ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Sesame Street: Δύο νέες κούκλες εστιάζουν στο δράμα των προσφυγόπουλων Ροχίνγκια

Sesame Street: Δύο νέες κούκλες εστιάζουν στο δράμα των προσφυγόπουλων Ροχίνγκια

Η δημοφιλέστατη σειρά Sesame Street μάς γνωρίζει τα δύο νέα μέλη της: Η Νουρ και ο Αζίζ είναι δύο προσφυγόπουλα Ροχίνγκια που ζουν σε στρατόπεδο προσφύγων στο Μπαγκλαντές.

«Γνωρίστε τη Νουρ και τον Αζίζ - τις δύο 6χρονες κούκλες που τους αρέσουν τα παιχνίδια και ζουν σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στο Μπαγκλαντές. Στο πλαίσιο του ανθρωπιστικού προγράμματος Play to Learn του @SesameWorkshop, οι Νουρ και Αζίζ θα είναι μέρος ενός νέου εκπαιδευτικού περιεχομένου για την υποστήριξη παιδιών και οικογενειών που πλήττονται από την προσφυγική κρίση των Ροχίνγκια», αναφέρεται σε ανάρτηση του Sesame Street στο Twitter.

Τα παιδιά των Ροχίνγκια ζουν στον πολυπληθέστερο καταυλισμό προσφύγων στον κόσμο, με πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να σωθούν από τη βία και τις εναντίον τους διώξεις στη Μιανμάρ.

Ο λαός των Ροχίνγκια είναι ένας άπατρις λαός από την πολιτεία Ρακίν της Μιανμάρ. Η πλειοψηφία των Ροχίνγκια είναι μουσουλμάνοι, ενώ ένα μικρό ποσοστό είναι Ινδουιστές.

Οι Ροχίνγκια έχουν υποστεί στρατιωτικές διώξεις το 1978, 1991–1992, 2012, 2015, 2016–2017 και ιδιαίτερα το 2017-2018, στην οποία το μεγαλύτερο μέρος των Ροχίνγκια στην Μιανμάρ διώχθηκε από τη χώρα και κατέφυγε στο Μπανγκλαντές.

Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ περιέγραψαν τη δίωξη τους από τη Μιανμάρ ως εθνοκάθαρση. Οι Ροχίνγκια στερούνται ιθαγένειας βάσει του νόμου περί ιθαγένειας της Μιανμάρ του 1982.

«Αν μπορούμε να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά να ξεκινήσουν σωστά, να μπορούν να αναπτυχθούν, τότε έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν αργότερα», δήλωσε η Σέρι Γουέστιν πρόεδρος του τομέα κοινωνικού αντίκτυπου της Sesame Workshop.

Στόχος είναι η σειρά «Sesame Street», μαζί με τους συνεργάτες της, να παράσχουν στα παιδιά τα βασικά μαθηματικά και τις δεξιότητες ανάγνωσης.

Τα τελευταία τρία χρόνια, η Sesame Workshop και η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) έλαβαν δύο επιχορηγήσεις των 100 εκατομμυρίων δολαρίων -μία από το Ίδρυμα MacArthur και μία από το Ίδρυμα LEGO- για να δημιουργήσουν νέους τρόπους εξασφάλισης εκπαίδευσης σε παιδιά που μεγαλώνουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς στη Συρία και στο Μπαγκλαντές.

«Η Νουρ και ο Αζίζ δεν μοιράζονται μόνο παρόμοιες εμπειρίες με πολλά από τα παιδιά που βρίσκονται σε κρίση, αλλά και θα τα βοηθήσουν να ξεπεράσουν το τραύμα και το άγχος και να οικοδομήσουν ανθεκτικότητα, ενώ συμμετέχουν σε διασκεδαστικές μαθησιακές δραστηριότητες βασισμένες στο παιχνίδι», ανέφερε η Sara Bouchie από το Ίδρυμα LEGO.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ