ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«12 Πίθηκοι»: Πώς ο Τομ Κρουζ έχασε τον πρωταγωνιστικό ρόλο από τον Μπραντ Πιτ

«12 Πίθηκοι»: Πώς ο Τομ Κρουζ έχασε τον πρωταγωνιστικό ρόλο από τον Μπραντ Πιτ
imdb

Πριν από 25 χρόνια, στις 5 Ιανουαρίου 1996, έκανε πρεμιέρα μια από τις σημαντικότερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας, οι «12 Πίθηκοι» του Τέρι Γκίλιαμ, η ταινία που χάρισε στον Μπραντ Πιτ την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ Β' Ανδρικού ρόλου.

Ο Γκίλιαμ, σε συνέντευξή του αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, ότι αρχικά τού είχε προταθεί ο Τομ Κρουζ για το ρόλο, αλλά εκείνος τον απέρριψε. Όπως και το Νίκολας Κέιτζ, ο οποίος του ζήτησε να πάρει το ρόλο. «Υπήρχε πίεση να κλείσω κάποιον μεγάλο σταρ για την ταινία. Τότε ήμουν πολύ hot και «σκοτωνόντουσαν» να δουλέψουν μαζί μου», είποε ο Γκίλιαμ, ο οποίος λίγο πριν τους «12 Πιθήκους» είχε κάνει μεγάλη επιτυχία -ποιοτικά και εμπορικά- με το «Βασιλιά της Μοναξιάς» (The Fisher King).

Τελικά ο Γκίλιαμ αποφάσισε να δουλέψει με τον Μπρους Γουίλις και τον Μπραντ Πιτ, κάτι που δεν έκανε τη ζωή του και πάρα πολύ εύκολη, όπς παραδέχεται ο ίδιος. «Δεν ήμουν θαυμαστής του Μπρους Γουίλις. Όμως, μιλήσαμε και τελικά με κέρδισε. Ήταν έξυπνος και είχε χιούμορ. Του εξήγησα όμως τους προβληματισμούς μου για την έκφραση του προσώπου του. Μισούσα αυτό το τύπου Ντόναλντ Τραμπ κατσούφιασμα που κάνει με το στόμα του», είπε ο σκηνοθέτης.

Με τον Μπραντ Πιτ, από την άλλη, είχε μια πολύ διαφορετική αγωνία: Αν θα τα κατάφερνε να ανταποκριθεί στον πολύ απαιτητικό ρόλο.

«Ο Μπραντ ήρθε στο Λονδίνο και κυνήγησε, στην αρχή, το ρόλο του Μπρους. Αποφάσισα να του δώσω τον β' ρόλο αλλά ήμουν πάρα πολύ φοβισμένος: θα τα κατάφερνε; Κανείς μας δεν είχε δει ακόμη τότε μία τέτοια πτυχή του ταλεντου του».

Στην πραγματικότητα, καταλήγει ο σκηνοθέτης, ο ίδιος είχε ονειρευτεί ένα πολύ διαφορετικό καστ για την ταινία του: «Εγώ ήθελα χρόνια να δουλέψω με τον Νικ Νόλτε. Εκείνον έβλεπα για τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Και τον Τζεφ Μπρίτζες για το ρόλο του Μπραντ Πιτ...», λέει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ