είναι μόνον αισθητικά όμορφο αλλά και φιλικό στο περιβάλλον. Το καλλιτεχνικό όραμά τους υλοποιήθηκε από το Good Looking Studio με χρήση ειδικής βαφής η οποία μειώνει την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ο Ρίσκι εστίασε στα αρχιτεκτονικά στοιχεία ενώ ο Πόλακ ανέλαβε τα μοτίβα της φύσης που ρέουν στην όψη του κτηρίου. Συνδυάζοντας τις δεξιότητές τους, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια αρμονική και ισόρροπη σύνθεση που απηχεί το σλόγκαν της καμπάνιας: «Create Together for Tomorrow» - «Ας Δημιουργήσουμε Σήμερα για το Αύριο».

Τα δάση των πόλεων

Το δημόσιο αυτό έργο τέχνης εντάσσεται στο πρότζεκτ Converse City Forests και η φωτοκαταλυτική βαφή που χρησιμοποιήθηκε σε αυτό ενεργοποιείται από το φως για να αποσυνθέσει τους ατμοσφαιρικούς ρύπους και να τους μετατρέψει σε ακίνδυνα νιτρικά άλατα, βελτιώνοντας την ποιότητα του αέρα.

Στόχος του πρότζεκτ είναι η «φύτευση» δέντρων σε περιοχές στις οποίες αυτά δεν υπάρχουν. Η γιγαντιαία τοιχογραφία στη Βαρσοβία βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, δίπλα στον πολυσύχναστο σταθμό του μετρό Politechnika και εκτιμάται ότι έχει ισχύ καθαρισμού της ατμόσφαιρας όση έχουν 780 δέντρα!

Η πρωτοβουλία, την οποία οργανώνει και χρηματοδοτεί η γνωστή εταιρεία αθλητικών ειδών, έχει ήδη δημιουργήσει δημόσια τέχνη η οποία ισοδυναμεί με την ευεργετική παρουσία 4.894 δέντρων.

Παρόμοιες αστικές παρεμβάσεις έχουν γίνει στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, στη Λίμα του Περού, στη Μπογκοτά της Κολομβίας και αλλού.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ