ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Οι ταινίες της εβδομάδας 09/09 - 15/09 (trailers)

Οι ταινίες της εβδομάδας 09/09 - 15/09 (trailers)
imdb

Η δεύτερη κινηματογραφική εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, και καθώς μάλλον τα θερινά βαίνουν προς την ολοκλήρωση του φετινού τους κύκλου, στις αίσθουσες βγαίνουν όλο και περισσότερες νέες ταινίες, χωρίς ωστόσο να λείπουν και οι πολύ ενδιαφέρουσες επανεκδόσεις.

Οι Εκκεντρικοί (Riders of Justice), Άντερς Τόμας Γιένσεν

Κάποιος κλέβει ένα ποδήλατο, ένα αυτοκίνητο δεν παίρνει μπροστά, κάποια επιβιβάζεται σε ένα τρένο που κανονικά δεν θα έπαιρνε, κάποιος επιβάτης δίνει τη θέση του σε μια άγνωστη: μια σειρά από συμπτώσεις που όμως αποκτούν άλλο νόημα όταν συμβεί ένα θανάσιμο ατύχημα στο τρένο αυτό.

Ανάμεσα στα θύματα του δυστυχήματος είναι και η γυναίκα του στρατιωτικού Μάρκους, ο οποίος, μόλις πληροφορείται τι συνέβη, επιστρέφει στην πατρίδα του και την έφηβη κόρη του για να αντιμετωπίσουν μαζί την απώλειά τους. Στα μάτια του Μάρκους αρχικά το δυστύχημα μοιάζει να ήταν απλώς μια κακή στιγμή - μέχρι που κάνει την εμφάνισή του ο Ότο, ένας άλλος επιβάτης του τρένου που παθιάζεται με τη μελέτη των πιθανοτήτων και των συμπτώσεων, μαζί με δύο εκκεντρικούς του συναδέλφους, τον Λέναρτ και τον Εμεντάλερ. Ο Ότο είναι πεπεισμένος ότι δεν επρόκειτο καν για ατύχημα και ότι κάποιος ήταν πίσω από όλα αυτά. Καθώς τα υποτιθέμενα στοιχεία συσσωρεύονται, ο Μάρκους αρχίζει να υποψιάζεται ότι το συμβάν ίσως ήταν μια προσεκτικά ενορχηστρωμένη δολοφονία, με τη γυναίκα του να είναι μια τυχαία παράπλευρη απώλεια…

Ή μήπως αυτή η ομάδα από ακραία δυσλειτουργικούς άνδρες μπερδεύει απλές συμπτώσεις για σημάδια εκεί που δεν υπάρχουν και μπλέκει εκεί που δεν θα έπρεπε;

Ταξίδι στην Κριμαία (Evge), Ναριμάν Αλίεβ

Ένας πατέρας κι ο γιος από οικογένεια τατάρων της Κριμαίας Τατάρ μεταφέρουν το σώμα του νεκρού μεγαλύτερου γιου και αδελφού τους αντίστοιχα από το Κίεβο για να τον θάψουν πίσω στον τόπο του.

Επίσημη συμμετοχή στο τμήμα Un Certain Regard του φεστιβάλ των Καννών.

Αυτά που Λέμε κι Αυτά που Κάνουμε (Les Choses qu'on Dit, les Choses qu'on Fait), Εμανουέλ Μουρέ

Ένα όμορφο σπίτι στην εξοχή. Ένα αγαπημένο ζευγάρι, ο Φρανσουά και η Νταφνέ που περιμένουν το πρώτο τους παιδί, αλλά πριν από αυτό, αναμένουν την επίσκεψη του Μαξίμ, εξαδέλφου του Φρανσουά. Όμως ο οικοδεσπότης θα πρέπει να επιστρέψει εσπευσμενα πίσω στην πόλη, για καλύψει έναν συνάδελφό του που αρρώστησε, και η Νταφνέ θα αναλάβει εκείνη την φιλοξενία του Μαξίμ, μέχρις ότου ο Φρανσουά επιστρέψει.

Οι δυο του τους δεν έχουν γνωριστεί ξανά, αλλά στην διάρκεια των λίγων ημερών που θα περάσουν μαζί, θα ανοίξουν την καρδιά τους ο ένας στον άλλο και θα αφηγηθούν παλιές ιστορίες ερωτικής απογοήτευσης ή ευτυχίας, σαν να ήξερε ο ένας τον άλλο από παλιά. Κι αυτές οι ιστορίες θα τους φέρουν ακόμη πιο κοντά, ίσως μάλιστα λίγο πιο κοντά απ΄όσο θα έπρεπε.

Best Sellers, Λίνα Ρέσλερ

Ένας γκρινιάρης, αλλόκοτος και συνταξιούχος συγγραφέας συμμετέχει με μεγάλη απροθυμία σε μία τελευταία περιοδεία βιβλίου, προκειμένου να βοηθήσει έναν μικρό εκδοτικό οίκο.

Επίσημη συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου.

Ο Πράσινος Ιππότης (The Green Knight), Ντέιβιντ Λόουερι

Βασισμένο σε μύθο του 14ου αιώνα, το «The Green Knight» αφηγείται την ιστορία του Σερ Γκάουεν ανιψιού του Βασιλιά Αρθούρου ο οποίος είναι αποφασισμένος να αντιμετωπίσει τον Πράσινο Ιππότη, ένα τεράστιο πλάσμα με πράσινο δέρμα που δοκιμάζει την δύναμη και την αποφασιστικότητα των γενναίων ανδρών.

Ο Σερ Γκάουεν θα αναμετρηθεί με φαντάσματα, κλέφτες και δολοπλόκους σε ένα ταξίδι που θα καθορίσει την ύπαρξή του και θα αποδείξει την αξία του στα μάτια της οικογένειάς του και του βασιλείου του και θα τον φέρει αντιμέτωπο με την μεγαλύτερη πρόκληση που ένας άντρας αντιμετώπισε ποτέ.

Ο Shang-Chi και ο Θρύλος των Δέκα Δαχτυλιδιών (Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings), Ντέστιν Ντάνιελ Κρέτον

O νεαρός Σανγκ-Τσι ζει στο Σαν Φρανσίσκο και δουλεύει σαν παρκαδόρος, μέχρι που μία ομάδα εκτελεστών τού κλέβει το μενταγιόν που του είχε δώσει η μητέρα του όταν ήταν μικρός.

Μαζί με την κολλητή του Κέιτι, ξεκινάει ένα ταξίδι μέχρι το Μακάου για να προειδοποιήσει τη αδελφή του Ξιαλίνγκ για τον κίνδυνο που πρόκειται να βρει και την ίδια. Ο Σανγκ-Τσι, που έχει πια μπλέξει στα δίχτυα της μυστηριώδους και επικίνδυνης κλίκας των Δέκα Δαχτυλιδιών με επικεφαλής τον αποξενωμένο πατέρα του, καλείται να αντιμετωπίσει το παρελθόν του.

Το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel επιστρέφει.

Η Τροτέζα (Irma la Douce), Μπίλι Γουάιλντερ

Σε μια κακόφημη συνοικία του Παρισιού, ο αστυνόμος Νεστόρ συλλαμβάνει τις τροτέζες της περιοχής, ώσπου μια μέρα ξαφνικά απολύεται. Άνεργος πια, ερωτεύεται τη γλυκιά Ίρμα, μια περήφανη και όμορφη τροτέζα, την οποία για να την κερδίσει αποφασίζει να γίνει ο προστάτης της. Σύντομα όμως, αρχίζει να ζηλεύει παράφορα τους πελάτες της και απελπισμένος καταστρώνει ένα σχέδιο να την κρατήσει για τον εαυτό του και παράλληλα να την αφήσει να συνεχίσει το επάγγελμά της. Έτσι, μεταμφιέζεται σε έναν πλούσιο και εκκεντρικό Άγγλο λόρδο, που πληρώνει την Ίρμα για να είναι ο μοναδικός πελάτης της.

Σε επανέκδοση με νέες ψηφιακές κόπιες.

Οι Εραστές του Αρκτικού Κύκλου (Los Amantes del Círculo Polar), Χούλιο Μέντεμ

Ένα αγόρι και ένα κορίτσι γνωρίζονται στο σχολείο και ερωτεύονται χωρίς να ξέρει ο ένας για τις προθέσεις του άλλου. Η μητέρα του ενός συνάπτει σχέση με τον πατέρα της άλλης, παντρεύονται και ξαφνικά μένουν κάτω από την ίδια στέγη σαν αδέρφια. Τα χρόνια περνάνε, μεγαλώνουν, οι δρόμοι χωρίζουν αλλά οι συμπτώσεις, η μοίρα, ή το τυχαίο είναι αυτά που τους φέρνουν μαζί και τους χωρίζουν.

Μέχρι την τελική σύμπτωση που θα ολοκληρώσει τη διαδρομή τους, κάπου στη Φινλανδία, κοντά στον αρκτικό κύκλο.

Σε επανέκδοση με νέες ψηφιακές κόπιες.

Η Επαφή (The Touch), Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

Σε μια μικρή σουηδική πόλη ένα τυπικό αστικό ζευγάρι ζει ήσυχα τη ζωή του χωρίς πολλές διακυμάνσεις και εκπλήξεις. Αυτή είναι νοικοκυρά και μητέρα τριών παιδιών, και αυτός είναι γιατρός. Η οικογενειακή τους ηρεμία διαταράσσεται όταν γίνονται φίλοι με έναν αμερικανοεβραίο αρχαιολόγο, που εργάζεται στην ανασκαφή μια παλιάς εκκλησίας.

H μοναδική αγγλόφωνη ταινία του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Σε επανέκδοση με νέες ψηφιακές κόπιες.

Μη Zητάς Aνθρώπινη Aγάπη (Belyy Bim Chernoe ukho), Στανισλάβ Ροστρόσφκι

Ένα μικρό λευκό σέτερ με μαύρο αυτάκι μένει άστεγο λόγω ασθένειας του αφεντικού του. Ο Ιβάν Ιβάνοβιτς, ένας γηραιός άντρας που λατρεύει τη φύση, υιοθετεί το κουταβάκι, παρότι το μαύρο αυτί υποδηλώνει πως δεν είναι καθαρόαιμο. Ο Ιβάν το ονομάζει Μπιμ και το παίρνει συχνά στις εξοχή για το κυνήγι. Όταν ο άντρας αρχίζει να έχει προβλήματα στην καρδιά κι όταν αυτά χειροτερεύουν, πηγαίνει σε νοσοκομείο. Ο Μπιμ δεν μπορεί να περιμένει τον άνθρωπο που τον φροντίζει και ξεκινάει μόνος του να τον βρει.

Υποψηφιότητα για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, Χρυσή Σφαίρα στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ