ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Μετάλλαξη Όμικρον: Η αβεβαιότητα χτυπάει ξανά τους κινηματογράφους

Μετάλλαξη Όμικρον: Η αβεβαιότητα χτυπάει ξανά τους κινηματογράφους
ΑP Photo

Η σταδιακή επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού μάς πηγαίνει «πίσω» σε όλους τους τομείς, με νέα μέτρα να ανακοινώνονται διαρκώς και αβεβαιότητα για τα όσα θα συμβούν με το τέλος της εορταστικής περιόδου.

Φυσικά, ο κινηματογράφος, όπως και όλα τα μαζικά θεάματα, είναι από τους τομείς που μπαίνουν πρώτοι σε αβεβαιότητα, αναβολές, ματαιώσεις και καθυστερήσεις.

Στο Βέλγιο τα σινεμά θα κλείσουν για πέντε εβδομάδες, ξεκινώντας από τις 26 Δεκεμβρίου. Είναι η τρίτη φορά που τα σινεμά κλείνουν στη χώρα. Κλειστά είναι τα σινεμά και στη Δανία, ενώ περιορισμοί υπάρχουν και στην Ιρλανδία, όπου οι αίθουσες κλείνουν στις 8 το βράδυ.

Στην Ελλάδα το μόνο που έχει ανακοινωθεί είναι ότι μετά τις γιορτές θα υπάρξουν περιορισμοί στο ωράριο διασκέδασης, χωρίς να γνωρίζουμε ακόμη αν και πώς αυτό θα επηρεάσει και τις κινηματογραφικές αίθουσες.

Τα γυρίσματα του πέμπτου κύκλου του «The Crown» σταμάτησαν νωρίτερα για τις γιορτές προκειμένουν να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας.

Το Φεστιβάλ του Ρότερνταμ που ήταν προγραμματισμένο να γίνει κανονικά με φυσική παρουσία στα τέλη του Ιανουαρίου, ανακοίνωσε ότι και φέτος θα διεξαχθεί online, καθώς η Ολλανδία βρίσκεται ήδη σε καθεστώς lockdown, με επίσης κλειστούς κινηματογράφους, μέχρι και τις 14 Ιανουαρίου.

Στις ΗΠΑ τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Ακυρώθηκαν τα Governors Awards, τα τιμητικά βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας, η τελετή των Critics Choice Awards αναβλήθηκε, τα βραβεία της Ένωσης Κριτικών της Νέας Υόρκης και του Hollywood Critics Association μετατέθηκαν για αργότερα, η τελετή των βραβείων του Palm Springs Festival ακυρώθηκε. Και αυτό ίσως να είναι μόνο η αρχή, καθώς οι εξελίξεις θα προκαλέσουν ντόμινο νέων αναβολών και ακυρώσεων.

Όλα δείχνουν πλέον αβέβαια για το Φεστιβάλ του Βερολίνου που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί το Φεβρουάριο, αλλά και την 94η τελετή απονομής των βραβείων όσκαρ, που είναι προγραμματισμένη γιατις 27 Μαρτίου στο Λος Άντζελες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ