ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Οι ταινίες της εβδομάδας 18/08 - 24/08 (trailers)

Οι ταινίες της εβδομάδας 18/08 - 24/08 (trailers)
You Only Live Once, του Φριτς Λανγκ

Καταιγισμός από ταινίες, πρεμιέρες και επανεκδόσεις, αυτήν την εβδομάδα στις κινηματογραφικές αίθουσες, παρότι ο περισσότερος κόσμος είναι ακόμη στις παραλίες.

Minions 2: Η Ανοδος του Γκρου (Minions: The Rise of Gru), Κάιλ Μπάλντα

Μια συνέχεια της ταινίας του 2015, αυτήν τη φορά στην καρδιά της δεκαετίας του '70, o δωδεκάχρονος Γκρου μεγαλώνει στα προάστια. Θαυμαστής της υπερομάδας υπερκακών με το όνομα Vicious 6, ο Γκρου καταστρώνει ένα σχέδιο για να γίνει αρκετά κακός ώστε να γίνει μέλος τους.

Όταν οι Vicious 6 απολύουν τον αρχηγό τους, ο Γκρου περνά από συνέντευξη για να γίνει το νεότερο μέλος τους. Η οποία όμως δεν πηγαίνει καθόλου καλά και τα πράγματα χειροτερεύουν οταν κλέψει κάτι από αυτούς και μεταμορφωθεί σε θανάσιμο εχθρό τους.

Κυνηγημένος θα βρει έναν απροσδόκητο σύμμαχο στο πρόσωπο του πρώην αρχηγού των Vicious 6 και θα ανακαλύψει ότι ακόμη και οι χειρότεροι κακοί χρειάζονται καμιά φορά λίγη βοήθεια από τους φίλους τους.

Οι Έρωτες της Αναΐς (Les Amours d' Anais), Σαρλίν Μπουρζουά-Τακέτ

Η Αναΐς είναι τριάντα και άνεργη. Έχει έναν εραστή αλλά δεν είναι σίγουρη αν τον αγαπά. Συναντά τον Ντανιέλ, που την ερωτεύεται αμέσως. Αλλά ο Ντανιέλ ζει με την Εμιλί, την οποία ερωτεύεται η Αναΐς. Αυτή είναι η ιστορία μιας ανήσυχης νέας γυναίκας και μιας βαθιάς επιθυμίας.

Το ντεμπούτο της Σαρλίν Μπουρζουά-Τακέτ με την Αναΐς Ντεμουστιέ, την Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι και τον Ντενί Πονταλιντές.

Εραστές (Amants), Νικόλ Γκαρσιά

Η Λίσα και ο Σιμόν είναι αχώριστοι, ερωτευμένοι τρελά ο ένας με τον άλλον από τα εφηβικά τους χρόνια. Ένα τραγικό γεγονός, όμως, θα αναγκάσει τον Σιμόν να εξαφανιστεί από τη ζωή της Λίσα για να διαφύγει τον κίνδυνο, όσο εκείνη περιμένει μάταια νέα του.

Τρία χρόνια αργότερα, οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν και πάλι σε ένα νησί του Ινδικού ωκεανού, όμως, εκείνη είναι παντρεμένη πια με τον μεγαλύτερο σε ηλικία, επιχειρηματία Λεό. Μυστικά, ψέματα και ένα απαγορευμένο πάθος, με φόντο τους πειρασμούς ενός κόσμου γεμάτου χρήματα και πολυτέλεια, θα τους βάλουν σε τροχιά σύγκρουσης.

Οδηγός για Ζευγάρια (Les Fantasmes), Νταβίντ και Στεφάν Φανκινός

Αντιμέτωποι με τις φαντασιώσεις τους, έξι ζευγάρια προσπαθούν να εξερευνήσουν τις κρυμμένες πλευρές της ερωτικής τους ζωής. Έξι ερωτήσεις σχετικά με την πρόσβαση στην ευχαρίστηση. Από το παιχνίδι ρόλων έως την αποχή, μέσω έκθεσης, έξι ξεχωριστές ιστορίες με το ίδιο κεντρικό ερώτημα σχετικά με την σεξουαλική επιθυμία, τόσο του ενός όσο και του άλλου.

Σπονδυλωτή ταινία για τα ερωτικά μπερδέματα έξι ζευγαριών, με τη Μόνικα Μπελούτσι, την Καρόλ Μπουκέ, τον Ντενίς Πονταλιντές και την Καρίν Βιάρ.

Που Πάω Πάλι ο Άνθρωπος; (Irreductible), Ζερόμ Κομαντέρ

Ένας δημόσιος υπάλληλος από μικρός ονειρευόταν να δουλέψει για το κράτος και το κατάφερε. Τώρα ζει μία άνετη ζωή και απολαμβάνει τα προνόμια του. Όλα αυτά μέχρι την ημέρα που η κυβέρνηση θα αποφασίσει να καταργήσει την υπηρεσία του.

Γαλλικό ριμέικ του «Που Πάω Θεέ Μου;» του Τζενάρο Νουνζιάντε.

Το Δείπνο μου με τον Αντρέ (My Dinner With Andre), Λουί Μαλ

Ο θεατρικός συγγραφέας Γουόλι και ο σκηνοθέτης Αντρέ συναντιούνται μετά από πολλά χρόνια σε ένα γνωστό εστιατόριο της Νέα Υόρκης, και μοιράζονται τα νέα τους. Η συζήτηση που ακολουθεί παρασύρει τους θεατές σε έναν ασταμάτητο ποταμό ιδεών, σκέψεων, συναισθημάτων και φιλοσοφικών αναζητήσεων, χωρίς να καταλήγει σε εύκολα συμπεράσματα.

H ταινία του Λουί Μαλ από το 1981. Σε επανέκδοση με νέες κόπιες.

You Only Live Once, Φριτς Λανγκ

Η Τζόαν Γκρέιαμ είναι γραμματέας του δικηγόρου Στίβεν Γουίτνεϊ και παρά το γεγονός ότι ο εργοδότης της είναι ερωτευμένος μαζί της, εκείνη περιμένει τη μέρα της αποφυλάκισης του αγαπημένου της Έντι Τέιλορ, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή για συνεργεία σε ληστεία. Ο Έντι αποφυλακίζεται και είναι αποφασισμένος να ξεφύγει από την παρανομία και να μπει στον ίσιο δρόμο με τη βοήθεια της Τζόαν. Οι δυο τους παντρεύονται, αλλά το στίγμα του εγκληματία τον ακολουθεί παντού.

Η κλασική ταινία του Φριτς Λανγκ με τη Σίλβια Σίντνεϊ και τον Χένρι Φόντα. Σε επανέκδοση με νέες κόπιες.

Ο Κακός Μπελάς (L'Emmerdeur), Εντουάρ Μολιναρό

Οι Αμερικανοί έχουν μια παραστατική έκφραση για εκείνο τον ενοχλητικό τύπο, που φορτώνεται στους άλλους: «pain in the ass »... Τέτοιος ακριβώς είναι ο Ζακ Μπρελ για το Λίνο Βεντούρα. Ο πρώτος, ένας αδέξιος, μελαγχολικός τύπος, έχει πιάσει ένα δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο του Μονπελιέ για να συναντήσει την εν διαστάσει γυναίκα του. Από καθαρή τύχη (ή ατυχία...) ο Βεντούρα, που υποδύεται ένα ψυχρό, μεθοδικό και επαγγελματία δολοφόνο με συμβόλαιο να σκοτώσει έναν πληροφοριοδότη που θα εμφανιστεί στο Δικαστήριο ακριβώς απέναντι από το ξενοδοχείο, πιάνει το διπλανό δωμάτιο. Οταν η συνάντηση με τη γυναίκα του ματαιώνεται, ο Μπρελ είναι τόσο θλιμμένος ώστε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας.

Όμως ο σωλήνας του νερού από τον οποίο επιχειρεί να κρεμαστεί στο μπάνιο του δωματίου του σπάει, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει όχι μόνο το δωμάτιό του, αλλά κι εκείνο του εκτελεστή γείτονά του, ο οποίος εκείνη τη στιγμή συναρμολογεί το ειδικό τυφέκι για να καθαρίσει τον τύπο απέναντι στο δικαστήριο. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, οι τύχες των δύο αντρών ενώνονται, προς μεγάλη απέλπισα του δολοφόνου. Ο Μπρελ όχι μόνο του χαλάει τη δουλειά, αλλά του γίνεται φόρτωμα, είναι πράγματι ένας κακός μπελάς γι’ αυτόν, είναι pain in the ass.

Κλασική κωμωδία του Εντουάρ Μολιναρό με τους Ζακ Μπρελ και Λίνο Βεντούρα. Σε επανέκδοση με νέες κόπιες.

Υποψίες (Suspicion), Άλφρεντ Χίτσκοκ

Ένας γοητευτικός playboy, ο Τζόνι, καταφέρνει να παντρευτεί μια πλούσια νεαρή, τη Λίνα, η οποία ανακαλύπτει ότι είναι ψεύτης, τζογαδόρος και απένταρος. Η Λίνα όμως αρχίζει να υποψιάζεται ότι εκτός από αυτά, είναι και δολοφόνος και ίσως η ίδια να είναι το επόμενο θύμα του...

To κλασικό αριστούργημα του Άλφρεντ Χίτσκοκ, σε επανέκδοση με νέες αποκατεστημένες κόπιες.

Οι Γέφυρες του Μάντισον (The Bridges of Madison Countty), Κλιντ Ίστγουντ

Ο Ρόμπερτ, ένας ταξιδευτής φωτογράφος για το National Geographic διασταυρώνεται τυχαία με την Ιταλοαμερικάνα Φραντζέσκα στην αγροτική Αϊόβα. Οι ζωές τους ανατρέπονται, οι ψευδαισθήσεις τους διαλύονται και βιώνουν έναν έρωτα σπάνιας και συνταρακτικής ομορφιάς.

Σε επανέκδοση μία από τις ωραιότερες ταινίες του Κλιντ Ίστγουντ, με τον ίδιο και την υποψήφια για Όσκαρ Μέριλ Στριπ.

Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας... και Άνοιξη (Bom Yeoreum Gaeul Gyeoul Geurigo Bom), Κιμ Κι Ντουκ

Κανείς δεν είναι προστατευμένος έναντι στη δύναμη των εποχών και τον ετήσιο κύκλο της γέννησης, της ανάπτυξης και της φθοράς. Ούτε καν οι δύο μοναχοί που μοιράζονται ένα ερημητήριο. Καθώς περνούν οι εποχές, κάθε πτυχή της ζωής τους εμποτίζεται με μία ένταση που οδηγεί σε μεγαλύτερη πνευματικότητα και συνάμα τραγικότητα. Γιατί αδυνατούν να δραπετεύσουν από τις δυσκολίες της ζωής, τις επιθυμίες, τις δυστυχίες και τα πάθη που διακατέχουν όλους μας.

Κάτω από τα παρατηρητικά μάτια του γέρου μοναχού, ένας νεαρός μοναχός βιώνει την απώλεια της αθωότητας, το ξύπνημα της αγάπης όταν μια γυναίκα εισβάλλει στον "κλειστό" τους κόσμο, τη δολοφονική δύναμη της ζήλιας και της εμμονής, το τίμημα της μετάνοιας, τη διαφώτιση μέσω της εμπειρίας. Οι εποχές συνεχίζουν να εναλλάσσονται μέχρι το τέλος του χρόνου, και το ερημητήριο παραμένει το σπίτι του πνεύματος, που ταλαντεύεται ανάμεσα στο τώρα και το πάντα.

Αποστροφή (Repulsion), Ρόμαν Πολάνσκι

Η Κάρολ, μια υπερευαίσθητη νεαρή κοπέλα, δουλεύει σε κέντρο ομορφιάς του Λονδίνου ενώ ζει μαζί με την αδερφή της. Από την αρχή παρατηρούμε πως κάτι δεν πάει καλά με την ψυχική υγεία της Κάρολ. Όταν όμως η αδελφή της φεύγει με τον εραστή της στην Ιταλία, η Κάρολ κλείνεται σαν καβούρι στον εαυτό της, απομονώνεται από τον κοινωνικό περίγυρο και σταδιακά αρχίζει να βυθίζεται στην παράνοια.

Η αποστροφή της για την ανθρώπινη σεξουαλικότητα γενικότερα και για τους άνδρες ειδικότερα αρχίζει να μεγεθύνεται επικίνδυνα επηρεάζοντας τις ήδη ελάχιστες κοινωνικές σχέσεις της.

Ο αριστουργηματικός εφιάλτης του Ρόμαν Πολάνσκι με την Κατρίν Ντενέβ σε έναν από τους πιο τολμηρούς ρόλους της καριέρας της. Σε επανέκδοση με νέες κόπιες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ