ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Οι ταινίες της εβδομάδας 26/08 - 01/09 (trailers)

Οι ταινίες της εβδομάδας 26/08 - 01/09 (trailers)

Για την τελευταία κινηματογραφική εβδομάδα του Αυγούστου, μια πολυαναμενόμενη ελληνική πρεμιέρα, μερικές αξιόλογες νέες ταινίες και βέβαια τρία αριστουργήματα σε επανέκδοση.

Candyman, Νία ΝταΚόστα

Το «πνευματικό σίκουελ» της ταινίας του Κλάιβ Μπάρκερ ακολουθεί τον Άντονι ΜακΚόι, έναν καλλιτέχνη ο οποίος μετακομίζει μαζί με την σύντροφό του στην υποβαθμισμένη περιοχή Καμπρίνι Γκριν στο Σικάγο, ψάχνοντας για την χαμένη του έμπνευση. Και τη βρίσκει στο πρόσωπο του Candyman, ενός τοπικό αστικού μύθου (ή μήπως όχι;), με τον οποίο φαίνεται να έχει μια πιο βαθιά σύνδεση.

Σε σενάριο του Τζόρνταν Πίλ.

Bacurau, Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιου, Ζουλιάνο Ντορνέλες

Μερικά χρόνια από σήμερα… Το Μπακουράου, ένα μικρό χωριό στη φτωχή επαρχία της Βραζιλίας, θρηνεί τον χαμό της μητριάρχη του, της Καρμελίτα, η οποία έφυγε πλήρης ημερών στα 94 της χρόνια. Μέρες μετά, οι κάτοικοι συνειδητοποιούν ότι η κοινότητά τους έχει εξαφανιστεί από τους περισσότερους χάρτες. Το σήμα χάνεται από τα κινητά τηλέφωνα, παράξενοι επισκέπτες κάνουν την εμφάνισή τους και ένας αδιόρατος κίνδυνος καραδοκεί όχι πολύ μακριά…

Βραβείο Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών του 2019.

Ταξίδι Μέσα από τη Μνήμη (Reminiscence), Λίζα Τζόι

Ο Νικ Μπάνιστερ (Χιού Τζάκμαν), ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ που ξέρει να ανιχνεύει το μυαλό, βοηθάει τους πελάτες του να ανακτήσουν τις χαμένες μνήμες του παρελθόντος. Ζει στις παρυφές της ακτής του Μαϊάμι, που βυθίζεται κάτω από το νερό, και η ζωή του μέλλει να αλλάξει για πάντα όταν αναλαμβάνει μία νέα πελάτισσα, τη Μέι (Ρεμπέκα Φέργκιουσον). Μία απλή υπόθεση εξαφάνισης καταλήγει σε επικίνδυνη εμμονή. Όταν ο Μπάνιστερ παλεύει να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης της Μέι, βρίσκεται αντιμέτωπος με μία βίαιη συνομωσία. Έχει έρθει η ώρα να δώσει απάντηση σε ένα από τα πιο κρίσιμα ερωτήματα της ζωής: μέχρι πού θα έφτανε κάποιος για να κρατήσει κοντά του αυτούς που αγαπά;

Ο Άνθρωπος του Θεού (Man of God), Γελένα Πόποβιτς

Η δημοτικότητα του Αγίου Νεκτάριου, τότε Μητροπολίτη Πενταπόλεως, προκαλεί τη ζηλοφθονία ορισμένων κληρικών στην Αλεξάνδρεια. Από φόβο ότι θα γίνει ο επόμενος Πατριάρχης Αλεξανδρείας, μέρος του κλήρου τον δυσφημίζει με αποτέλεσμα να εκδιωχθεί από την Αίγυπτο. Στην Αθήνα πια, χάρη στην εξελιγμένη παιδαγωγική του τακτική, γίνεται ξακουστός και κοσμαγάπητος και την ίδια εποχή επιδίδεται σε σπουδαίο συγγραφικό έργο. Ο φόρτος εργασίας, όμως, τον καταπονεί και αποφασίζει να αποσυρθεί στην Αίγινα, όπου ξαναχτίζει ένα ερειπωμένο μοναστήρι με τα ίδια του τα χέρια, το οποίο χάρη στη φήμη του, μεγαλώνει. Η Μονή, όμως, δεν αναγνωρίζεται ποτέ, ενώ ο Άγιος Νεκτάριος κατηγορείται άδικα για ανηθικότητα. Στο Αρεταίειο νοσοκομείο, λίγο μετά το θάνατό του, θα κάνει το τελευταίο του θαύμα.

Διεθνής παραγωγή γυρισμένη στην Ελλάδα.

Ο Άνθρωπος Ελέφαντας (The Elephant Man), Ντέιβιντ Λιντς

Στην Αγγλία του 19ου αιώνα ένας γιατρός ανακαλύπτει τον «Άνθρωπο Ελέφαντα», έναν εντελώς παραμορφωμένο άντρα, ο οποίος πάσχει από μια πολύ σπάνια ασθένεια. Θα τον περιθάλψει, αλλά ο άνθρωπος που τον είχε υπό την κηδεμονία του θα τον απαγάγει στη Γαλλία, όπου θα τον περιφέρει σαν δημόσιο θέαμα.

Οκτώ υποψηφιότητες για Όσκαρ. Σε επανέκδοση με νέες ψηφιακές κόπιες.

Τρία Χρώματα: Η Λευκή Ταινία (Trois Couleurs: Blanc), Κριστόφ Κισλόφσκι

Ο Κάρολ, ένας Πολωνός κομμωτής, χωρίζει από την όμορφη Γαλλίδα σύζυγό του και καταλήγει στους δρόμους του Παρισιού, χωρίς χρήματα και διαβατήριο. Όλα φαίνονται χαμένα μέχρι που με τη βοήθεια ενός συμπατριώτη του και μιας... βαλίτσας, καταφέρνει να γυρίσει πίσω στη Βαρσοβία, αποφασισμένος να αποκτήσει χρήματα με κάθε μέσο, ώστε να θέσει σε εφαρμογή ένα απίθανο σχέδιο εκδίκησης.

Η δεύτερη ταινία της «Τριλογίας των Χρωμάτων» του Κριστόφ Κισλόφσκι, σε επανέκδοση με νέες ψηφιακές κόπιες.

M.A.S.H., Ρόμπερτ Όλτμαν

Κατά τη διάρκεια του Πολέμου στην Κορέα, το 1951, οι Ντιουκ Φόρεστ (Τομ Σκέριτ) και Χώκαϊ «Ανοιχτομάτης» Πιρς (Ντόναλντ Σάδερλαντ) δυο νεαροί χειρουργοί σε κινητό νοσοκομείο, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την καθημερινή φρίκη του πολέμου υιοθετώντας ένα διαφορετικό τρόπο ζωής. Έχοντας στο πλάι τους τον μυστηριώδη χειρουργό θώρακος, Τζον ΜάκΙνταϊρ «το καμάκι» (Έλλιοτ Γκουλντ), βιώνουν μια σειρά επεισοδίων όπως τον αγώνα ποδοσφαίρου με μια άλλη στρατιωτική μονάδα, το ταξίδι στο Τόκιο για να χειρουργήσουν το γιο ενός γερουσιαστή και να παίξουν γκολφ και την ανακάλυψη ότι η αδελφή προϊσταμένη, Μάργκαρετ Χούλιχαν (Σάλι Κέλερμαν), είναι φυσική ξανθιά που δείχνουν ότι ακόμη και μέσα στη λαίλαπα του πολέμου, υπάρχει χώρος για χαμόγελο και χιούμορ.

Χρυσός Φοίνικας στο Φεστιβάλ Καννών, Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου. Σε επανέκδοση με νέες ψηφιακές κόπιες.

Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Μέρες (Around the World in 80 Days), Σαμιουέλ Τουρνέ

Ο Πασπαρτού είναι ένας σκιουροπίθηκος που ονειρεύεται να γίνει εξερευνητής. Μία μέρα και τελείως τυχαία συναντά τον Φιλέα, έναν βάτραχο που ζει ανέμελα την ζωή του και έχει στοιχηματίσει ότι μπορεί να γυρίσει τον κόσμο σε 80 ημέρες. Αν τα καταφέρει θα κερδίσει ένα πολύ μεγάλο έπαθλο. Ο Πασπαρτού βλέποντας το όλο εγχείρημα σαν την μοναδική του ευκαιρία να γυρίσει τον κόσμο, σαλπάρει με τον νέο του φίλο σε μία τρελή και αστεία περιπέτεια, γεμάτη ανατροπές και εκπλήξεις.

Η ταινία θα προβάλλεται μεταγλωττισμένη στα ελληνικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ