ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ο «Μάγος του Οζ», το μυστήριο με το φόρεμα της Τζούντι Γκάρλαντ και μια δημοπρασία που δεν έγινε

Ο «Μάγος του Οζ», το μυστήριο με το φόρεμα της Τζούντι Γκάρλαντ και μια δημοπρασία που δεν έγινε

Το φόρεμα που φορούσε η Τζούντι Γκάρλαντ στην ταινία «Ο Μάγος του Οζ» επρόκειτο να βγει γράψει ιστορία χτες Τρίτη 24 Μαΐου, καθώς θα έβγαινε σε δημοπρασία και οι εκτιμήσεις ανέβαζαν την αξία του στο 1,2 εκατομμύριο δολάρια.

Τελικά, γράφει ιστορία με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο: Ένας δικαστής σταμάτησε τη δημοπρασία -που θα γινόταν από τον οίκο Bonhams στο Λος Άντζελες- έως ότου αποσαφηνιστεί σε ποιον ανήκει πραγματικά το φόρεμα.

Το φόρεμα έδωσε στον οίκο Bonhams το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Ουάσινκτον, ελπίζοντας ότι με τα χρήματα θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ένα νέο πρόγραμμα υποκριτικής.

Όμως, ιδιοκτήτης του φορέματος υπήρξε στο παρελθόν ένας καθολικός ιερέας, ο Γκίλμπερτ Χάρτκε, ο οποίος είχε ιδρύσει και το τμήμα κινηματογράφου του πανεπιστημίου. Με το θάνατό του, το φόρεμα έμεινε στη σχολή.

Η ανηψιά του Χάρτκε, Μπάρμπαρα, 81 ετών σήμερα, έχει άλλη άποψη και στις αρχές του μήνα έκανε αγωγή στο Πανεπιστήμιο, με την οποία ζητούσε να σταματήσει η δημοπρασία καθώς το φόρεμα ανήκει στην ίδια ως κοντινότερη συγγενή του εκλειπόντος ιερέα. Και κέρδισε, καθώς ο δικαστής σταμάτησε τη δημοπρασία, προς ώρας τουλάχιστον.

@Bonhams Los Angeles

Το δικαστήριο δεν έχει εξετάσει ακόμη σε βάθος την υπόθεση και μελετάει τα στοιχεία που κατέθεσε η Χάρτκε. Το Πανεπιστήμιο, από την πλευρά του, λέει ότι ο ιερέας άφησε στο Ίδρυμα το φόρεμα, όπως και μια μπλούζα που φορουσε η Γκάρλαντ μέσα από αυτό.

Οι περιπέτειες ενός φορέματος

Κανείς δεν ξέρει πώς ακριβώς έφτασε το φόρεμα στα χέρια του ιερέα.

Κατά μια εκδοχή εκείνος το αγόρασε όταν η MGM καθάρισε τις αποθήκες της και πούλησε τα κοστούμια που βρίσκονταν σε αυτές. Κατά μια άλλη, του το έδωσε η μερσέντες ΜακΚέμπριτζ, φίλη της Γκάρλαντ και φοιτήτρια στη δραματική σχολή του Πανεπιστημίου.

Υπάρχει και μια φωτογραφία του ιερέα και της ΜακΚέμπριτζ μαζί με το φόρεμα, πάνω στην οποία στηρίζει τις διεκδικήσεις της η Χέρτκε.

Το Πανεπιστήμιο από την πλευρά του επικαλείται μαρτυρίες άλλων συγγενών του ιερέα, οι οποίοι λένε ότι εκείνος «θα ήθελε να μείνει το φόρεμα στο Πανεπιστήμιο».

Επίσης, οι δικηγόροι του Πανεπιστημίου λένε ότι καθώς ο Χάρτκε ήταν του Δομινικανού τάγματος, είχε ορκιστεί να παραμείνει φτωχός και άρα δεν είχε προσωπική περιουσία. Ανάμεσα στα δικά τους στοιχεία είναι ένα δημοσίευμα του 1979, σύμφωνα με το οποίο ο ιερέας λόγω της θέσης του στη σχολή δεχόταν πολλά δώρα από ανθρώπους του θεάματος, αλλά τα δώριζε με τη σειρά του αμέσως στο Πανεπιστήμιο.

Μετά το θάνατο του Χάρτκε, το 1986, το φόρεμα χάθηκε και ξεχάστηκε. Βρέθηκε ξανά το 2021, όταν ένας από τους συντηρητές του κτιρίου σκόνταψε πάνω σε μια τσάντα, πίσω από τις ταχυδρομικές θυρίδες του Πανεπιστημίου.

Μέσα στην τσάντα υπήρχε ένα κουτί παπουτσιών και μέσα σε αυτό ήταν το φόρεμα. Ο συντηρητής το παρέδωσε στις αρχές του Πανεπιστημίου. Ο οίκος Bonhams χαρακτηρίζει το φόρεμα «πολύ σπάνιο» και «ιδιαίτερης αξίας».

@Bonhams Los Angeles

Πιθανώς όλη αυτή η περιπέτεια θα ανεβάσει κι άλλο την τιμή του όταν τελικά ξεκαθαρίσει η κατάσταση και πουληθεί.

Το Πανεπιστήμιο, εάν κερδίσει τη διαμάχη, θέλει με τα χρήματα να καθιερώσει και μια έδρα, στη μνήμη του Χάρτκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ