ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η γαμήλια τιάρα της Νταϊάνα: Ένα κόσμημα «ανυπολόγιστης» αξίας

Η γαμήλια τιάρα της Νταϊάνα: Ένα κόσμημα «ανυπολόγιστης» αξίας
ΑP Photo

Τα πάντα έχουν την τιμή τους σ' αυτόν τον κόσμο, εκτός από ελάχιστα πράγματα που δεν έχουν τιμή, απλούστατα επειδή δεν πρόκειται να πουληθούν ποτέ.

Ένα από αυτά είναι η τιάρα που φόρεσε η πριγκίπισσα Νταϊάνα στο γάμο της με τον Κάρολο, το 1981.

Η τιάρα θεωρείται στον κόσμο των γαλαζιαίματων κάτι σαν αδελφάκι του στέμματος. Πέρα απ' αυτό, είναι σύμβολο του ρομαντισμού που περιβάλει τις πριγκίπισσες. Από τις πλαστικές τιάρες που φορούν οι κούκλες ως το πρόσφατο Met Gala, στο οποίο πολλές διάσημες φόρεσαν τιάρες, το αρχαίο αυτό κόσμημα παραμένει στις μέρες μας πολύ επίκαιρο.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο οίκος δημοπρασιών Sotheby's θα παρουσιάσει σε έκθεση κάποιες από τις πιο εμβληματικές τιάρες της ιστορίας. Η έκθεση θα έχει τίτλο «Power & Image: Royal & Aristocratic Tiaras» (Δύναμη και Εικόνα: Βασιλικές και αριστοκρατικές τιάρες).

Η έκθεση ανοίγει στις 28 Μαΐου στο Λονδίνο και θα είναι αφιερωμένη στο Πτατινένιο ιωβηλαίο της Ελισάβετ. Σε αυτήν θα παρουσιαστούν 50 τιάρες, ανάμεσα στις οποίες κι εκείνη που φόρεσε η Νταϊάνα στο γάμο της το 1981, ένα γάμο τον οποίον παρακολούθησαν 750 εκατομμύρια άνθρωποι σε 74 χώρες.

@Sothebys

Την τιάρα παραχώρησε στον οίκο Sotheby's, ειδικά για την έκθεση, ο Λόρδος Σπένσερ, μικρότερος αδελφός της Νταϊάνα. Θα είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη τιάρα θα παρουσιαστεί στο κοινό από τη δεκαετία του '60.

Η Νταϊάνα φόρεσε την τιάρα επτά φορές από το γάμο της ως το θάνατό της το 1997. Της την έδωσε η γιαγιά της, Λαίδη Σίνθια Χάμιλτον, η οποία την είχε λάβει ως γαμήλιο δώρο το 1919. Η τιάρα δημιουργήθηκε το 1767 και είχε κάπως διαφορετική μορφή, καθώς τροποποιήθηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα, με την προσθήκη κάποιων διαμαντιών.

Η συγκεκριμένη τιάρα είναι, σύμφωνα με τον Κρίστιαν Σπόφορτ, επικεφαλής του τμήματος κοσμημάτων του οίκου Sotheby's, «πραγματικά ανεκτίμητη».

«Είναι ένα από αυτά τα αντικείμενα που είναι αδύνατον να εκτιμήσεις την αξία τους», είπε στο CNNi. «Με δεδομένο το ενδιαφέρον του κοινού για την Νταϊάνα δεν υπάρχει κανένας τρόπος να βάλουμε μια τιμή πάνω στην τιάρα».

@Sothebys

Μαζί με την τιάρα των Σπένσερ θα εκτεθεί και ένα από τα αγαπημένα κοσμήματα της βασίλισσας Βικτόρια, ένα στέμμα από σμαράγδια και διαμάντια που της είχε κάνει δώρο ο πρίγκιπας Αλβέρτος όταν εκείνη ήταν 26 ετών.

Princess Diana's 'priceless' wedding tiara exhibited for the first time in decades, Leah Dolan, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ